Zavese

Uloga zavesa se tokom vremena menjala pa se od teških draperija kao dodatak zvučne i termo izolacije dolazi do pre svega estetskog ukrašavanja prozora pa tek onda i njihove praktične funkcije. Danas su najpopularnije zavese sa mehanizmom u vidu zebra zavesa i rolo zavesa, a one nisu samo estetski uklopive u svaki prostor, one su i funkcionalne isto koliko su i lepe i baš zato tražnja za njima samo nastavlja da raste.

Šta su to zebra zavese, kakva je razlika u odnosu na rolo zavese?

Zebra zavese ili poznatije i kao zavese dan – noć  su napravljenje od dvoslojnog, na pruge sastavljenog transpartnog i netransparentog platna koji se mehanizmom podiže i spušta. Platna se rotiraju, delovi se preklapaju pa ako želite protok svetlosti onda se zavese postave u položaj gde se transparentni delovi preklapaju, a kada želite potpuno zamračivanje netransparentni delovi se postave u niz i svetlost neće prolaziti.

Rolo zavese rade na principu istog mehanizma, samo što on podiže jedno platno, a ne dva. Čest su izbor za poslovni prostor a najčešće se postavlja jednobojno platno polupropustno za svetlost ili totalno zamračivanje. 

Ugradnja zebra zavesa, kao i rolo zavesa je vrlo jednostavna. Kutija mehanizma se postavlja na plafon, zid ili okvir samog prozora. Najuži mehanizmi, oni od 16 mm se mogu postavljati na prozore, ali ako je reč o težim materijalima ili većim otvorima ipak je potrebno mehanizam instalirati na zid ili plafon u veću kutiju prečnika 47mm. Obe varijante su odlične za pokrivanje staklenih zidova jer dostupna visina platna može biti i do 10 metara. Širina koja se montira na jedan mehanizam je maksimalno 3 metra za rolo zavese, a za dan noć zavese  je nešto uža jer je reč o dva platna koja su teža. U svakom slučaju treba birati aluminijumski mehanizam jer se neće iskriviti od težine, što je kod plastike čest slučaj. Bilo da se odličite za jedne ili druge savetujemo da se konsultujete i sa stručnjacima kao što je Lukić Rolet, koji će vam pomoći u donošenju odluke.

Rolo zavese lukic rolet

Zašto svi žude za ovim zavesama, koje su to njihove prednosti?

One su izbor za mnoge domove i poslovne prostore iz nekoliko razloga:

  • Odlične su za regulaciju svetlosti u prostoru

Kod postavljanja bilo kog drugog vida zavesa i draperija imate mogućnost da prozor bude zastrt zavesom ili je ona sklonjena sa njega. Zavese dan – noć imaju i treću opciju, a to je da delimično propuštaju svetlost a pokrivaju ceo prozor. To vam se neće učiniti kao problem na istočnim i južnim prozorima gde su zavese i poželjne da budu na prozorima ceo dan, ali kod severnih strana gde nema direktnog sunca dolazićete u situaciju da sklonite zavesu, da ogolite prozore jer klasične zavese blokiraju dotok svetlosti.

I rolo zavese su odlična varijanta jer platno delimično ili potpuno zamračuje prostor pa je prijatna atmosfera, nema jakog sunca, a po potrebi zavesa se podiže pa se dobija više prirodnog svetla. Platno može biti black-out ili screen. Kod poslovnih prostora više je poenta u regulisanju svetla radi odlične radne atmosfere nego da prozor bude potpuno zatamnjen pa je screen varijanta pravi odabir. Black-out materijal potpuno zamračuje prostor pa se koristi samo u nekim prostorijama.

  • Lako se koriste i malo prostora zauzimaju

Mehanizam je jednostavan i ima opciju gde se kod zavese dan – noć platno rotira ili podiže i spušta. Kod rolo zavese platno nije dvostruko pa se zavese samo podižu i spuštaju mehanizmom. Neće se ponavljati kao kod klasičnih zavesa da usred jačeg povlačenja ona spadne sa zakački sa garnišne jer ovako se ni ne dodiruje platno. Klasičnim varijantama se metri platna naguraju na jedan kraj i to izgleda neprivlačno, kod zebra zavese i rolo zavese platno se uredno spakuje u mehanizam i sve izgleda mnogo lepše.

Klasične zavese zauzimaju otprilike 1 kvadratni metar prostora, pa kada se odradi ugradnja zebra zavesa ili rolo varijanti, dobija se više raspoloživog prostora što je još jedna velika prednost.

  • Čišćenje je lakše nego kod bilo kog drugog modela

Zebra i rolo zavese se teže prljaju jer se platno ne dotiče rukama, ali je ipak potrebno periodično održavanje zavesa koje je izuzetno jednostavno.

Brisanje suvom krpom se može raditi periodično da bi se uklonila prljavština, a ako je potrebno detaljnije čišćenje onda se magičnom (mikrofiber) krpicom i vodom blago prebrišu platna i spoljni delovi mehanizma. Bilo da su u pitanju  zavese dan – noć ili rolo zavese ako ih čistite mokrom krpom mehanizam spustite do maksimalnog položaja i ostavite da se platno osuši na prirodnom vazduhu.

Ove zavese možete i usisavati, ali nežnim potezima i na niskoj usisnoj moći da se samo pokupi prljavština a pri tome ne ošteti platno.

Ovde nema skidanja i pranja u mašini za veš, zamornog peglanja i ponovnog kačenja…jednom postavljene uvek će izgledati odlično kao prvog dana!

  • Obezbeđuju zdravije okruženje

Platno i kod zebra zavese i kod rolo zavese se lako čisti, ali je i sastav materijala takav da se u njemu ne zadržavaju bakterije i čestice mirisa, pa umesto rasadnika bakterija – klasičnih zavesa, imaćete antibakterijske kao odlično rešenje za zdraviji prostor. Baš zbog ove karakteristike su odlična opcija za dečije sobe ali i za one koji imaju respiratorne tegobe i alergije.

Zavese rolo - Lukic

Cena zebra i rolo zavesa

Kod bilo kog modela zebra zavese cena varira od nekoliko stavki. Pre svega od platna: njegove debljine, kakvog je tkanja, da li je jedne boje ili kombinacije boja… , a zatim i mehanizma da li je plastični ili od aluminijuma.

Rolo zavese su generalno jeftinije od zebra zavesa, ali isto kao i kod zebra zavese cena varira kako od vrste platna tako i materijala mehanizma.

Možda vam ugradnja zebra zavesa bude skuplja, ali ne zanemarite višestruke prednosti pa tako na primer, nisu vam kasnije potrebni venecijaneri ili roletne koje su dosta skuplje od bilo kojih zavesa pa je ušteda sigurna a rezultati u regulisanju protoka svetla su čak i bolji od bilo koje druge dostupne varijante.

Da bi i sami shvatili zašto su ovo najtraženije zavese i zašto niko ne odustaje od njih morate proveriti sve prednosti u nekom salonu gde su izložene. Ogromna paleta uzoraka platna garantuje uklapanje u svaki prostor. Svako ko njih ima okruženje mu je zdravije, reguliše nivo svetlosti za prijatan boravak u prostoru, a ako želi privatnost potpuno zatamnjenje mu to i obezbeđuje. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *