Odabir zidne lampe može biti jako značajan ukoliko polažete da upečatljiv I estetski sredjen eksterijer u vasem domu. Ambijent u mnogome zavisi od detalja, a zidna lapma je svakako jedan od njih. Zidna svetla dolaze u širokom spektru stilova i služe mnogim svrhama. Zidno osvetljenje može da obezbedi neophodno osvetljenje za bezbednost, akcenat arhitektonskih karakteristika i umetničkih dela, može imati primarnu funkciju samo osvetljenje ili služi kao dekor sam za sebe. U nastavku teksta želimo da vas uputimo na šta je sve potrebno obratiti pažnju pre kupovine zidne lampe koja može dati jak pečat rasveti u prostorijama koje želite da oplemenite, svakako odgovaramo na neka od najčešćih pitanja kada je zidno osvetljenje u pitanju.  

 

Zidne lampe – prednosti

Zašto su mi potrebna svetla na zidu? Kada se pomene „zidno svetlo“, prvi pojam koji se pojavljuje u glavama mnogih ljudi je ornamentalna svetiljka koja daje malo korisnog osvetljenja iza akcentnog svetla. Iako je ova aplikacija svakako važna kao dekorativna funkcija, zidna svetla takođe služe bezbrojnim funkcijama za čitanje, pravilno osvetljenje zadataka i opštu bezbednost. Zidna svetla su važne komponente pravilnog slojevitog osvetljenja, što dodaje i lepotu i korisnost ukupnim dizajnerskim šemama.

 

Osvetlenje za eksterijer i enterijer

 

Gde možete koristiti zidno osvetljenje? Zidna svetla imaju mogućnost primene u svakoj prostoriji, unutra i napolju. Radeći uz plafonjere, zidno osvetljenje  obezbeđuje dodatno osvetljenje, dok korišćenje zidnih svetala umesto podne rasvete stvara više atmosferski efekat i može da ublaži odsjaj. U kupatilima, svetla  su ključni deo raslojavanja svetlosti: bočno ogledalo sa zidnim priborom da se uklone senke sa lica koje svetla iznad glave imaju tendenciju da bacaju. U kancelariji ili zanatskoj prostoriji, zidna svetiljka je praktična alternativa tradicionalnoj stolnoj lampi, oslobađajući vaše horizontalne površine za vaše obaveze. Umetnička dela mogu biti bolje prikazana ispod svetla slike, dok skulpture i drugi arhitektonski detalji imaju koristi od zidnog osvetljenja. Spoljna zidna svetla se obično koriste na tremu i duž spoljnih zidova za sigurnost . U prostorijama u kojima će rasveta iznad glave i podne / stolne lampe obavljati veliki deo poslova rasvete, zidna svetla su još uvek vredan dodatak za “final touch” ambijenta i ukrašavanje uglova koji mogu postati senoviti nakon zalaska sunca. Pokušajte sa velikim prozorima sa zidnim svetlima da oponašate efekat dnevne svetlosti, dodajući zidnu svetlost u blizini posebno tamnog ugla ili pored ulaza da biste osvetlili put do sobe. I držanje svih svetala na zasebnim prekidačima omogućava bolju kontrolu nad vašim svetlosnim svetlom: zidna svetla su posebno pogodna za prekidače za prigušivanje svetla koji vam omogućavaju da odredite kakvu atmosferu želite u prostoriji. Koliko zidnih svetala je potrebno? Da biste najbolje iskoristili zidna svetla, položaj je ključan. Dobra početna smernica je da ih okačite na visini oko očiju , iako će visina Vaših plafona i veličina uređaja doći u igru. Važno je imati na umu da bez obzira na visinu koju postavite na zidu, ne bi trebalo da dolazite u oči sa izloženom sijalicom (osim, ​​naravno, u slučaju stilizovanih svetiljki koje namerno imaju dekorativne gole sijalice). 

 

Vrste zidnog osvetljenja

Zidna svetla se obično koriste u hodnicima, ali dugi, tamni koridor može brzo početi da liči na pistu ako je instalirano previše svetla. Jedno učvršćenje na nekoliko koraka bi trebalo da bude adekvatno, mada ćete možda želeti malo više ili manje prostora u zavisnosti od jačine lumena i veličine prostorije i uređaja. Koje vrste zidnih svetala postoje? Biranje pravog zidnog svetla za posao nije komplikovano, jer postoji samo nekoliko osnovnih tipova osvetljenja: Uplights obezbeđuju prelamanje svetla na zidu, pogodan za lepu atmosferu i dobro raspoloženje, takozvane downlights mogu naglasiti i zidove, ali češće osvetljavaju podove, takođe postoje i svetla za čitanje i okretanje  koje imaju podesive komponente koje vam mogu obezbediti svetlo, svetla za kupatilo su dizajnirana za ravnomerno osvetljenje bez odsjaja , art svetla se koriste se kako bi se skrenula pažnja na slike i umetnička dela. Imajte na umu da mnogi modeli za osvetljenje dolaze sa ugrađenim prekidačima za individualnu kontrolu, dok se oni sa pin-up setovima mogu priključiti na bilo koju dostupnu utičnicu, zaobilazeći potrebu za hardvire-om. Priključne zidne svetiljke su zidne svetiljke koje se priključuju na standardnu utičnicu i dolaze sa pin-up kompletom koji visi na bilo kojem mestu (bez zidne kutije). Oni su idealni sa obe strane kreveta, u kutku za čitanje ili u kućnoj kancelariji i služe istoj dekorativnoj funkciji kao i druge zidne lampe sličnog karaktera  koji su više uključeni u instalaciju.

 

Kako uklopiti zidno svetlo sa ostatkom prostorije

Želimo I da vam odgovorimo na pitanje kako da koordinirate zidna svetla sa ostatkom dizajna vase sobe. Možete jednostavno ugraditi zidna svetla u svoj dekor tako što ćete prvo odrediti za što ćete koristiti svetlo. Na primer, instaliranje svetla za čitanje zavisi od toga gde se vaš kauč ili omiljena stolica nalazi u sobi. I dok je mekano prelamanje svetlosti prilično naglašeno na zidu, downlight osvetljenje je daleko praktičnije kao osvetljenje za stepenice. Drugo, da li se vaša potreba više fokusira na dekoraciju ili funkciju? Iako postoje hiljade izbora koji se prezentuju da imaju i  formu i funkciju, možete suziti svoj izbor tako što ćete odlučiti da li vaše zidno svetlo treba nenametljivo uklopiti u svoj prostor ili postati centar osvetljenja. Neutralni metali sa belim ili bojom slonovače staklom su klasični izbor, ali postoji ogromna raznolikost zidnih svetala koje se kreću od ultra-modernog do osvetljenja u gotovo svakoj boji, završnoj obradi i obliku. Ne postoji pravilo koje diktira da li vaše zidno svetlo mora da se podudara sa vašim lusterima – ne bojte se da ga mešate sa različitim bojama i stilovima kako bi u vasem domu dostigli efekat koji želite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *