U ovom tekstu potrudićemo se da vam damo odgovore na sva vaša pitanja i nedoumice u vezi sa trendom ugrađivanja staklenih tuš kabina u preuređivanju kupatila.

Odaberite oblik tuš kabine

Geometrija, poput kvadrata, pravougaonika i šestougaonih linija je popularna, ali možete se odlučiti za gotovo bilo koji oblik zida tuš kabine – pa čak i za zakrivljeni zid – ako imate adekvatan podni prostor. Standardni građevinski kodeks preporučuje najmanje 45cm prostora za hodanje između sanitarnih čvorova, pa ostavite dovoljno prostora za prolazak između novog tuša i wc šolje ili komode.

 

Cena staklene tuš kabine

Najmanje skupa opcija – montažna tuš kabina – košta između 200 i 2500 eura, u zavisnosti od veličine i kvaliteta. Instaliranje staklene tuš kabine i bilo kojih vrata koja ste sami uključili predstavlja mogućnost uštede novca ako ste sposobni da povežete vodovod i da uokvirite kabinu, dok će vas profesionalna instalacija koštati još oko 50tak eura, u zavisnosti od rasporeda vašeg kupatila i potreba za dodatnim vodovodnim radovima. 

 

Prilagođena tuš kabina isključivo je posao za profesionalce i košta znatno skuplje od gotovih kompleta. Tuš kabina se formira ručno od betona, koji je prekriven vodootpornom membranom, a zatim pločicom. Za usmerene mlaznice su potrebni dodatni vodovodni radovi. Zidna konstrukcija uključuje ugradnju ploča od betona. Dodavanje staklenih bočnih zidova, debljih od standardnog lima, dodatno povećava troškove. U zavisnosti od konačne veličine i izabranih materijala, profesionalno ugrađeni tuš po meri može da vas košta od 300 eura pa naviše.

 

Šta mogu očekivati tokom instalacije?

Evo koje korake podrazumeva montaža tuš kabine:

 

  1. Rušenje i uklanjanje stare kade, kao i dela zidne ploče.

 

  1. Novo oblikovanje zida, ako je potrebno, za prilagođavanje konfiguraciji tuša.

 

  1. Mehanička obrada koja uključuje postavljanje novih vodovodnih cevi za tuš i slavine i / ili više mlaznica, kao i pozicioniranje odvoda. Ako želite zidno svetlo za tuširanje, električar će ga priključiti tokom ove faze.

 

  1. Postavljanje zidne ploče otporne na vlagu (često betonske vlaknaste ploče) preko zidnih cevi. (Ovaj korak nije obavezan kod montažne jedinice.)

 

  1. Instalacija tuš kabine. Montažna tuš kabina treba samo da bude postavljena i pričvršćena za uokvirivanje, ali prilagođena tuš kabina mora biti ručno oblikovana od betona da bi se postigao pravilan nagib odvoda. Tada će se postaviti vodootporna membrana da se spreči curenje.

 

  1. Postavljanje pločica po meri na zidove koji će činiti kabinu. Ako ste odabrali montažnu jedinicu, vreme je za postavljanje zida tuš kabine.

 

  1. Ugradnja učvršćenja uključuje pričvršćivanje tuša i mehanizama  za prskanje mlaznica, samog tuša, ručke, slavine i poklopca za odvod.

 

Kako treba da održavam tuš kabinu?

Čestitamo! Dobili ste novu tuš kabinu i Imate novo renovirano kupatilo. Sledeći koraci nege i održavanja pomoćiće vam da održite vaš novi tuš čistim i blistavim: omogućite ventilaciju, ukoliko nemate prirodnu ventilaciju (prozor), postarajte se da ventilator u kupatilu uvek radi. Najveća pretnja blistavom izgledu je kamenac. Koristite posebna sredstva za čišćenje kamenca a ne bi bilo loše i da probate sa sastojcima koje već imate u kući. Naime, mešavina zagrejanog sredstva za sudove i sirćeta čini čuda za kamenac. Probajte i javite nam kako je ispalo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *