Uzbudjenje raste kako se približava prvi septembar i prvi dan u školi vašeg djaka prvaka. To uzbuđenje najčešće prati i nabavka opreme za školu. 

Mnogi roditelji se odlučuju da kupe skolski pribor pre septembra i tako izbegnu gužve i redove u knjižarama kad krene školska godina. S obzirom da školski pribor nije jeftin savetuje se kupovina po spisku tj. da sačekate da u školi čujete šta učiteljica kaže da je potrebno, da ne biste kupili nepotrebne stvari. Svaka učiteljica ima svoj karakterističan metod i način rada pa je zato bolje ne juriti sa kupovinom školskog pribora. Ipak postoje neke stvari koje je možete kupiti i pre početka godine koje će sigurno biti korisne i potrebne. Prilikom kupovine školskog pribora savetuje se kupovina kvalitetnijeg jer manje kvalitetan pribor (olovke, drvene bojice, flomasteri, gumice pogotovo) često dovodi do bržeg trošenja i potrebe za novom kupovinom i dodatnim troškovima. 

 

Školska torba ili ranac

 

Školska torba će sigurno trebati i nećete pogrešiti ako je kupite unapred, još ako uhvatite i neko sniženje bićete veoma zadovoljni. Ranac je izuzetno bitan jer će ga dete nositi svaki dan u školu i to ne samo u prvom razredu već i u sledećim razredima verovatno. Potrebno je da bude kvalitetan (od izdržljivog materijala, sa pregradama, džepovima), da bude anatomski – da ima ojačanja za ledja, mekane kaiševe i da je u odredjenoj meri čvrst. Takodje, je izuzetno bitno da ne bude sam po sebi težak jer će knjige, sveske i ostali školski pribor biti teški a kičma djaka prvaka ne sme da se opterećuje previše. U kupovinu ranca za školu treba da idete zajedno sa svojim detetom i da zajedno odaberete kvalitetan ranac koji se svidja vašem detetu. 

 

Pernice 

Kada su u pitanju pernice, postoje različite varijante. Mogu biti na sprat ili da se otvaraju kao knjiga, kao leptir. U pernici treba da bude dovoljno mesta da stanu olovke, gumica, rezač, bojice, lenjir, makazice,.. Vodite računa da i pernica ne bude preteška. Od olovaka će trebati obične drvene, grafitne, gumica treba da ima oštre ivice da bi bolje i preciznije brisala greške, rezač je dobro da bude sa kontejnerom (kućicom) da ne bi dete moralo da šeta stalno do kante. Drvene bojice će vam sigurno trebati pa i njih možete kupiti unapred. 

 

Ostali potreban školski pribor

Vašem detetu će još trebati različite sveske, uvijači i nalepnice za knjige, radne listove i sveske, oprema za fizičko vaspitanje, materijal za likovnu kulturu (vodene bojice, plastelin, kolaž, blok br. 4. ili 5.,..) ali je sve to bolje nabavljati nakon spiska koji će vam dati učiteljica na početku školske godine. 

 

Zajedničke pripreme

Psiholozi preporučuju da zajedno sa detetom kupujete školski pribor i da ga uključite u izbor pre svega školske torbe, pernice i odabir svesaka, uvijača i nalepnica. Pored davanja odredjene slobode detetu, podstičete ga da donosi odluke, da razvija odnos prema stvarima koje je odabralo i za koje je dat novac, kao i da se priprema da sam vodi računa o onome šta mu je potrebno za školu. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *