Kupovina novog laptopa sa sobom donosi različite zamke. Kako bismo vam pomogli da prilikom kupovine, ovaj tekst ukazuje na uobičajene greške koje kupci najčešće prave i pruža praktične savete kako da ih izbegnete. 

Kupovina najjeftinijeg laptopa

Jedna od najčešćih grešaka je kupovina najjeftinijeg modela. Iako ovim možete uštedeti novac, dugoročno nije isplativo. Najjeftiniji laptopovi obično dolaze sa slabijim procesorom, malom memorijom i lošijim ekranima. Ova ograničenja će uticati na vaš laptop i brzo će zastariti, imaćete problema sa ažuriranjemi novijih aplikacija i softvera, što vodi ka kupovini novog uređaja ranije nego što se očekivalo.

Zato odredite realan budžet koji uzima u obzir sve što želite da vaš laptop izvršava. Ako ga koristite za pretraživanje interneta ili pisanje, nisu vam neophodne vrhunske specifikacije, ali treba da težite laptopu koji ima ravnotežu između cene i performansi. 

Preplaćivanje za laptop

Kada je u pitanju laptop cena može biti zamka. Kao kupovina najjeftinijeg laptopa, takođe preplaćivanje. 

Laptopovi odličnih karakteristika su privlačni, jer imaju elegantan dizajn i fenomenalne  mogućnosti, ali često su preskupi. Kupovina ove vrste laptopova se ne preporučuje, ako vaše potrebe ne mogu da opravdaju trošak, već predstavlja nepotrebno bacanje para. 

Pažljivo procenite svoje potrebe. Sagledajte softver i zadatke koje očekujete da pokrećete na svom uređaju. Ako se ne bavite video montažom, grafičkim dizajnom ili video igrama, verovatno vam nije potreban snažan procesor ili vrhunska grafička kartic. Laptopovi srednje klase najčešće ispunjavaju potrebe prosečnih korisnika po znatno nižoj ceni.

Ignorisanje portova i povezivanja

Zanemarivanje broja portova dostupnih na laptopu može uticati na funkcionalnost.

Zašto je to greška? Laptopovi s ograničenim opcijama povezivanja mogu zahtevati dodatni trošak, kao što su adapteri za povezivanje vaših najvažnijih uređaja. To uvećava ukupne troškove, a ujedno utiče na pakovanje svih potrebnih uređaja za rad. 

Razmislite koje uređaje ćete povezivati sa svojim laptopom. Da li vam je potreban HDMI za povezivanje monitora? Koliko USB portova je neophodno za vaš miš, tastaturu i eksterne diskove? Uverite se da laptop ima sve portove koji su vam potrebni.

Zanemarivanje veličine laptopa

Veličina laptopa se ne odnosi na nosivost, već na korišćenje tokom dužih perioda.

Kupovina prevelikog laptopa može biti nezgrapno za transport, te je teži za transport. S druge strane, mali laptop ima skučenu tastaturu i manji ekran, što će sigurno opteretiti vaše ruke i oči. 

Odredite gde i kako ćete koristiti svoj laptop. Ako je mobilnost ključna, laptopovi veličine 13 ili 14 inča su idealni. Za kućnu upotrebu ili ako volite veći ekran za gledanje filmova i multitasking, laptop od 15 ili 17 inča je najbolje rešenje.

Preterana lojalnost brendu

Lako je vezati se za određeni brend, posebno ako ste imali dobra iskustva u prošlosti. Međutim, ovo može ograničiti vaše opcije.

Vezivanje za jedan brend može vas sprečiti da pogledate druge modele koji mogu biti znatno boljih karakteristika i pristupačniji. Lojalnost brendu takođe može da bude prepreka za akcije i popuste drugih proizvođača. 

Budite otvoreni i istražite više brendova. Uporedite specifikacije, cene, recenzije i korisnički servis, pre nego što donesete odluku. Ponekad, manje poznati brendovi nude uporedivo ili superiorne proizvode po konkurentnim cenama.

Opsesija jednom karakteristikom

Zbog preteranog fokusa na jednu specifikaciju laptopa, kao što je brzina procesora ili RAM, često se zanemaruju ostali važni faktori.

Recimo, laptop može imate fenomenalan ekran, ali lošu bateriju. Takođe, vrhunski procesor, ali nedovoljno memorije. Jednostavno, svi segmenti su povezani i zato je bitno naći ravnotežu

Posmatrajate laptop kao celinu. Uverite se da ispunjava sve vaše zahteve, uključujući trajanje baterije, kvalitet ekrana, kapacitet memorije i ukupne performanse. Ponekad, neki malo slabiji segment može biti prihvatljiv kompromis za ukupnu vrednost. 

Ne čitanje recenzija

Preskakanje korisničkih i stručnih recenzija je propuštena prilika da procenite performanse laptopa pre kupovine. Recenzije su odličan uvid u stvarnu upotrebu, pouzdanost i potencijalne probleme koji nisu očigledni iz specifikacija i marketinških materijala.

Pročitajte različite recenzije od stručnjaka i redovnih korisnika kako biste dobili celokupnu sliku. Potražite uobičajene probleme koje navode više izvora i uporedite ih sa prednostima uređaja.

Sada znate koje su najčešće uobičajne greške prilikom kupovine laptopa. Dovoljno je da malčice obratite pažnju i nećete imati problema. Tako ćete biti sigurni da ste kupili uređaj koji će ispuniti vaša očekivanja. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *