stambeni kontejner

Savremena arhitektura kao i građevnska industrija uopšte suočavaju se sa brojnim izazovima i ograničenjima, među kojima se posebno ističu održivi razvoj, ekološki aspekt i smanjenje troškova. Istovremeni je sve veći broj zemalja koje se suočavaju sa manjkom životnog prostora, bilo zbog povećanja broja stanovnika, njihovog pomeranja iz ruralnih predela u urbane gradske sredine ili priliva velikog broja ljudi kao posledice migracija iz zemalja pogođenih ratnim sukobima ili ekonomskim nedaćama. 

Posmatrano iz ugla onih koji još uvek nisu sebi obezbedili krov nad glavom, situacija na tržištu nekretnina nije ni malo ružičasta, jer se globalna situcija još od pandemije korona virusa naglo pogoršavala, pa su  cene kvadrata stanova dosegle neslućene visine, što se takođe može reći i za cene građevinskog materijala. Rešenje za pomenute probleme je možda jednostavnije nego što se to na prvi pogled čini i dostupnije za primenu ranije nego što smo kadri da pomislimo. 

Odgovor leži u kontejnerima kao smeštajnim kapacitetima budućnosti, bilo da se radi o stambenim ili kancelarijskim prostorima. Kao što su svojevremeno uneli revoluciju u međunarodnu trgovinu i transport i transformisali način na koji roba najrazličitijih vrsta putuje širom sveta, tako sada menjaju način na koji se razmišlja o životnoj sredini i planira razvoj životnog prostora za sve veći broj ljudi.

Zašto su ekološki stambeni kontejneri pametan izbor

Ukoliko želite da svoj novi dom ili vikendicu uklopite u prirodu koja ga okružuje i da pritom suštinski i vizuelno ne narušite njegovo okruženje, bilo procesom izgradnje ili samim njegovim postojanjem na tom mestu, onda su ekološki stambeni kontejneri pravi izbor za vas.

Sam proces instalacije je minimalno štetan po životnu sredinu jer se proizvodnja, sklapanje i prilagođavanje kontejnera željama budućih korisnika obavljaju u samom proizvodnom pogonu, dok na lokaciju stiže gotov proizvod, pa se upotreba betona i drugih građevinskih materijala čija proizvodnja stavara zagađenje, potreba za kopanjem temelja i raskrčavanje i zagađivanjem okolnog prostora  svode samo na neophodi minimum. 

Osim toga, dizajn samog kontejnera čini ga pogodnim za laku montažu i korišćenje solarnih panela, kao i  za instalaciju opreme za prikupljnanje kišnice čime se drastično smanjuje potrošnja električne energije i tehničke vode, što predstavlja dobar korak ka samodovoljnosti i samoodrživosti, a u svakom slučaju povoljno utiče na životnu sredinu. Upotreba PVC stolarije koja pozitivno utiče na izolaciju čitavog objekta, modernih sendvič panela koji čine stranice ekoloških stambenih kontejnera,  korišćenje poliuretana, kamene vune i mineralne vune za toplotnu izolaciju, kao i dodatna oblaganja zidnom, podnom i krovnom toplotnom i hidro izolacijom, čine da njegova unutrašnjost zimi bude toplija a leti značajno svežija, kao i da ga je tokom zime mogo lakše zagrejati. 

Još jedna od prednosti ekoloških stambenih kontejnera se ogleda u tome što će, u slučaju potrebe za proširivanjem ili nadogradnjom postojećih kapaciteta, čitav proces biti jednako jednostavan i bez potrebe za ikakvim dodatnim zagađivanjem životne sredine preradom i upotrebom dodatnog građevinskog materijala ili narušavanjem neposrednog okruženja samog objekta. Moguće je u bilo kom tenutku dodati još kontejnera i povezati ih sa postojećom celinom, kao što je moguće veoma brzo i sasvim jednostavno sve to razmontirati i preseliti na drugu željenu lokaciju.

Kancelarijski kontejneri za lakše i jednostavnije poslovanje

kancelarijski kontejner

Prilikom potrage za novim ili dodatnim kacelarijskim prostorom potrebno je uzeti u obzir nekoliko faktora, poput cene, lokacije, veličine i prilagodljivosti prostora, a odgovor na sve navedeno mogu biti kancelarijski kontejneri

Što se tiče troškova, oni će svakako biti neuporedivo niži u odnosu na projektovanje, izgradnju i osposobljavanje klasičnog  kancelarijskog prostora za funkcionisanje, da ne pominjemo moguće kašnjenje radova i odlaganje zbog različitih vremeskih ili ljudskih faktora, dok će cena gotovog kontejnera definitivno biti manja a proces daleko jednostavniji u odnosu na kupovinu već gotove nekretnine. Kancelarijski kontejner je idealno rešenje za građevinske firme, jer ga je moguće,po završtku radova, jednostavno preseliti sa jednog gradilišta na narednu lokaciju, nasuprot tome da se bespotrebno ulažu vreme i novac na izgradju gradilišne kancelarije koja nije prenosiva.  

Kontejneri su potpuno prilagodljivi, pa ih je moguće, u skladu sa trenutnim zahtevima posla izmenjivati po potrebi. Za početak je sasvim jednostavno promeniti broj, veičinu i položaj vrata i prozora, dok je uz korišćenje dodatne izolacije, rashladnih i grejnih uređaja moguće stvoriti potpuno izolovani prostor sa kontrolisanom temperaturom. 

Najveći deo radova na prilagođavanju kontejnera se može obavljati van lokacije na kojoj će biti postavljen što eliminiše ometanje povezano sa građevinskim radovima na licu mesta. Što se enterijera tiče, kancelarijski kontejner moguće je učiniti dodatno efikasnijim dodavanjem potrebnih pregradnih zidova i ugradnjom polica, kao i ugradnjom toaleta i tuš kabina. Pored pomenutog u okviru samih kontejnera je moguće kombinovanje kancelarijskog, izložbenog i prodajnog prostora na novim lokacijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *