Kupovina prve pernice obično nosi dilemu: Da li kupiti punu ili praznu pernicu? 

Pune pernice privlače najmlađe školarce jer su već opremljene šarenolikim priborom. 

Kupovina ovakve pernice olakšaće vam nabavku školskog pribora, jer ne morate da tražite svaki deo pribora posebno. Pored toga, sav pribor je uredno složen i ovakve pernice izgledaju lepo. 

Obično imaju komplete bojica i flomastera, po jednu ili dve olovke, gumicu, rezač, manji lenjir i šestar. Pune pernice su od čvršćeg materijala, imaju dve ili tri pregrade i otvaraju se na preklop tako da mogu da se rašire po stolu a sav pribor je lako dostupan. 

Prazne pernice izbor su starijih školaraca. Ima ih u najrazličitijim modelima i veličinama, a pribor dokupljujete sami. Od modela na preklop i na ,,više spratova“ pa do manjih neseser pernica, svaki školarac će pronaći model za sebe. 

Ove pernice pune se priborom po izboru. Praktične su, jer u njima ne mora stalno da stoji isti pribor. Olovke i flomasteri koji se potroše zamene se novim, a pernica ostaje. Zato je važno da bude kvalitetna i da može da izdrži veliki broj otvaranja i zatvaranja. 

Za pernice koje imaju tačno određeno mesto za pribor treba voditi računa o tome da se svaka olovka lako izvlači, kao i to da se materijal koji drži pribor ne istegne brzo, jer će onda pribor ispadati. 

Metalne i silikonske pernice

Nešto ređi modeli prisutni na tržištu jesu pernice od metala. Imaju oblik kutije, mogu biti različitih dimenzija, čvrstog su materijala. Ove pernice su takoreći neuništive, a mogu da se koriste i za čuvanje različitih sitnica, a ne samo za čuvanje školskog pribora

Silikonske pernice veoma su lagane, mekane su na dodir. Najčešće imaju jednu pregradu, kao i metalne pernice. Pored toga zahvaljujući valjkastom obliku može stabilno da stoji na stolu i da posluži kao čaša ili postolje za olovke. Silikonske pernice otvaraju se i zatvaraju na rajferšlus. U odnosu na pernice na preklop mana ovih pernica je što pribor nije pregledno raspoređen, već ke sve na jednom mestu. 

Ove pernice mogu da posluže i kao futrole za četkice za šminku ili za čuvanje ključeva, naočara ili nekih drugih sitnica. 

Crtani, filmski junaci i razni printovi

Kada izaberete model na red dolazi izbor dizajna.

 U najmlađem uzrastu tačno može da se povuče linija koja odvaja pernice za dečake i pernice za devojčice. 

Deca će nepogrešivo znati koji je to dizajn baš za nih: Jednorozi, šljokice, nežno roza ili pink boja, balerine i princeze za devojčice, a slike automobila, sportskih rekvizita, muških crtanih junaka za dečake. 

Skoro svaki crtani junak može da se nađe na pernici, a deca će birati omiljene. Nešto univerzalniji su junaci poput Harija Potera ili Snupija pa takve pernice nose i dečaci i devojčice. 

Nekada pernica može da se nađe u kompletu sa rancem, često isti proizvođač ima oba proizvoda. 

Zbog svakodnevnog korišćenja budite spremni da pernice ipak ne traju večno i da će ih deca verovatno menjati. Čak i da potraju, desiće se da dete preraste taj tip ili dizajn pernice i da traži drugu, ozbiljniju. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *