Klipse, trake, mikroprstenovi, čvorovanje… Šta to sve zapravo znači? Postoji toliko različitih stilova i naziva nadogradnje kose koji su zbunjući ukoliko ste novi u svijetu ekstenzija za kosu. Predstavit ćemo vam neke od ekstenzija kako bismo otkloniti nedoumice, te vam pomogli da izaberete najbolje za vašu kosu.

 

Prirodna ili sintetička dlaka?

Prije nego pređemo na metode, trebate znati da postoje sintetičke i ekstenzije od prirodne dlake. U čemu je razlika? Kao što sam naziv kaže, prirodne ekstenzije su napravljenje od prave kose donatora. Takva kosa ostaje sjajna i glatka dugo vremena, može trajati i godinu dana bez oštećenja. Kvalitet sintetičke kose varira, ali u svakom slučaju mnogo se razlikuje od prirodne dlake i lošije se uklapa s vašom kosom. Njeno trajanje je do nekoliko mjeseci, podložnija je spoljašnjim utjecajima, ali je i jeftinija. I prirodne i sintetičke ekstenzije dolaze u različitim bojama, s tim da prirodnu dlaku možete dodatno farbati, a sintetičku ne.

  1. Ekstenzije na klipse

    Klipse dolaze u obliku pramenova, na podnožju kojih je stavljen silikon ili tkanina. Klipse su pričvršćene na to podnožje i dolaze spremne za upotrebu. Sve što trebate učiniti je da sami prislonite pramenove na svoju prirodnu kosu! Svaki pramen se lahko otvara i zatvara. One su tip nadogradnje koji traje najmanje upravo zbog toga što se lahko skidaju i stavljaju. Za razliku od drugih vrsta nadogradnje, ekstenzije na klipse možete staviti sami sebi kod kuće za 5-15 minuta. Ove ekstenzije za kosu su također najmanje štetne jer ne uključuju nikakve hemikalije, toplinu, pritisak ili slične metode ugradnje – one se jednostavno zakače na kosu tako da nema oštećenja vaše prirodne kose. To je jedan od mnogih razloga zašto je ovo jedan od najpopularnijih tipova ekstenzija.

 

Održavanje

Kada su klipse u pitanje nema razlike pri nadogradnji sintetičke i prirodne kose. Fokusirat ćemo se ipak na prirodnu dlaku, koja je prelagana za održavanje – pere se svakih 15-20 nošenja ili kada nanesete previše proizvoda za oblikovanje, i to na način kao što perete vašu kosu. Dakle, našamponirate, stavite regenerator i pustite da se osuši na zraku. Što se tiče stilizovanja, možete ih uvijati, peglati, farbati, mada ipak treba podesiti na nižu temperaturu ili nanijeti zaštitni sprej prije korištenja pegle za kosu.

 

Koliko dugo traju?

Kao što možete zaključiti dugotrajnost zavisi najviše od toga koliko se brinete o njima, dakle koje proizvode koristite, te koliko ih često nosite. Uz redovno nošenje i pravilnu njegu mogu trajati od 3 do 6 mjeseci, a ponekad i do godinu dana ili čak duže.

 

2. Ekstenzije uz pomoć trake

Upravo je ovako kako zvuči. Pramenovi Vaše kose se nanose na pramenove nadogradnje koji na jednom dijelu imaju ljepljivu traku. Znači, jedan pramen sa ljepljivom trakom se stavlja pri vrhu vaše kose, s tim da je ljepljivi dio okrenut ka gore, nakon čega se nanosi tanak sloj vaše kose i zatim ponovo sloj ljepljive trake. Na kraju se koristi pegla za kosu koja služi za topljenje odnosno učvršćivanje te ljepljive strane. Proces traje između 40 minuta i sat vremena, a ekstenzije se mogu ponovo iskoristiti ako su ostale u dobrom stanju.

Održavanje

Kod ove vrste nadogradnje morate biti vrlo oprezni kada koristite uređaje ili proizvode za kosu jer to može uzrokovati da se pramen olabavi ili isklizne. To je vrlo česta pojava s trakama, gdje kosa jednostavno klizi. Zbog toga, frizeri obično preporučuju da koristite poseban šampon ili regenerator i proizvode za oblikovanje koji su manje oštri, a ne masni, kako biste se osigurali da ljepilo bude i dalje zalijepljeno za kosu. Možete ih stilizirati na koji god način želite, jer su izrađene od ljudske kose, ali morate paziti na korijene gdje je ljepilo ili traka.

Koliko dugo traju?

Obično traju 4 – 8 sedmica. Međutim, kao i svaka druga kosa, ovisi o tome koliko dobro se brinete o njima i koliko brzo raste vaša prirodna kosa.

 

3. Nadogradnja kose šivenjem

Radi se tako što se prirodna kosa isplete u sitne pletenice, zatim se uz pomoć igle „ušije“ pramen za prirodnu kosu. Ovu metodu koriste osobe sa gušćom kosom, baš zbog načina na koji se primjenjuje. Ovo je veoma dug proces, koji može potrajati i do nekoliko sati. Grubi način nanošenja često opterećuje vlasište i može činiti da se ekstenzije osjećaju vrlo teškim ili neudobnim, pa se i zbog toga ova metode ne preporučuje osoba s tankom ili rijetkom kosom. Tehnika je također vrlo teška, potreban je iskusan frizer/profesionalac za obavljanje iste. Ušitci dolaze i u obliku perike, ušiveni na isti način, samo što dođu u jednom komadu za razliku od ovih pramenova koji budu odvojeni. Ova metoda je popularna jer je najtrajnija, a to je zbog toga što su pramenovi doslovni ušiveni za vašu kosu i ne mogu ispasti.

Održavanje

Trebate hidratizirati vlasište, potiljak i rubove kose barem jednom sedmično, te se osigurati da koristite proizvode za dubinsko kondicioniranje. Još jedna popularna preporuka za ljude s ušitcima je pranje kose posebnim proteinskim proizvodima kako bi se smanjilo oštećenje i slabljenje kose. Kada je riječ o stylingu, ista pravila vrijede za prirodnu kao i za sintetičku kosu. Mada se za ovu metodu obično uzima prirodna dlaka, zbog načina na koji se radi nadogradnja.

Koliko dugo traje?

Kod ove metode, preporučuje se skidanje nadogradnje svakih 6 – 8 sedmica, posebno ako pokušavate pustiti vlastitu kosu da naraste. Maksimalna količina vremena koju biste trebali držati ovu nadogradnji je 4 mjeseca jer će ona utjecati na rast vaše prirodne kose.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.