Uređenje spavaćih soba za većinu bračnih parova predstavlja dodatni izazov, pri  čemu se kod osoba lepšeg pola ona može izjednačiti sa uređenjem kuhinje.

Spavaće sobe u svakom domu čine jedinstvenu zonu komfora uređenu prema sopstvenim željama i nahođenju. Postoje norme od kojih ipak ne bi trebalo odstupati a koje se odnose na sam raspored nameštaja i slobodan prostor. Ono što svakako čini dominantan utisak je upravo bračni krevet i njegova orjentacija u odnosu na dnevno svetlo. Najbitnija stavka prilikom odabira nameštaja je svakako udobnost, materijal od koga je izrađen, što svakako određuje samu dugotrajnost.

Spavaće sobe kao prostor posebne opuštajuće energije

Dnevni boravak sa spavaćom sobom čini prostor u kome provodimo  najveći deo dana ili slobodnog vremena. Upravo zbog same namene tih prostorija poklanja se posebna pažnja za njihovo uređenje i isticanje. Za prijatnost i prozračnost prostorije potrebno je obezbediti dovoljno dnevnog svetla. Iako dnevno svetlo čini naše raspoloženje boljim, ono ipak ima i zdravstvenih efekata i samog uticaja na zdrav životni prostor. 

Iako tokom leta usled dugih i toplih dana spavaće sobe bivaju izložene većim uticajima sunčevih zraka, zaštita se ostvaruje ugradnjom kvalitetne stolarije po principu zaštite od prekomernog zagrevanja i hlađenja. Pored navede stolarije, zbog privatnosti spavaćih soba, poželjna je ugradnja sobnih vrata po meri. Spavaće sobe upravo čine najintimnije delove svakog doma pri čemu svaki detalj u sobi treba delovati umirujuće.

Izdvojite spavaće sobe od drugih prostorija ugradnjom sobnih vrata po meri

Razlozi zbog kojih je u spavaćim sobama potrebna ugradnja sobnih vrata po meri, proizilazi iz same funkcionalnosti prostorije, toplotne ali i zvučne izolacije. Zbog česte upotrebe i svakodnevnog korišćenja, mnogi se odlučuju za kvalitetnije materijale čija je cena ipak nešto veća od samog proseka. Navedena ugradna stolarije je u unutrašnjosti dodatno ojačana samom ispunom od prirodnih ili veštačkih materijala. Izbor materijala za ispunu svakako zavisi od stepena zaštite koju želimo postići, pri čemu je potrebno poslušati savet samih majstora koji ih izrađuju. 

Prostorije za spavanje zbog svoje prijatnosti ali i uticaja na zdrav i kvalitetan san nije neophodno zagrevati kao druge prostorije. Temperature spavaćih soba u proseku trebaju biti od 18 do 20 stepeni zagrejane. Sve preko navedenih opsega utiče na kvalitet vazduha prostorije, čineći ga suvim. Upravo zbog svega navedenog, odabirom sobnih vrata po meri štedimo toplotnu energiju i prekomerno zagrevanje. 

Posvetite pažnju odabiru boja u spavaćim sobama

Svaka spavaća soba na prvi pogled treba da deluje i odiše prozračnošću, što se svakako postiže adekvatnim odabirom boja nameštaja, zidova i njihovom kombinacijom. Najjednostavniji i efektan vid emitovanja pozitivne energije je upravo bela boja, koja uz kombinaciju nameštaja boje drveta i dekorativnih zidnih elemenata svetlih pastelnih boja, sobi daje notu inspirativnosti. 

Dekorativni elementi sa rasvetom oplemenjuju uglove spavaćih soba i svakako treba da budu funkcionalni. Beli zidovi spavaćih soba su izuzetno poželjni kod prostorija koje ipak nemaju dovoljno dnevnog svetla pa efekat beline dodatno utiče na prozračnost. Za postizanje potpunog efekta komfora, savetuje se upotreba dekorativnih jastuka sa jarkim bojama, stazama na podovima i zavesama sa svetlim prozračnim bojama. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *