Prostor za skladištenje je jedna od osnovnih stvari koju bi trebalo razmotriti prilikom uređenja životnog prostora, bilo da se radi o spavaćoj sobi, dnevnom boravku ili nekom drugom delu vašeg stana ili kuće. 

Jedna od dilema sa kojim ćete se sigurno sresti prilikom uređenja vaše spavaće sobe je da li izabrati samostalni ili ugradni ormar/garderober. Da biste doneli pravu odluku u narednim redovima ramotrićemo prednosti i mane obe opcije, i ujedno pokušati da vam pomognemo da napravite pravi izbor. 

Zašto izabrati ugradni garderober? 

Ugradni ormari dolaze u svim oblicima, veličinama, bojama i mogu imati mnogo različitih završnih detaljia. Sa toliko mogućnosti izbora zaista ćete lako pronaći ormar koji odgovara dizajnu enterijera vaše spavaće sobe. Takođe, ugradni ormari su generalno savremeniji i predstavljaju fokalni komad nameštaja, koji možete koristiti kao inspiraciju za izbor ostalog nameštaja i galanterije. U nastavku ćemo se pozabaviti prednostima i manama ugradnih ormara.

Prednosti – prilagodljivi su

Ugradni ormari su potpuno podesivi, što podrazumeva da možete da izaberete određeni raspored, materijale i završne detalje. Navedeno vam omogućava da kreirate garderober koji je prilagođen vašim zahtevima.

Prednost – neprimetna integracija

Ugradni ormari su dizajnirani tako da se neprimetno uklope u vaš prostor, podržavajući prirodan i prefinjen izgled. Mogu biti konstruisani tako da odgovaraju dizajnu, kao i dekoru prostorije u kojoj se nalaze, što ih čini sjajnim izborom za sve one kojima je važan skladan izgled sobe.

Prednost – možete da zamaskirate atipične i nezahvalne prostore 

U svakom domu postoje prostori koje je teško opremiti, bilo zbog položaja ili same geometrije. Kada se odlučite za ugradni garderober, možete da ga dizajnirate u skladu s raspoloživim prostorom, te ćete na taj način najbolje iskoristiti te nezahvalne kose plafone ili delove kamina, i  kreirati dodatni prostor za skadištenje.

Prednost – maksimiziraju prirodno osvetljenje

Ugradni ormari s ogledalima na vratima će maksimalno iskoristiti dostupno prirodno svetlo i učiniti vašu sobu mnogo svetlijom. Plus – ne morate da zauzimate dodatni zidni prostor za ogledalo koje je visine od plafona do poda!

Mana – nepovratna su investicija

Ugradni garderoberi su dugoročna komponenta u vašoj sobi, što znači da ih ne možete lako premestiti ili poneti sa sobom, ako se selite u potpuno novi dom. Ugradni ormari verovatno nisu idealno rešenje za vas ako ste osoba koja voli često da premešta nameštaj ili se često seli.

Mana – veći trošak

Ugradni ormari imaju tendenciju da budu skuplji od regularnih, samostalnih ormara. Međutim, oni su dugoročna investicija, kao sto je već navedeno, i mogu da povećaju prodajnu vrednost vašem domu, ako odlučite da se preselite.

Mana – duže vreme isporuke 

Ugradni ormar možete dizajnirati po svojoj želji i meri. Međutim, upravo zato, ormar nećete moći jednostavno kupiti u salonu i transportovati ga kući. Na vreme dostave negativno utiču potrebno vreme za merenje, vreme za dizajniranje, naručivanje materijala, a zatim i vreme same ugradnje na licu mesta.

Kada je samostalni ormar bolji izbor? 

Ako žurite da preuredite spavaću sobu ili tražite pogodan prostor za odlaganje stvari u kraćem roku, samostalni ormar je bolji izbor. Slobodnostojeći ili samostalni ormari su individualni komadi nameštaja, koji se mogu premeštati po vašem prostoru po potrebi. Uglavnom su napravljeni od drveta ili metala i takođe se mogu naći razni izbori dezena, ali i veličina. U nastavku su navedene neke od pogodnosti, ali i mana samostalnih ormara.

Prednost – ekonomični su

Samostalni ormari su obično mnogo pristupačniji po ceni od ugradnih, jer ne zahtevaju specifični dizajn ili instalaciju. To ih čini odličnom opcijom za one koji imaju manji budžet.

 Prednost – prenosni su 

Samostalni ormari su prenosivi, što podrazumeva da ih možete premeštati po prostoriji, ili ih poneti sa sobom ako se preselite. Prenosni ormari su odličan izbor za one koji vole često da osvežavaju dizajn svoje sobe. 

Prednost – jednostavni su za instalaciju

Samostalne ormare je jednostavno instalirati, jer ne zahtevaju nikakvu vrstu specijalizovanog alata ili veština. To bi značilo da ih možete sami podesiti, bez potrebe za stolarom ili majstorom.

Prednost – lako se mogu preprodati ili zameniti

Ako poželite da redizajnirate svoj dom, ili planirate selidbu u bliskoj budućnosti, mogućnost prodaje ili otkupa ormara može biti prednost. Šta god da je razlog, uvek možete prodati postojeći ormar i tako ostvariti prihod koji dalje možete uložiti u nove komade nameštaja. 

Mana – zauzimaju mnogo prostora u sobi

Samostalni ormari zauzimaju koristan slobodni podni prostor u sobi, što može biti mana ako imate malu spavaću sobu. Dodatno, mogu učiniti da vaša soba deluje haotično, kao i klaustrofobično, ako već imate dosta nameštaja.

 Mana – nisu prilagodljivi 

Samostalni ormari su mnogo manje podesivi od svojih ugradnih alternativa, jer dolaze u unapred napravljenim veličinama, ali i dizajnima. To znači da možda nećete imati mogućnost da nađete ormar koji savršeno odgovara vašem prostoru ili ispunjava specifične potrebe. 

Mana – manje elegantan izgled 

Samostalni ormari mogu da deluju manje kohezivno od ugradnih opcija, jer nisu dizajnirani s idejom da se neprimetno integrišu direktno u vaš prostor. Ovo može biti mana ako ste neko ko ceni prirodan i koordinisan izgled.

Na osnovu svega navedenog možemo zaključiti da samostalni ormari imaju širu primenu i daće vašoj sobi opušteniji izgled, dok su ugradni ormari bolji za maksimalno iskorišćenje atipičnih i nezahvalnih prostora. Dakle, ugradni ormari su odlična opcija za one koji nameravaju da maksimalno iskoriste prostor u celini, dok su samostalni ormari odlična alternativa za one koji imaju ograničen budžet ili vole često da menjaju svoj stil. Na kraju, najvažniji faktor koji bi trebalo uzeti u obzir kada se kupuju ormari je vaš lični ukus – važno je da se osećate prijatno i srećno u svom domu i da stvorite utočište o kojem ste oduvek maštali. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *