Ukoliko do sada niste imali priliku da birate starčki dom za vaše rođake, onda se verovatno pitate kako da izberete onaj najbolji. Jasno je da za naše najbliže želimo najbolje, jer kada već mi ne možemo o njima da brinemo, želimo da to neko radi na najbolji mogući način, želimo da neko brine o njima kao što bismo i mi. Ukoliko izaberete pravi dom, onda zaista ne morate da razmišljate o tome, ne morate da brinete da li će sve biti obezbeđeno vašim najbližima. Zato treba da obratite pažnju na sledeće četiri stvari.

Da li je legalan ili ne?

Ako niste znali starački dom mora da poseduje licencu. Tu licencu izdaje Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike. Postoji mnogo staračkih domova koji postoje, a koji zapravo nemaju dozvolu za rad. To je mnogo veliki problem, zato što ti starački domovi nisu prošli proveru, vaši najbliži tamo nisu sigurni. Naravno, ne treba preuveličavati i naravno da moraju i u takvim domovima da se brinu o korisnicima lepo, ali koliko puta se desilo nešto nepredviđeno u tim staračkim domovima. Dakle, ti starački domovi mogu  da ponude nižu cenu, ali vi razmislite da li će se na kraju ispostaviti da je ta niža cena zapravo previsoka koju ćete platiti na kraju. Tako da bi najbolje bilo da uvek pitate na samom počeku da li poseduju licencu ili ne. Ukoliko ne poseduju, onda potražite neki drugi bolji starački dom.

Cena

Starački domovi uglavnom nude iste usluge. Dakle u cenu su uglavnom uključeni smeštaj, hrana, pregledi i usluge medicinskih sestara i još neke sitnice. Međutim, naravno i u ovom segmentu postoje starački domovi koji različito naplaćuju iako pružaju apsolutno iste usluge. U tom smislu treba da budete obazrivi. Jednostavno, logično je da ćete platiti i želeti da vaši najbliži budu smešteni na najbolji mogući način. Međutim, niko ne želi da plati mnogo više ukoliko ne mora. Tako a morate dobro da sagledate ponudu staračkih domova i da uzmete u obzir i njihove cene i onda da se odlučite za neki.

Lokacija

Lokacija je naravno bitna, ali ne i presudna. Zbog čega je lokacija bitna? Isključivo zbog vas, zbog toga što će vama biti lakše da ih posećujete u tim staračkim domovima, samo zbog toga. I zato što ćete naravno uvek moći da skoknete ukoliko nešto bude trebalo vašim rođacima koji se nalaze u staračkim domovima. Zbog toga je na primer jako važno da starački domovi budu u blizini i vašeg stana ili kuće. Ili da birate neke staračke domove do kojih možete lako da stignete. To isto može da bude dobra opcija.

Usluge koje pruža starački dom

Na poslednjem, ali ne i manje važnom mestu nalaze se i usluge koje starački dom pruža. Dakle, govorili smo o osnovnom paketu usluga i to pruža svaki dom. Međtuim, treba da znate i da imate u vidu da su sve druge usluge i te kako dobrodošle. Birajte one staračke domove koji osmišljavaju aktivnosti svojim korisnicima, koji organizuju izlete za svoje korisnike, koji korisnicima omogućavaju da lepo provedu to vreme. Dakle, nije samo stvar da imaju sve osnovne uslove za život, već da im u staračkim domovima bude lepo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *