Bilo koga da pitate nešto o parketu, one koji se razumeju u to ili one koji se ne razumeju, jedno je sigurno – svi će vam prvo navesti bukov i hrastov parket. To je zato što su ove dve vrste parketa i te kako zastupljene i ne postoji osoba koja nikada nije čula za njih, a to je pre svega zbog činjenice da su ove vrste parketa gotovo svuda primetne.

Jasno je da ste čuli za bukov parket, ali ukoliko ne znate ništa više o njemu, vreme je da saznate. Pogotovu ukoliko želite da ovu vrstu parketa ugradite i u vaš dom.

Lako se obrađuje

Ovo možda vas i ne dotiče preterano, ali treba da znate da je bukva drvo koje se vrlo lako obrađuje. Ono što treba da vas zanima i što treba da  znate jeste da i nakon obrade najviše je procenta drveta u samom parketu. To je ono što se očekuje. Dakle, bukva je vrlo otporna i podnosi sve moguće obrade, tako da je potrebno da se u procesu proizvodnje ona samo malo prilagodi potrebama doma, ali sve njene karakteristike prirodnog drveta i dalje ostaju i krase naš dom. Sve to ipak treba prepustiti stručnjacima za prodaju i ugranju parketa i laminata, a više o tome pročitajte na sledećem linku.

Različite boje bukovog parketa

Dobro je znati da kada birate bukov parket da se ne morate ograničiti samo na jednu boju. Dakle, možete da izaberete baš onu boju koja vama odgovara. To je zato što bukva može na različite načine da se obrati i na taj način da dobije i različite boje. Bukov parket može biti veoma svetao, blago žut, a može biti  i malo tamnije braon. Ono što još treba da znate jeste da bukov parket u sebi može da ima i nijanse crvene boje. Parket koji ima primese crvenkaste boje i te kako može dobro da izgleda u vašem stanu.

Bukov parket ima četiri vrste

Ukoliko ste planirali da kupite bukov parket, onda treba da znate da postoji četiri vrste bukovog parketa. Tu je, pre svega, bukov parket prve klase. Boja ovog parketa je apsolutno izjednačena.

Sledeća vrsta jeste parket druge klase, gde se mogu primetiti blage neujednačenosti u boji, ali ništa preterano izraženo.

Zatim, postoji bukov parket treće klase, koji često koriste oni koji žele rustičan izgled stana. Na ovoj vrsti bukovog parketa primetićete da boje nisu apsolutno ujednačene i da postoje tu i tamo neke nepravilnosti. Boja ovog parketa vuče malo na crvenkaste u ružičaste nijanse.

Poslednja vrsta bukovog parketa, jeste parket četvrte klase, gde su i te kako primetne nepravilnosti u boji. Kvalitet je sastavni deo svih vrsta, na vama je samo da odlučite da li želite perfekciju izgleda ili ipak želite nesavršenstva.

Cena bukovog parketa

Cena naravno zavisi od toga koju vrstu bukovog parketa birate. Cena prve klase bukovog parketa jeste negde oko 1800 dinara. Dakle, kao što smo rekli ova vrsta bukovog parketa ima perfektan izgled bez bilo kakvih čvorića i slično. Cena bukovog parketa druge i treće klase kreće se od 1400 do 1500 dinara. Cena četvrte klase kreće se oko 1000 dinara. Ta klasa ima na sebi veće čvoriće, a može se desiti i da ima ubode određenih insekata, odnosno samo tako da izgleda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *