Pametne kuce

U prethodnih deset godina došlo je do velikih tehnoloških promena koje su drastično uticale na naše živote. Nisu samo promene doneli pametni telefoni, nego i automobili, ali i pametni kućni aparati i pametne kuće. Ipak, pametne zgrade u velikim gradovima su postale obavezne, a svima je jasno zbog čega. Svet se ubrzava, promene su neminovne, a sa pravom možemo reći da je nastupilo zlatno doba tehnologije. Internet of things ili bolje reći Internet inteligentnih uređaja danas su deo naše svakodnevice. Govori se i o veštačkoj inteligenciji, a stručnjaci širom sveta traže načine kako uz pomoć  pametnih uređaja ljudima da olakšaju živote.

Na tržištu su prisutni pametni telefoni odavno. Pametni automobili su dostupni samo određenoj klasi ljudi, ali sve se više traže pametni televizori, frižideri, zvučnici, kamere za nadzor, alarmi i brave. Čini se da je danas dom kao utočište prevaziđen, jer su tehnološke promene potpuno promenile j način na koji provodimo vreme u kući. Danas životni i radni prostor ne samo da nisu dovoljni da zadovolje osnovne potrebe, već je automatizacija uređaja doprinela modernom konceptu stanovanja. Zahvaljujući modernim uređajima i pametnim aparatima istovremeno se mogu obavljati brojni poslovi, a dovoljno je da uz pomoć mobilne aplikacije uređaj kontrolišete i u vašim domovima će pametni sistemi odlično funkcionisati.

Ušteda energije se ostvaruje zahvaljujući automatizaciji, a i ostvaruje se i veća efikasnost u radu aparata, pritom su i troškovi manji. Mnogima je ekonomičnost i glavna prednost prilikom analite pametnih kuća, ali treba napomenuti da oni nije jedina prednost. U pametnim kućama mogu se ugraditi senzori, alarmi, brave i drugi napredni sistemi za obezbeđivanje stana, a u današnje vreme ivi sistemi su odličan način za obezbeđivanje domova. Pritom, napominjemo da su pametne kuće doprinele da život ukućana u ovakvom prostoru postane znatno komforniji i udobniji.

Pametne folije za stakla

Jedan od noviteta na našem tržišti su pamtne folije za stakla. Folije za stakla koje se koriste za pametne kuće imaju mogućnost da budu transparentne, odnosno providne ili da budu zatamnjene. Ove folije za stakala se često koriste za kancelarije i poslovne a ne samo za kuće. Zašto su ove folije pametne? Ovim pametnim folijama se upravlja preko aplikacije kao i svim drugim uredjajima koji se koriste u pametnim domovima. One štede energiju, sakrivaju od radoznalih pogleda i prave prijatan ambijent. Više o ovim folijama možete saznati na sajtu https://www.nematik.rs/.

Šta znači automatizacija pametnih kuća?

Kada kažemo tehnologija pametne kuće, da li znate na šta se tačno odnosi?

Naime, tehnologija pametne kuće podrazumeva jednu zajedničku mrežu pomoću koje su povezani aparati, uređaji i sistemi, a koji mogu i istovremeno samostalno da funkcionišu, ali fa se njima i daljinskim putem može upravljati. Televizori, termostati, šporeti, rasveta, zvučnici, alarmi, nadzorne kamere i sigurnosne brave mogu biti povezani u jedan sistem, a on je poznat kao IoT, odnosno Internet of things. U ovom slučaju uređajima se može upravljati pomoću adekvatne aplikacije, a još jedan neophodni uslov jeste i Internet veza.

Sistem kućne automatizacije podrazumeva koncept međusobnog umrežavanja uređaja, a zahvaljujući Internetu pametnih stvari život postaje mnogo lakši i jednostavniji. Zahvaljujući Internet vezi svi uređaji povezani su u jednu centralnu mrežu. Svaki uređaj ima svoju jedinstvenu IP adresu, a ova adresa omogućava daljinsko pristupanje uređajima, njihovo kontrolisanje i nadgledanje, ali i upravljanje uređajima na daljinu.

Prednosti pametnih kuća

Izgleda da su pametne kuće polako počele da preuzimaju primat na svetskom tržištu. Određeni vlasnici kapitala zahvaljujući konceptu pametnih kuća imaju priliku da se pokažu i dokažu. Kućna automatizacija ima praktičnu svrhu, a njene glavne prednosti su:

  • Svim uređajima se može daljinski upravljati sa jednog mesta;
  • Bezbednost doma je na maksimalnom nivou;
  • Bolja funkcionalnost svih pametnih uređaja;
  • Upravljanje kućnim uređajima je daljinski.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *