praznična torta

Praznici su pred nama i pravi je trenutak da se spremimo za njih uz fenomenalne recepte. Bilo da organizujete svečanu proslavu ili jednostavno želite uživati u nečem slatkom, ovi 5 ideja za poslatice su pun pogodak.

1. Plazma torta bez pečenja

Počinjemo našu listu s jednim klasikom, a to je plazma torta bez pečenja. Istinski specijalitet koji se sprema veoma brzo, potrebno vam je svega 15-ak minuta da biste uživali u ovoj savršenoj torti. O ukusu ne treba trošiti reči, svi volimo plazmu, zar ne?

2. Čokoladna torta

Nijedno slavlje nije potpuno, ako se na trpezi ne nađe bogata i sočna čokoladna torta.  Osim klasične čokoladne torte, uvek možete da se igrate i dodate još neki sastojak, poput nane ili nekog voća. 

3. Kinder torta

Kinder torta predstavlja savršen izbor za predstojeće praznike. Ova divna i preukusna torta kombinuje kremasti ukus kinder čokolade sa slojevima biskvita. Ova torta pokazala se kao veoma popularna među decom

4. Elegantna voćna torta

Voćna torta je prava poslastica, a u nastavku vam donosimo recept za nju i korake kako da je pripremite. 

Sastojci:

  • 2 šolje mešanog suvog voća (kao što su grožđice, ribizle i seckane urme)
  • 1 šolja seckanih orašastih plodova 
  • 1 šolja brendija
  • 1 šolja omekšalog neslanog putera
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 4 jaja
  • 2 šolje brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • ½ kašičice mlevenog muškatnog oraščića

Uputstvo:

  1. U činiju stavite suvo voće i orašaste plodove. Prelijte ih brendijem i ostavite ih preko noći.
  2. Ugrejte rernu na 165°C, nauljite i pospite kalup za tortu brašnom prečnika 23 cm.
  3. U velikoj posudi umutite puter i smeđi šećer dok ne postane penast. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mutite između svakog dodatka.
  4. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, cimet i muškatni oraščić u posebnoj posudi.
  5. Dodajte suve sastojke u vlažne sastojke i mešajte dok se sve dobro ne sjedini.
  6. Na kraju, dodajte natopljeno suvo voće i orašaste plodove.
  7. Smesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 60-75 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  8. Ostavite tortu da se potpuno ohladi pre sečenja.

5. Kolač sa brusnicama i pomorandžom

Na listi smo dosad imali samo torte, a evo i jednog divnog kolača. Ne sumnjamo da će vas ukus oduševiti, a pritom se veoma jednostavno pravi. 

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 1 ½ kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • 1 šolja omekšalog neslanog putera
  • 1 šolja šećera
  • 3 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 šolja svežih ili zamrznutih brusnica
  • Korica od 1 naranče
  • Narandžasta glazura (napravljen od soka od pomorandže i šećera u prahu) za prelivanje

Uputstvo:

  1. Ugrejte rernu na 175°C i namažite brašnom dva okrugla kalupa za tortu prečnika 20 cm.
  2. U srednjoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Stavite sa strane.
  3. U velikoj posudi, umutite puter i šećer dok ne postanu penasti. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro muteći između svakog dodatka.
  4. Dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte.
  5. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu, naizmenično, počevši i završavajući sa suvim sastojcima. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini.
  6. Na kraju, dodajte brusnice i koricu od naranče. Dobro promešajte.
  7. Smesu izlijte u pripremljene kalupe i pecite 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  8. Dok se kolači peku, pripremite glazuru tako što ćete pomešati sok od narandže i šećer u prahu dok ne dobijete glatku smesu.
  9. Ostavite kolače da se malo ohlade, pre nego što ga prelijete glazurom.

Sada imate ideje za predstojeće praznike i koju poslasticu da spremite. Ovi recepti prilagođeni su svim generacijama i ljubiteljima različitih ukusa. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *