Svima je jasno da odlazak od kuće može da se pretvori u pravu noćnu moru. Konstantan stres zbog nesigurnosti da li ste isključili sve aparate i da li ste zaključali kuću može uticati na vaše raspoloženje gde god da se nalazite. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji postoji mnogo načina kako da svoj dom obezbedite i sebi umanjite stres.

Od pametnih kuća do savremenih bezbednosnih sistema, vaš dom može biti zaštićen od razičitih faktora opasnosti. Provala, požar, poplava su samo neki od razloga koji vam prouzrokuju stres kada ste daleko od kuće. Danas u vreme tehnologije vaši domovi su pod velikim rizikom od lopova s obzirom da se na socijalnim mrežama jasno može videti kada ste kod kuće. Kako se ovo ne bi događalo u nastavku pogledajte savete kako da zaštitite svoj dom i mirne glave uživate u vremenu provedenom van njega.

Pametne kuće su budućnost bezbednosti

Savremeno doba zahteva savremene mere predostrožnosti. Počećemo od najčešćih stvari koje nam uzrokuju stres kada je odlazak od kuće u pitanju a to su konstantna pitanja da li ste isključili određeni aparat. Zbog ovoga pametna kuća ima veliku prednost. Tehnologija pametnih kuća je razvijena tako da može komunicirati sa okolinom putem mobilnog telefona. Ona se sastoji iz tri dela: mreža, kontrolisanje uređaja i kućna automatizacija. Pametni kućni aparati koji mogu komunicirati sa kućom se najčešće kupuju za kuhinju. Odavde potiče i najviše problema i pitanja poput da li ste isključili ringlu. Kupovinom ovakvih aparata glava će vam biti mirna svaki put kada izađete iz kuće. Sistemi pametnih kuća se ne ugrađuju isključivo zbog bezbednosti kada ste van kuće. Veoma popularan razlog ugradnje je olakšan život starih lica. Pametne kuće zahvaljujući svojoj veštačkoj intelgenciji prate svoje ukućane i na svaki rizik mogu upozoriti medicinsko osoblje, što je veoma značajno kod starih lica koji pritom žive sami. Iako se kod nas taj sistem još uvek nije razvio svakako je jedan od najpopularnijih onaj pomoću kog možete kontrolistai svetla i temperaturu kuće. U svakom trenutku na vašem mobilnom telefonu možete kontrolisati da li ste isključili svetla i pripremiti želejnu temepraturu do vašeg povratka u dom. Možete li samo zamisliti koliko možete uštedeti posedovanjem ovog sistema. Kontrolisana potrošnja grejanja će vam sigurno značajno uštedeti novac na računima. Takođe čete uštedeti i električnu energiju samim tim što ćete imati apsolutnu kontrolu u svakom trenutku nad uređajima koji su bespotrebno uključeni. Sada kada ste zaštitili dom od potencijalnog požara, poplava i uspeli ste da uštedite novac, vreme je da svoj dom zaštiti od potencijalnih lopova. Sistem pametnih kuća možete povezati sa kamerama i senzorima koji prepoznaju pokret osobe koja se kreće ka vašem domu. Gde god da se nalazite u tom trenutku će vam stići snimak da se neko nalazi u blizini vaše kuće i pomoću tehnologije prepoznavanja lica uputiće vam pitanje da li poznajete osobu ili ne. U slučaju da je osoba koju ne poznajete sistem će automtaski obavestiti policiju i na taj način sprečiti potencijalnu provalu u vaš dom. Ovakvi sistemi polako ali sigurno postaju popularniji kod nas jer vaša bezbednost i bezbednost vašeg doma je uvek prioritet. Firma ProCar security ima mnogo iskustva sa ugradnjom ovakvih sistema, rade kvalitetno, pedantno i veoma brzo. O tome koje oni usluge sve pružaju i kojim proizvodima raspolažu možete saznati na ovom linku.

Video nadzor za identifikaciju potencijalnih lopova

U poslednje vreme često čujemo na vestima ili od prijatelja da je nekom opljačkana kuća. Ovo svakako nije prijatno čuti i sigurno se na jedan trenutak zapitamo da li smo dovoljno uradili kako bi zaštitili svoj dom. Iako su prethodno pomenuti sistemi za pametne kuće najpouzdanije rešenje za ovakve stvari svakako je istina da mnogi ne mogu da ih priušte. Nešto što bi moglo donekle zameniti ovaj sistem su svakako kamere. Video nadzor vam može pomoći u identifikaciji opasnosti ali za razliku od pametnih kuća neće vas obavestiti o određenoj aktivnosti. Postoje dve vrste kamera koje se danas koriste a to su analogne i IP kamere. Analogne su sve ređe prisutne dok moderne IP kamere su prisutnije ne samo u domovima već i u firmama zbog svojih mnogobrojnih prednosti. Prva prednost koju ćemo pomenuti je svakako rezolucija. Kvalitet snimaka može biti od velikog značaja naročito u situacijama gde je vaš dom u potencijalnoj opasnosti. Takođe prednost je i u tome da pomoću IP kamere možete preko inteneta imati uživo snimak, tako da možete pratiti u svakom trenutku šta se dešava oko vaše kuće. DVR je uređaj koji snima i broj dana unazad koji možete da gledate zavisno od memorije. Ovde takođe dajemo prednost modernim IP kamerama. Broj postavljenih kamera zavisi od vas ali uvek se preporučuje najmanje dve kamere kako bi pokrili što veću površinu. Jedna se svakako stavlja na prednjem ulazu a druga na ulazu u garažu. Najbolje je ipak ugraditi 4 kamere kako bi uspeli da pokrijete i dvorište. Video nadzor sa 4 kamere je najpogodniji za porodične kuće, velike stanove ili poslovne objekte jer pokriva veću površinu i samim tim ćete se osećati bezbednije. Postoje 4 faktora koja je bitno definisati kada se odlučujete za vrstu video nadzora. Prvi faktor je tip kamere odnosno da li želite analognu ili IP kameru. Sledeće je da odlučite koji broj kamera želite da postavite i poslednje je da se odlučite za tip uređaja za snimanje kao i za broj snimljenih dana koje želite da sačuvate. Uzmite u obzir da cene variraju upravo u zavisnosti ovih faktora. Uvek se preporučuje moderna IP kamera kao što smo i pomenuli jer pored toga što ima mnoge prednosti u odnosu na analognu, možete je posmatrati kao vrstu investicije koja će vam se sigurno isplatiti. Ne zaboravite da vaša bezbednost kao i bezbednost vaše porodice nema cenu.

Senzori detekcije prisustva

Još jedan vrlo efikasan način da sačuvate svoj dom od provalnika su senzori koji detektuju prisustvo. Postoji više vrsta senzora od onih koji detektuju pokret i aktiviraju alarm do onih jednostavnijih koji se uključe u vidu reflektora. I jedan i drugi vas mogu upozoriti da se pokret dešava ispred vaše kuće. Međutim, senzori koji se uključuju kao svetlo mogu proći i nezapaženo. Zbog ovoga se preporučuju senzori koji se oglašavaju kao alarm kada je potencijalna opasnost u blizini. Senzori mogu da detktuju prostor različite površine. Najpopularniji su oni koji detektuju površinu od 10 m. Senzor možete postaviti i spolja kao i u unutrašnjosti doma. Ako se odlučite za senzor unutra, najpametnije je staviti ga blizu ulaznih ili zadnjih vrata kao i na mesto koje može obuhvatiti i prozore. Na taj način pokrivate površinu gde lopov može da provali. Svakako je preporučljivije da se koriste senzori za dvorišta jer će vas upozoriti a potencijalnog lopova uplašiti i pre nego što se bilo šta dogodi. Problemi u vidu lažne uzbune se mogu desiti, ukoliko senzor na primer detektuje pokret neke životinje, ali zato savremena tehnologija nudi i pametne sisteme koji će moći da detektuju osobu kao i prepoznati lice što smo i pomenuli za sisteme pametnih kuća. Senzori su usko povezani sa alarmima o kojima će biti reč u nastavku. Kombinacija ova dva sistema može biti dobitna kada je u pitanju bezbednost vašeg doma.

Alarmni sistemi za miran san

Alarmni sistemi su možda najpopularniji sistem bezbednosti kod nas odmah nakon video nadzora. Ovi sistemi se ne nalaze samo u domovima već i u prostorima koji zahtevaju visoku meru opreznosti poput banaka, određenih firmi i slično tome. Alarmni sistemi se sastoje od tri komponente: kontrolna tabla, senzori i sirena. Kontrolna tabla odnosno jedinica služi za aktiviranje i isključivanje alarma kao i to da upozori nadležne službe o potencijalnoj opasnosti. Preko kontrolne jedinice može se obavestiti policija ali i vlasnik ukoliko se ne nalazi u obezbeđenom objektu. Senzore smo već pominjali i oni obavezno idu uz alarmne sisteme. Stavljaju se na delovima odakle je moguć pristup objektu. To su najčešće vrata i prozori ali mogu se staviti i u dvorište kako bi upozorili pre ulaska. Sirene služe da naprave glasnu buku kako bi upozorile vlasnika i okruženje na potencijalnu opasnost. Jačina sirena svakako nije prijatna i može da izazove paniku i kod vlasnika ali što je bitnije i kod potencijalnog lopova. Takođe je veoma korisno jer na taj način možete upozoriti i svoje komšije kako bi bili oprezniji jer se opasnost nalazi u blizini. Veoma je bitno da uz postavljen alarmni sistem imate i nalepnicu koja upozorava da je objekat pod nadzorom, što je veoma bitna komponenta u odluci potencijalnog lopova jer ga sama ta nalepnica može odvući od ideje provale. Po zakonskim odredbama objekti poput kafića, banaka i firmi moraju imati tu nalepnicu.

Mirne glave idite na odmor

Sada kada ste upoznati sa sigurnosnim sitemima na vama je da odlučite koji ćete odabrati. Dakle, najbezbednije je svakako ugradnja sistema pametnih kuća ali ukoliko ne možete to da priuštite imate opcije poput video nadzora, alarma ili senzora. Imajte u vidu da sada kada nam se bliže sezone odmora lopovi samo čekaju priliku da vaš dom ostane bez nadzora. Već smo pomenuli opasnost koju mogu da prouzrokuju socijalne mreže s obzriom da vam se može pratiti svaki korak. Ali sa tehnologijom koja je napredvoala vaš dom može biti obezbeđen i vaš odmor može da bude opušten. Zahvaljujući ovome možete svoj dom imati na oku 24 časa i isto tako biti u pripravnosti ako je izložen nekoj opasnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *