Kada ste se neko odluči na korak da otvoriti sopstvenu knjižaru, na pameti ima mnogobrojne stvari koje mora obezbediti. Pre svega da izabere dobru lokaciju i lokal koji je odgovarajuće veličine za ono što želi, a zatim i odgovarajuću veličinu.

Najveći deo posla jeste kako da se ta buduća knjižara opremi. Nije lako, treba izabrati asortiman koji je neophodan, zatim onaj koji je poželjno imati i nešto što će tu knjižaru razlikovati od drugih.

Izabrati koja veleprodaja školskog pribora ima najbolje uslove

Saradnja sa brojnim firmama od kojih se nabavljaju proizvodi za knjižaru je neophodna. Pre svega, najbitnija je možda veleprodaja školskog pribora, jer je on nešto na čemu se zasniva rad svake knjižare. Potrebno je skupiti ponude različitih veleprodaja, pa izabratati onu koja je sveobuhvatna, da ne mora da se saradnja rasplinjava na više klijenata. Na umu treba imati i ostali asortiman, kao što je kancelarijski materijal, gift program i slično, i sve objediniti jer će se tako ostvariti dodaran popust u nabavci.

Olovka, gumica, rezač i ostale sitnice – kako ih složiti i poređati

Organizacija i izlaganje proizvoda za jednu knjižaru je jako važna. Tu se oni koji u njoj rade na muci. Deca često u grupama uđu u knjižare, pa biraju pribor unedogled, a često nespretne ručice obore posudu u kojoj se nalaze hemijske, rezači i slično. S druge strane, to su sve proizvodi koji se biraju, a svakodnevno su potrebni – olovka, gumica i rezač se stalno prodaju. Zato, sve treba biti izloženo tako da bude dostupno kupcu da se sam usluži, ali da bude poređano tako da ne moźe lako da se sruši. Eventualno neke skuplje stvari treba da budu iza pulta za prodaju, ili u posebnim staklenim vitrinama gde će se naći nešto što se ne kupuje svaki dan.

Šta još  knjižara treba da ponudi svojim kupcima

Mnogi knjižare vide kao rupe bez dna, u kojima može da se nađe od igle do lokomotive. I to zaista jeste tako – čak i najmanja knjižara osim izloženog, krije mnogobrojne sitnice i stvari. Sve češće se u izlozima knjižara viđaju igračke, što upućuje na to da je knjižara i mesto gde se kupuju pokloni. Ti pokloni mogu biti za razne prilike i uzraste – novčanici, kišobrani, setovi za pisanje, šolje, i tome slično… Zatim, ono što je i u samoj reči knjižara – knjige! Pored knjiga potrebnih za školu koje se prodaju u određenim knjižarama, u gotovo knjižarama se nalaze knjige namenjene najmlađima, pa sve do romana i literature za odrasle.

Rančevi za školu, pernice, kutije za užinu

Jednostavno rečeno, knjižara treba da ponudi sve što je potrebno da se jedno dete opremi za školu. Pored svezaka, knjiga i pribora za pisanje i crtanje, tu je uglavnom veliki izbor rančeva i pernica. Naročito u sezoni kupovine za školu, pred septembar, knjižare upotpunjuju svoju ponudu ovih proizvoda, i još ponekih kao što su torbe za opremu za fizičko, torbe za blok za likovnu kulturu. Ponekad će se roditelj setiti i nečega što mu fali za posao od kancelarijskog materijala, što knjižare u većoj ili manjoj meri mogu da ponude. Ljudi ne vole da kupuju na sto strana, najlakše je, naravno, naći sve na jednom mestu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *