Čini se da smo zimi konačno rekli zbogom, stiglo je proleće, a sa njim i dodatne obaveze oko sređivanja, čišćenja i preuređenja životnog prostora.

Toplo i sunčano vreme mnoge od nas pokrene da razmišljamo o renoviranju, krečenju stana ili kuće, promeni nekog komada nameštaja ili barem detaljnom ribanju svih prostorija. Koliko god da nas ovo fizički može umoriti, psihički ćemo se osećati bolje i sa radošću ćemo ulaziti u svoj dom znajući da miriše na čisto, sveže i novo.

Ribanje, pranje, čišćenje…

Ne zvuči baš privlačno, ali pustite svoju omiljenu muziku, obucite stare stvari, postarajte se da svi ukućani, a pogotovu deca koja će želeti da vam se pridruže, a u stvari će vam samo smetati, odu u šetnju i počnite sa radom. Napravite plan i odlučite od koje prostorije ćete krenuti. Najbolje je da čistite jednu po jednu sobu u vašem stanu, a ne da počnete sve odjednom, jer ćete se tako izgubiti u haosu.

Šta sve spada u prolećno čišćenje? Obaveznim se smatra pranje tepiha i zavesa, čišćenje prozora, lustera, osvežavanje svih komada nameštaja, kao i sređivanje ormara, „generalka“, kako svi volimo da kažemo.

Što se tiče tepiha, predlažemo da izaberete neki dobar tepih servis, jer će pravi profesionalci sigurno obaviti posao bolje od vas. Zavese možete i sami oprati uz omekšivač sa mirisom cveća, jer proleće nije samo napolju, već treba da uđe i u vaš dom. Nadamo se da ste kod izbora zavesa birali one koje se same isprave kada se okače vlažne, jer ćete u suprotnom morati da ih peglate.

Što se tiče pranja prozora, navikli ste na sredstvo za čišćenje i magičnu krpu, ali možete da probate i stari dobar trik: novine i alkokol ili sirće, efekat će biti zadivljujuć.

Najviše vremena će, verujemo, otići na čišćenje i sređivanje ormara. Vreme je da zimsku garderobu zamenite prolećnom. Pregledajte sve komade vaše odeće, sigurno ima puno stvari koje niste nosili ni te, a ni prethodnih zima. Vreme je da ih poklonite nekome kome su zaista potrebne, jer gomilanje garderobe vam, pogotovo ukoliko živite u stanu, ne ide na ruku. Ukoliko s tim nastavite, uskoro nećete imati mesta ni za nove stvari.

Krečenje

Kada stigne proleće, zidovi svakako treba da vam budu prva stavka kada je u pitanju sređivanje, jer tokom zime nakupe najviše prljavštine, pogotovo ukoliko se u prostorijama puši. Krečenje će osvežiti vaš prostor, a možete se odlučiti i za neku novu boju u stanu, jer svaka promena doprineće vašem boljem raspoloženju. Da se ovaj posao ne bi produžio u nedogled, sve poverite profesionalcima koji će voditi računa i o tome da zaštite nameštaj kao i podove mušemama i folijama, što će automatski značiti manje čišćenja nakon farbanja.

Noviteti u vašem stanu

Okrečili ste stan, otarasili se stare garderobe i nepotrebnih stvari, sve ste detaljno očistili, ali nedostaje još nešto da biste bili zadovoljni. Možda je vašem životnom prostoru potrebna još neka promena. Nekada je dovoljno da promenite raspored vašeg nameštaja, ali možda je vreme za novu fotelju, ugaonu garnituru, police ili stočić… Ukoliko nemate dovoljno novca za nove komade nameštaja, životni prostor ćete osvežiti i novom posteljinom, dekorativnim jastučićima, novim stolnjakom, zavesama, ukrasima, slikom za zid ili vazom sa svežim prolećnim cvećem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *