Tajland

Tajland je tokom godina bio popularna lokacija za holivudske reditelje i producente, a „zemlja osmeha“, kako je često zovu u svetu, umela je ovo da iskoristi i promoviše turizam na najbolji način.

Mnogi posetioci imaju običaj da se pripreme pre nego otputuju na Tajland. Pročitaju sve o ishrani, običajima, klimi i osnovnim životnim navikama stanovnika. Ipak je ova zemlja jako daleko (nama, Evropljanima pogotovu). Trebalo bi pročitati nešto, pogledati dokumentace, filmove o Tajlandu.

Evo šta bi moglo da vas inspiriše da ove zime otputujete u Tajland.

U pitanju su igrani filmovi snimani u ovoj prelepoj zemlji, te mnogi sa pravom smatraju da je Tajland najpopularnija destinacija filmskog turizma.

1. Man of war (1994)

Dolf Lundgren vam garantuje uživanje u pravom akcionom filmu koji je snimljen  u raskošnom Krabiju. Ova oblast na zapadnoj obali države, područje je u kom turisti najviše vole da provode odmor, a kako i ne bi kad je to oblast sa bajkovitim zalivima, prekrasnim belim plažama koje se protežu kilometrima, u čijoj je blizini džungla i preko 200 malih ostrva!

Ovo je omiljeno mesto za snimanje vratolomnih atrakcija. U spomenutom filmu, Lindgren pristaje da bude plaćenik u borbi sa neprijateljem sa ostrva južnog kineskog mora, a sve zbog retkog blaga koje se nalazi na ostrvu. Stanovnici ne žele da napuste svoju zemlju, a Dolf odlučuje da im pomogne u borbi sa užasno važnom korporacijom koja ga je angažovala ne bi li se dokopala blaga. Neke lokacije za snimanje su bile i polustrvo Railay i Ao Nang Resort. Railay je maleno poluosrtvo sa četiri plaže, mali dragulj kojim Tajland privlači ljude iz sveta filma.

Turisti uživaju u vožnji malim brodićima i čamcima i provodeći vreme na plažama Railay Beach West i Pai Plong (na kojoj se nalaze zapanjujući Grand Beach Resort i Villas Krabi).

2. Hangover II deo (2011)

Prvi deo Mamurluka (Hangover I) doživeo je ogroman uspeh, te je tako u nastavku radnja izmeštena iz  Las Vegasa na Tajland. Jedan od glavnih likova se ovde i venčava, baš onako bajkovito, i baš kao u svakom filmu -stvari ne ide baš kako su zamišljene….

U filmu je scenografija veličanstvena, uhvatite sebe kako gledate krajolike reona Krabi i uživate u zabavnom i ludom noćnom životu u Bangkoku.

3. The Man with the Golden Gun (1974)

Pre 1974. godine Khao Phing Kan bilo je retko posećeno ostrvo. Međutim, te 1974. baš ovo divno ostrvo je odabrano kao jedna od lokacija za film Džejmsa Bonda „The Man with the Golden Gun“.

Nakon premijere filma, ostrvo u zalivu Phang Nga pretvorilo se u popularno turističko odredište i sada je poznato kao ostrvo Džejms Bonda. Nema toga ko nije gledao ovaj film i uživao u onim scenama uzbudljive trke brodovima kroz Damenteon Saduakplutajuće pijace u blizini Bangkoka.

4. The Beach (2000)

Pre manje od dvadeset godina, Krabi je bio neotkriveni raj koji su pohodili samo avanturisti. Sve se promenilo kada je ovde snimljen film „The Beach“, sa glavnim glumcem, Leonardom Dikapriom, 2000. godine.

Ričard (Leonardo Di Caprio) putuje u Tajland gde dolazi u posed neobične mape. Darivalac je  jedan čudan lik koji tvrdi da je mapa tajni putokaz za odlazak na tajnu rajsku plažu. Scenario filma je apsolutno sjajan, nije ni čudo da, od kako su ga videli, milioni ljudi širom sveta se okupljaju svake godine u sve većem broju na Phi Phi ostrvima u oblasti gde je snimljen film.

5. Kickboxer (1989)

Ko je bio mlad 80-tih, taj zna za kultni klasik „Kickboxer“ sa Žan Kold Van Damom. Da bi prisustvovao obuci za ratnike Muay Thai, Kurt Sloane (Van Damme) putuje u spektakularni „Stone City„, koji je drevni teren za treniranje velikih tajlandskih ratnika.

U stvarnosti, tu se nalaze neverovatne ruševine hrama – istorijskog parka –Ayutthaye (Ajutaja) koga je UNESCO uvrstio u svetsku baštinu.

6. Mortal kombat (1995)

Kao i „Kickboxer“, snimatelji filma „Mortal Kombat“ izabrali su istorijski park Ayutthaya kao jedno od glavnih scena u filmu. Film dočarava očaravajuću lepotu Krabija; snimljen je na plažama Railay i Phra Nang.

U glavnoj ulozi je Kristofer Lamber koji rešava sudbinu sveta. Mortal Kombat je originalno bila fantazi-horor video igra iz davne 1992. Ako ste ljubitelj ove play-station igrice, verovatno ste gledali i film.

7. Ridget Jones on the Edge of reason (2004)

Iako nije tako dobar kao i prvi film koji je doživeo poprilično uspeh, ipak ovaj nastavak ima neke prekrasne scene na plažama Koh Panyee i Phang Nga Bay. Film nas vodi i do Bangkoka i Phuketove plaže Nai Yang. Priča se nastavlja mesec dana nakon završetka prvog dela filma, a Bridžit Džons već propituje svoj odnos sa svojim romantičnim Markom Darsijem.

Rambo (2008)

Ima li toga ko nije voleo Ramba? U četvrtom i završnom delu franšize, veteran Vijetnama Džon Rambo sada živi u Tajlandu gde zarađuje od hvatanja i prodaje zmija za lokalne zabavljače.

Film je sniman u prekrasnom mestu Chiang Mai u severnom Tajlandu, a „farma zmija“ u filmu zapravo je stvarna, malo preduzeće i turistička atrakcija.

Ratovi zvezda: Epizoda III (2005)

Većina scena iz Osveta Sitha snimljene su u Krabi 2005. godine. Visoke klisure i bujne mangrovske šume (retkih drveća koje rastu u zalivima i muljevitim oblastima gde se mešaju slatka i slana voda)iskorišćene su za snimanje polazak u bitku Kashyyyk. Naravno, sve scene su snimljene uz upotrebu ogromnog broja scenskih efekata.

The Impossible (2012)

Svi bi pomislili da je katastrofa kao što je to bio cunami – uplašio ljude, da ne odlaze u Tajland. Nije tako. Čini se da je ceo događaj imao suprotan efekat. Te 2004. kada je cunami pogodio Tajland, 11.4 milona međunarodnih turista posetilo je ovu zemlju.

Ta se brojka od tada gotovo utrostručila. „The Impossible“ je istinska priča o britanskoj porodici na odmoru u Khao Laku u trenutku kada se dešava cunami.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *