Informisanje je opšte pravo koje imaju svi građani, a realizuje se putem medijskih kanala, odnosno oglašivača u različitim kategorijama i oblicima. Da bi se ispratile najnovije vesti dana dovoljno je prelistati štampu, uključiti radio stanicu ili televizijski program, ali danas sve češće pogledati sadržaj na mobilnom telefonu. 

Upravo to pokazuje da postoji veliki broj načina da se saznaju najnovije vesti dana, dok je uvek zastupljena i usmena propagadna, odnosno informisanje preko porodice, prijatejla, odnosno razgovorom. Ipak, danas se može reći da se svet interneta gotovo u potpunosti osvojio planetu u svim sferama života i poslovanja, pa tako i sa aspekta plasiranja i praćenja medijskih sadržaja. 

Prelistavanje vesti kao deo jutarnjeg ili opuštanja pred spavanje

Kada se razmatra deo dana u kojem se najčešće prate najnovije vesti dana, podaci pokazuju da se u velikom broju slučajeva radi o jutru nakon buđenja, ili samoj večeri pred spavanje. Naravno, značajan deo javnosti prelistava vesti tokom čitavog dana i bez obzira na satnicu, ali su navedeni periodi najviše zastupljeni. 

Kao deo jutarnjeg opuštanja, umesto razgovora i telefoniranja jednostavnije je pregledati šta to mediji donose putem svojih portala i društvenih mreža, odnosno na internetu. Sa druge strane, potpuno relaksirajuće je nakon buđenja prelistati dnevnu štampu, ili pred spavanje saznati šta se sve novo dogodilo što zanima građane.

Najnovije vesti dana prate se na mobilnom telefonu

Danas se u najvećoj meri najnovije vesti dana ne prelistavaju u bukvalnom smislu, već pregledaju putem modernih mobilnih telefona. Na društvenim mrežama, sajtovima i portalima dostupne su sve vesti koje se mogu ispratiti do najsitnijeg detalja. Vesti se mogu komentarisati, čuvati za naknadno praćenje, deliti sa prijateljima i slično.

Kako u sferi interneta vesti kombinuju više oblika praćenja – privlačan naslov i koncizan tekst, zatim ilustracije i fotografije, animacije, video zapise, snimke „sa lica mesta“, prenose uživo i drugo, to znači da se one mogu u potpunosti i na različite načine ispratiti. Pored toga, najnovije vesti dana na internetu sadrže i „linkove“, koji vode na druge naslove ili daju detaljnije informisanje o temi.

Drugi manje zastupljeni načini praćenja vesti

Iako su sadržaji na mobilnom telefonu lako dostupni, jednostavno se prate i ne zavise od prostora, vremena i satnice, deo javnosti i dalje prati tradicionalnije načine informisanja. Konkretno, prelistavanje dnevne štampe i nedeljnih novina posebno za starije generacije ljudi predstavlja deo dnevne rutine, običaja i navike koje ne odlaže čak i kada koristi „pametne“ telefone. 

Takođe, i dalje su brojne informacije dostupne na televizijskom programu koji se svakodnevno gleda, a nekad je tv uređaj uključen i bez aktivnog praćenja. Najnovije vesti dana postoje i na radio stanicama, koje ulepšavaju vožnju u automobilu. U svakom slučaju, internet oglašavanje je najzastupljeniji način praćenja vesti u današnjem vremenu, jer navedeni oblici zahtevaju čekanje satnice emitovanja programa ili plasiranja štampe, dok su online izvori na raspolaganju uvek i svuda.

Najnovije vesti dana prate se na različite načine, ali danas u najvećoj meri na internet platformi, i to koristeći mobilni telefon. To je važan element svakodnevnice, pa sa vestima počinje jutro, „listaju“ se u toku dana, a pregledaju detaljnije i neposredno pred spavanje.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *