Prodaja Nekretnina agent i kupac

U trenutku kada je tržište nekretninama aktivnije nego bilo kada, kada je ponuda sve bogatija, a cene i još uvek nisu sasvim stabilne, prostora za grešku je malo. Važno je da pronađete stan koji će vam odgovarati po veličini, lokaciji, ceni, kvalitetu pa i dizajnu.

U moru raznovrsnih ponuda, ovo nije lako špostići. Zato ćemo vam u ovom članku dati savete kako da pronađete idealan stan po vašim merilima.

Odredite svoj budžet

Prvi korak u potrazi za stanom je da odredite koliko novca možete da izdvojite za kupovinu ili zakup stana. Budžet će vam pomoći da suzite izbor stana i da se fokusirate na one koji su vam dostupni. Takođe, treba da imate u vidu i dodatne troškove koji prate stanovanje, kao što su porez, održavanje, komunalije, nameštaj i oprema.

Srbija spada u red evropskih zemalja koja ima najnižu stopu kupovine nekretnina uz pomoć stambenih kredita. Dakle, najveći broj stanova i dalje se prodaje za gotov novac. Ipak, ukoliko se opredeljujete za stambeni kredit, dobro se posavetujte sa vašim bankarom o uslovima kredita.

Odaberite željenu lokaciju

Drugi korak je da odaberite lokaciju na kojoj želite da živite. Treba da razmotrite različite faktore koji su vam bitni, kao što su blizina posla, škole, prodavnica, parkova, javnog prevoza, zdravstvenih ustanova i drugih sadržaja. Takođe, treba da obratite pažnju na bezbednost, mir, zelenilo i atmosferu u kraju.

Lokacija stana utiče na vaš kvalitet života, ali i na cenu stana. Kako se stara gradnja i novogradnja gotovo izjednačuju po ceni, najpresudniji faktor koji utiče na cenu je upravo lokacija. Stoga ukoliko planirate kupovinu stana u centru bilo kog grada u Srbiji, morate biti spremni da za tu lokaciju izdvojite značajniju svotu novca.

Odredite svoje potrebe i želje

Treći korak je da odredite svoje potrebe i želje u vezi sa stanom. To podrazumeva da odlučite koliko soba vam je potrebno, kakav raspored, spratnost, orijentacija, osvetljenje, grejanje, ventilacija, izolacija, parket, sanitarije, kuhinja, terasa i drugi elementi stana. Takođe, treba da razmislite o tome kakav stil i ambijent želite da imate u svom domu, da li volite moderan, klasičan, rustičan ili neki drugi dizajn.

Kada govorimo o potrebama od posebne važnosti za vozače će biti garažno mesto. Ukolko stan kupujete u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu ili Nišu i kupujete ga u centralnim gradskim zonama imajte na umu probleme sa parkingom. U našim velikim gradovima parking je toliki problem, da prodaja garaža postaje i te kako unosan posao. 

Stoga, ukoliko ste vozač koji planira kupovinu stana u centralnim gradskim zonama, proverite da li imate opciju kupovine parking mesta. Ovo će u startu zahtevati nešto višu investiciju, ali će se na duže staze isplatiti, a znatno će uštedeti vaše vreme i nerve.

Pretražite konretne ponude na tržištu

Četvrti korak je da pretražite ponudu stana na tržištu. Možete da koristite različite izvore informacija, kao što su internet, oglasi, agencije, preporuke, oglasi na oglasnim tablama i sl. 

Ukoliko ne žurite sa kupovinom, iskoristite to u svoju korist i budite strpljivi i uporni. Takođe, savetujemo vam i da budete fleksibilni, jer je teško naći stan koji će zadovoljiti sve vaše kriterijume. Tako, pre nego što krenete u obilazak stanova dobro razmotrite koji su to elementi oko kojih ste spremni da private kompromis, da li je to cena, spratnost, struktura, dizajn i slično.

Obiđite i uporedite stanove

Peti korak je da obiđete i uporedite stanove koji su vam privukli pažnju. Pre nego što odete na razgledanje, napravite spisak pitanja koja ćete postaviti prodavcu ili zakupodavcu, kao što su starost, stanje, vlasništvo, dokumentacija, cena, uslovi plaćanja, pregovarački prostor i sl. 

Ukoliko kupujete stan u izgradnji, detaljno se informišite o strukturi stana, a takođe možete proveriti da li investitori dopuštaju da private određene izmene stana koji kupujete u toku gradnje. Neki investitori dopuštaju ovu opciju, što vam pruža priliku da stan prilagodite još više svojim potrebama, ali i svom ukusu.

Kada obiđete stan, obratite pažnju na sve detalje, proverite funkcionalnost i kvalitet stana, slikajte ili snimite stan, zapišite utiske.

Donesite odluku i završite posao

Šesti i poslednji korak je da donesete odluku i završite posao. Kada ste obišli i uporedili više stanova, treba da izaberete onaj koji vam se najviše dopada i koji najbolje odgovara vašim merilima. Zatim, treba da se dogovorite sa prodavcem ili zakupodavcem o ceni i uslovima plaćanja, potpišete ugovor, overite ga kod notara, platite porez i preuzmete ključeve. Nakon svega toga, stan je konačno vaš!

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i da ćete uspešno pronaći stan koji će vam pružiti udobnost, sigurnost i zadovoljstvo. Srećno! 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *