communication partners

Dobili ste posao u inostranstvu? Vreme je da se pripremite za put, a niste sigurni šta su prioriteti? Budite bez brige, u ovom tekstu dajemo ključne korake u toj pripremi. Osnovno od čega treba poći jeste predostrožnost, odgovornost i opreznost.
Za posao u inostranstvu, pored želje i volje za odlaskom iz naše zemlje, potrebno je obezbediti mnogo stvari: dokumenta, smeštaj, prevoz i kartu, novac za prvi period, mape ili karte za snalaženje u novom mestu boravka, i mnogo toga drugog. U ovom tekstu dajemo ključne korake pripreme za posao u inostranstvu.


Prvi korak: provera legalnosti dobijenog posla i agencije

Ukoliko ste posao pronašli preko prijatelja, poznanika ili nekom drugom direktnom vezom, nema potrebe za stresom. Međutim, sve češće su situacije da se kontaktiraju nadležne agencije u našoj zemlji. Njihov rad je regulisan od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali ipak može doći do nekih nelogičnosti. Važno je da pronađete registrovanu agenciju, koja preporučuje poslodavce o kojima možete naći više na sajtu i da postoje svi neophodni kontakt i drugi podaci, čak i da stupite u kontakt. Zatim se vrši prikupljanje i prevod dokumenata na engleski ili drugi strani jezik, prema potrebi i zemlji u koju se odlazi na posao.

Drugi korak: priprema i prevod dokumentacije

Za posao u inostranstvu potrebna je mnogo obimnija dokumentacija, nego kada se radi o zapošljavanju u zemlji. Naime, svaki dokument koji se podnosi prilikom konkursa, ili odlaska nakon potpisivanja ugovora, mora da ima adekvatan prevod. Sudski tumač za madjarski jezik, nemački, engleski ili neki drugi jezik, vrši prvod kao ovlašćeni organ. Sudskog tumača možete pronaći u većini ozbiljnijih prevodilačkih agencija. Jedna od takvih je prevodilačka agencija ABC prevodi koji u svom timu imaju sudske tumače za svetske jezike, od sudskog tumača za madjarski jezik do sudskog tumača za švedski ili arapski jezik.

Svaki dokument dobija zvanični potpis. Obično se dokumentacija šalje elektronskim putem. Sastoji se od: prevoda diplome, certifikata, biografije, propratnog pisma, obrazaca i dodatnih popunjenih zahteva. Ugovor o radu takođe može prevesti sudski tumač za nemački jezik, engleski ili bilo koji drugi jezik kako biste pravovremeno bili upoznati sa svim pravilima rada. Najvažnija dokumenta svakako jesu pasoš, lična karta, viza i karta za put. Poželjno je uvek ostaviti kopiju dokumenata kod kuće, za slučaj da se dogode nepredviđene okolnosti u inostranstvu, izgubi lični dokument ili nešto slično.

Treći korak: detaljno proučavanje svih uslova rada kod poslodavca

Pored toga što je od velikog značaja legalnost samog posla, poslodavca i posredničke agencije, važno je i protumačiti predviđeni posao. Prvo, da li je sezonskog, periodičnog ili dugoročnog karaktera. Tu je i pravilo rada: jedna, dve ili tri smene. Važan je i raspored slobodnih dana, vikenda, kao i tačna satnica dolaska i odlaska svakog radnog dana. Plaćanje satnice, mogućnost dobijanja bonusa, stimulacija ili drugih nagrađivanja od presudne važnosti može biti ukoliko se dvoumite između više inostranih poslodavaca. Plaćanje toplog obroka, prevoza, odmor i dodatne pogodnosti mogu vam pomoći da donesete odluku o izboru najpogodnijeg posla.

Četvrti korak: upoznavanje novog okruženja i pronalaženje stana

Pored toga što je važan prevod dokumenata na engleski, tačnije prevod sa overom. Svaka zemlja ima svoje karakteristike – tradiciju, običaje, navike i tempo života. Odlaskom u novu sredinu, može doći do stresa zbog nepoznavanja tih karakterističnih obeležja, mnogo je stranih ljudi i nepoznatih predela. Poželjno je, pre odlaska, kontaktirati agenciju, ukoliko se posao preko nje pronalazi, i zatražiti određene informacije o gradu u kome se ide. Važno je proveriti udaljenost posla od stambenih prostora, da bi se izabrala najkraća relacija. Stanovi se dodatno proveravaju, u pogledu opremljenosti, s obzirom da je veliki rizik odlaska na posao u inostranstvo „na neviđeno“. Bitan faktor je i dostupnost gradskog prevoza, taksi vozila i prometnost ulica generalno.

Izbor da godine radnog staža ispunjavate u inostranstvu vrlo je hrabra. Potrebno je biti oprezan prilikom odabira države, posla i svih elemenata rada. Priprema za odlazak na posao u inostranstvo je najvažniji deo odlaska, jer preskakanjem nekih bitnih koraka, može doći do problema, neodlaska, ili gubljenja radnog mesta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *