Pokretanje novog biznisa je prilično stresan period za svakog preduzetnika u kojem se mora misliti na bezbroj stvari. Od obezbeđivanja radnog prostora, opreme, nabavke materijala, angažovanja radnika kako bi se ideja sprovela u delo, pa sve do rešavanje papirologije, prijave u APR – u i svih ostalih stvari. Još jedna od stvari koje su ključne za razvoj uspešnog biznisa je i pokretanje sajta, izrada web prodavnice i internet marketing odnosno opširna kampanja koja će privući veliki broj potencijalnih klijenata na sajt.

Mnogi mali preduzetnici upadaju u tipičnu početničku grešku time što im poslednja stavka ne predstavlja prioritet i može se reći da bez ulaganja u ovaj deo posla oduzimaju sebi početnu prednost u građenju uspešnog poslovanja.

Zbog čega je izrada web prodavnice neophodna?

Moderno doba donelo je celom svetu tektonske promene kada je u pitanju način života i svakodnevnica običnih ljudi. Tehnološka dostignuća su nam omogućila da je svaka informacija na samo par klikova od nas, zahvaljujući razvoju interneta i pametnih telefona. Zahvaljujući tome, promenio se i način kupovine i dolaska do informacija o konkretnim proizvodima. Zbog toga je, za svaki uspešan biznis neophodna izrada web prodavnice.

Svaki preduzetnik treba da zna da se dobar deo potencijalnih kupaca uvek radije odlučuje za kupovinu preko interneta. Taj trend se proširio i zadržao u toku pandemije, kada je to bio najlakši način za poštovanje epidemioloških mera. Čak i da je radnja u njihovom gradu, mnogi će, pogotovo pripadnici mlađe populacije radije da kupe određeni proizvod preko interneta, nego da idu u prodavnicu. U ovom slučaju, izrada web prodavnice će omogućiti da se potencijalni klijenti koji žele da kupuju iz udobnosti svog doma i nemaju nameru da idu u prodavnicu ne izgube.

Web prodavnica omogućuje neograničeno tržište

Izrada web prodavnice i kvalitetnog sajta na kojem se mogu pronaći sve informacije o proizvodima i uslugama koje se nude će omogućiti da se proizvodi i usluge koje nudi određena firma kupuju ne samo lokalno, već i širom zemlje. To praktično znači da lokalni biznisi nisu više geografski ograničeni, već da, zahvaljujući internetu od samog starta imaju veliko tržište i da uz dobar online shop i SEO optimizaciju sajta mogu da iskoriste njegov pun potencijal.

Zbog svega gore navedenog može se zaključiti da se danas bez kvalitetno izrađenog sajta i web prodavnice ne može zamisliti jedan ozbiljan biznis.

Kako izgleda dobra web prodavnica?

Kada preduzetnik počne da razmišlja o izradi web prodavnice kako bi unapredio svoj posao i proširio se na veliko tržište, trebalo bi da zna koje su osnovne krakteristike dobre i funkcionalne internet prodavnice.

Web prodavnica pre svega treba da bude pregledna, laka za pretragu i korišćenje, da ima mnogo kategorija i podkategorija, opciju opisa i karatkteristika proizvoda i prikaza sličnih proizvoda. Radi lakšeg snalaženja potencijalnih kupaca trebalo bi da proizvodi koji su na akciji budu posebno izdvojeni. Trebalo bi da nudi različite opcije i sisteme plaćanja, da bude uvezana sa knjigovodstvenim softverom i softverom transportne kompanije, da bude uvezana sa SMS servisom i da bude laka za upravljanje administratoru.

Kome treba poveriti ovaj posao?

Izrada web prodavnice je kompleksan posao i zbog toga je treba proveriti profesionalcima koji će to uraditi kako treba. Najbolje bi bilo da to bude firma koja se bavi optimizacijom sajtova za pretraživač i internet marketingom jer oni najbolje poznaju zahteve tržišta i mogu voditi integrisanu internet kampanju zahvaljujući kojoj se može pristupiti velikom broju potencijalnih klijenata.

Ukoliko preduzetnik ima neke posebne zahteve za izradu web prodavnice, oni se mogu inkorporirati u krajnje rešenje. Nakon izrade i puštanja u rad online shop – a preduzetnik će proći kroz obuku za rad u Custom CMS – u i sam će moći da upravlja web shop – om.

One Reply to “Evo zbog čega je neophodno da imate web prodavnicu kako bi razvili uspešan biznis”

  1. Ne znam zašto bi bilo portebno imati web prodavnicu. Ako imate na primer agenciju za selidbe dovoljan je sajt i još bolje, naloge na svim društvenim mrežama. Nema potrebe od web prodavnica, one su više za trgovinu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *