zimske gume

Dani brzo prolaze, a sa njima i  meseci. Iza nas je prvi novembar i  verovatno veliki broj vozača koji menjaju letnje gume za zimske. Pitamo se da li su svi upoznati  sa zakonom o zameni guma i koji je zakonski rok za zamenu.

Zamena guma zavisi od vremenskih uslova na putu

Slušajući TV i čitajući novine, većina vozača je sigurno zapamtila 1. novembar i 1. april iz razloga što je to zakonski okvir kada na autima trebaju da budu zimske gume. Ali i tu ima sitnica koju obično vozači zanemare. Zamena guma zavisi od vremenskih uslova. Ako je na putu sneg, poledica u novembru onda je obavezno zameniti gume. Ukoliko je toplo i sunčano mogu da se koriste i dalje letnje. Po ovom pravilniku koji još iz 2013. godine  vozači su dobili fleksibilnost u zameni guma, a samim tim i odgovornost da slušaju vremensku prognozu i samim tim sami ili kod vulkanizera zamene gume, ako je potrebno.

Prednost ili stvaranje neodgovornosti

Mnogi vozači će se složiti da je ovakva mogućnost prednost zato što, ne moraju da vode računa o finansijama i baš da se spremaju za prvi novembar. S druge strane oni koji retko koriste automobil, mogu u periodu hladnoće da idu prevozom do posla ili eventualno taxijem. Praktično ukoliko nemaju veliku potrebu za automobilom, mogu da prođu čak i bez zamene guma. S druge strane vozači koji zaboravljaju mogu dovesti sebe i porodicu u neku nemilu situaciju. Ukoliko bi došlo do neke nezgode, a na kolovozu sneg ili led, a auto nema sva četiri pneumatika sa dubinom šara od četiri milemtra, ond se smatra da je vozilo tehnički neispravno.

Prema Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju “ako je šteta nastala zbog toga što je vozilo bilo tehnički neispravno, a ta okolnost vozaču bila poznata,” obaveza društva za osiguranje ne mora da bude apsolutna. Zbog toga što ne znaju kakvi ih vremenski uslovi očekuju sutra, moraju redovno pratiti vremensku prognozu i  imati strpljenja da čekaju red kod vulkanizera.

Dugoročna vremenska prognoza za sigurnu vožnju

Ukoliko nemate vremena da pratite prognozu vremena, zadužite nekoga iz  porodice. Veoma je bitno da budete upoznati sa vremenskim prilikama upravo iz razloga zbog zamene guma. Ko nije perfekcionista, i umesto prvog novembra zameni već 30. oktobra, onda mora biti veoma obazriv sa danima koji nam dolaze. Dugoročna vremenska prognoza za Beograd najavljuje da će biti bez snega i prva polovina meseca veoma topla. U drugoj polovini novembra očekuje se jesenje vreme, ali sa temperaturom od 10 do 15 stepeni , što je po rečima meteorologa opet nadprosečna temperature za ovaj mesec.

Takođe prema dugoročnoj vremenskoj prognozi decembar će biti blaži i prosečno vlažan, a srednja minimalna temperature vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperature vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka u vrednostima višim za oko 0.5 stepeni. Mesečna količna padavina tokom decembra biće u proseku niža za oko 5,5mm u odnosu na višegodišnji prosek. Januar iako bi trebao da bude najhladniji, dugoročna prognoza nam govori malo drugačije. Ove godine nas čeka blag i prosečno vlažan mesec, sa mogućim umerenim mrazevima. Srednja minimalna temperatura će takođe biti viša u odnosu na prethodnu godinu, a srednja maksimalna temperatura biće viša za oko 1,5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *