Dubak odnosno šetalica za bebe je još jedna od korisnih stvari koja ne samo da pomaže bebi da prohoda već omogućava i lakše funkcionisanje i organizovanje roditelja jer znaju da je njihovo dete na sigurnom. U poslednje vreme su se pojavili različiti modeli i oblici dupkova, ali im je svima karakteristično da se prilagođavaju potrebama deteta u što većoj meri.

Dubak kao pomoćno sredstvo za prohodavanje

Pošto svaki roditelj želi da mu dete što pre prohoda, dubak se koristi kao jedna od stvari uz pomoć kojeg će to moći lakše da uradi. Dubak mu omogućava da to radi sigurno i bezbedno, i da je u svakom trenutku zaštićeno ma šta da uradi. Svi znamo kako su deca vođena znatiželjom, te će i tako neko ko je tek “završio” sa puzanjem hteti da proba različite stvari u njemu. Osetiće da može da hoda, a to je malom detetu izuzetno veliko otkriće koje će ono pokušati da iskoristi na što više načina. Ova šetalica je tu da mu to omogući, ali i da ga zaštiti, te se povrede koje se mogu dogoditi u njoj svode na minimum.

Koristi šetalice

Kada pričamo o benefitima, oni su višestruki. Beba je na sigurnom, igra se u svojoj omiljenoj šetalici, i baš je briga za sve ostalo. Naravno, to je pod uslovom da imate dete koje ne traži puno pažnje. No, ako i to nije slučaj, njegova pažnja će delimice biti zaokupljena onim što se nalazi oko njega, i što će pokušati dupkom da dohvati, a sa druge strane će uvek imati još neku igračku ili knjižicu koja će mu biti dovoljna da roditeljima ostavi malo slobodnog vremena. To je istovremeno još jedna od koristi ove stvari – roditelji će bez brige moći da stave decu u šetalicu, i da dobiju malo vremena za sebe znajući da su im deca na sigurnom. Naravno, ona će im uvek biti na oku, ali je dobro znati da su ipak u nečemu što ih ograničava, i što im ne daje mogućnosti da rade baš sve ono što su naumili u nekom trenutku. Sa treće strane, šetalica je tako konstruisana da i pored toga ostavlja dovoljno prostora za kreativnost i kretanje u različitim pravcima, i istraživanje svega onoga što je detetu u određenom trenutku zanimljivo. Time će razvijati i svoj hod, a to je i jedan od ciljeva ovog sredstva, te se i zato koristi kao pomoć pri prohodavanju. Dete će želeti da savlada prepreke koje ima dok bude u dupku, a razvijaće se i njihova znatiželja koja ih može odvesti u različitim pravcima. 

Kada je pravo vreme za dubak

Dete možete staviti u dubak kada vidite da je ono spremno za njega, kada je dobro savladalo sedenje i puzanje, i kada vidite da je motorika kukova dovoljno razvijena. To sve zavisi od deteta do deteta, ali ipak nije preporučljivo stavljati dete u njega pre navršena četiri meseca. Možba bi neko optimalno vreme bilo oko šest meseci, ali kao što je već naglašenoi, to sve zavisi od ličnog razvoja svakog deteta. 

Različite vrste dupkova

Novo vreme nam donosi i stare stvari u novom ruhu, te je isti slučaj i kada je dubak-šetalica u pitanju. Oni su sada mnogo moderniji, mnogo bolje i kvalitetnije izrade, a dolaze i u različitim modelima i bojama kako bi bili prilagođeni za ukus i potrebe svakog deteta. U njemu i oko njega se sada nalaze i različite druge stvari koje detetu mogu biti zanimljive, i koje će mu zaokupiti pažnju čak i dok stoji u mestu u njemu. Takođe, dupkovi sada dolaze u svim mogućim i nemogućim bojama, i toliko različitih dezena da je nekada prosto gotovo nemoguće odlučiti se za jedan. Uvek su tu modeli kako za devojčice, tako i za dečake, a onda se među njima mogu naći oni koji imaju neke dodatne stvari kao što su omiljeni likovi iz animiranih filmova ili neke poznate životinje koje detetu mogu biti zanimljive. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *