Kupatilo

Savremeno tržište pruža veliki izbor tuš kabina različitih oblika, dimenzija, dizajna u širokom cenovnom rangu i daje priliku svakome da opremi kupatilo po svojim afinitetima. Pored detalja estetske prirode, uslovi koji treba da budu ispunjeni jesu tehnički, odnosno koje zadaju instalacije prostorije. Saznajte sve o tipovima, karakteristikama i detaljima koji će vam pomoći da izaberete pravu tuš kabinu za svoje kupatilo.

Dimenzije i dizajn

U zavisnosti od veličine kupatila i prostornih mogućnosti, na raspolaganju su vam tuš kabine standardnih dimenzija 80x80cm i 90x90cm, kao i one malo komotnije, 80x100cm i 80x120cm. Pored pravougaonih, za kompaktnije usklađivanje elemenata u kupatilu, možete izabrati i polukružne R80 i R90. Kada je visina u pitanju, modeli su najčešće 190cm, ali uzmite u obzir da kabine sa tuš kadicom sežu i do 220cm, te korito može biti plitko i duboko. 

Kada govorimo o dizajnu, treba se osvrnuti na boju, stil i vrstu stakla. U ponudi se nalaze providna, siva i peskirana, odnosno mat stakla. Sem razlike u spoljašnjosti, materijal od kog su napravljene je potpuno isti, te kvalitet ne treba da vas brine. Odlučujući faktor prilikom odabira u ovom slučaju jeste lični afinitet i stil koji želite da postignete u svom kupatilu.

Providna stakla su klasika, najčešće ih srećemo, te su ona siguran odabir, uklapaju se u sve ambijente. Siva stakla odaju minimalistični duh i treba ih uklopiti sa ostatkom sanitarija i kupatilskog nameštaja, ali doprinose eleganciji i prefinjenom stilu koji je tražen. S druge strane, peskirana, odnosno matirana stakla su praktično rešenje za višečlane porodice koje poseduju jedno kupatilo i od presudnog je značaja za dinamičan životni ritam ukućana.

Kvalitet materijala

Za dug radni vek svakog kupatilskog elementa jeste kvalitet materijala od kog je napravljen. Ulaganjem u kvalitet dobijate sigurnost, komfor i pouzdanost u svom domu. Izaberite za svoju porodicu i sebe onaj proizvod koji vam uliva poverenje i uz koji se osećate bezbedno. 

Vrsta materijala

Što se tiče vrste materijala od kog su sastavljene kabine, važno je posvetiti se samoj konstrukciji koja drži sve delove na okupu i njenoj pouzdanosti i čvrstoći. Najčešći i najefikasniji ram koji se nalazi na našem tržištu jeste hromirani aluminijumski, koji sa lakoćom podržava sama stakla zbog svoje izdržljivosti, a izuzetno je jednostavan za održavanje uz odgovarajuća sredstva i otporan na različite vrste hemikalija, promene temperature, pritisak i oštećenja. 

Debljina stakla

Svako staklo na tuš kabini mora biti kaljeno kako bi podnelo variranje temperature, hemikalije i spontane udarce, a ono što ih razlikuje jeste debljina koja može biti između 5 i 8mm. Preporuka svakog prodavca je, naravno, da izbor bude deblje staklo iz prostog razloga što je otpornije, bezbednije i pouzdanije. 

Tip vrata

Koncept otvaranja i zatvaranja tuš kabine važan je kako za prostorno planiranje, tako i za održavanje higijene elemenata. Tri tipa otvaranja kabine nose sa sobom prednosti i nedostatke, svaki na svoj način. Kod kliznih vrata ušteda prostora je na prvom mestu, odgovaraju i najmanjim kupatilima uz laku montažu, ali održavanje je otežano usled lakog prljanja klizne lajsne. Ukoliko vam je cilj da se održavanje kupatila reši brzo i jednostavno, a imate dovoljno prostora, zglobno otvaranje je idealno za vaše potrebe. Pored ove dve najčešće varijante, postoji i opcija fleksibilnih vrata – harmonika – koja se mogu savijati za maksimalnu uštedu prostora, ali je njihov nedostatak to što nisu uvek izdržljive kao prethodne dve. 

Dodatne funkcije i karakteristike

Dinamičan tempo življenja navodni nas da više cenimo vreme za sebe, te da ga na najbolji mogući način iskoristimo i posvetimo se svom miru i zdravlju. Savremena tehnologija svakog dana razvija nove koncepte za kvalitetnu relaksaciju, a mi izdvajamo sledeće:

Tuš stene

Poslednjih godina jedan od popularnijih trendova za uređenje kupatila jeste walk in sistem, odnosno tuš stene. Jednostavno održavanje i atraktivan izgled doprineli su brzom rasprostranjivanju upotrebe ovog elementa. Za prostrana kupatila i korisnike koji žele praktično i elegantno rešenje za svoj dom, tuš stene su savršen izbor.

Hidromasažne kabine

Luksuzna i napredna verzija tuš kabine unosi dozu hedonizma u vaš život. Mlaznice koje omogućavaju dubinsku masažu tokom kupanja nezamenljiva su nagrada nakon napornog dana. Hidromasažne tuš kabine takođe dolaze u standardnim dimenzijama, tako da brige o prostoru nema.

Tuš kade ili tuš kanalice

Kada je pod kabine u pitanju postoje dve škole mišljenja. Jedna je ta koja zastupa tuš kade zarad praktičnosti i asistencije prilikom pranja kućnih predmeta na uštrb lakoće održavanja kadice. Druga strana zastupa koncept bez tuš kadice, odnosno kanalice koja elegantno pokriva odvod, laka je za održavanje, nije upadljiva, ali oduzima mogućnost bilo kakvog pranja bez kvašenja ostatka kupatila. Izbor je čiste lične prirode.

Montaža, garancija i usluge

Ukoliko ste se odlučili za određenu tuš kabinu, važno je da znate da je preporuka svih proizvođača i prodavaca da tu kabinu postavi stručno lice, odnosno ovlašćeni servis, kako ne bi došlo do greške prilikom montaže i pucanja stakla. Usled samostalnog postavljanja kabine garancija se poništava, a troškovi eventualne popravke su visoki. 

Posvetite se istraživanju mogućnosti i proizvoda na tržištu, izaberite idealnu tuš kabinu za ambijent svoje kupatilo i uživajte udobnost i praktičnost savršenog doma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *