Sejšeli su grupa ostrva koja se nalaze u ekvatorijalnom pojasu Indijskog okeana i predstavljaju omiljenu destinaciju zaljubljenika u egzotiku širom sveta.

Proslavle su ih prelepe plaže, kristalno čisto more i bujni tropski pejzaži u kojima želite da se izgubite. To je savršeno mesto za opuštajući i luksuzni odmor, koji se često pojavljuje kada na Googlu tražite „tropski raj“. Glavna konkurencija Sejšelima za pomenuti „raj na zemlji“ su često Maldivi, još jedno izvanredno mesto za uživanje u luksuzu. Ali Sejšeli, zbog konfiguracije terena, raznovrsnijih sadržaja i bogatije prirode, čine stepenik iznad i pružaju mnogo više mogućnosti svojim posetiocima. Pre svega – u oblasti istorije i kulture.

Koliko treba uvećati mapu da biste pronašli Sejšele na karti?

Sejšeli se nalaze severoistočno od Madagaskara. Ova država predstavlja arhipelag od 115 ostrva sa oko 98.000 stanovnika. Na prvi pogled je to tačka u nepreglednom Indijskom okeanu. Tek kada se dobro približite i nekoliko puta uvećate mapu, videćete 4 glavna, naseljena ostrva i gomilu manjih u neposrednoj blizini.

Premda deluju gotovo neprimetno, njihova istorija pokazuje drugačije podatke. Sejšeli su oduvek bili središte mnogih kultura koje su se mešale i koegzistirale na ovom malom prostoru. Tri glavna naseljena ostrva su Mahe, Praslin i La Dig, a zvanični jezici su engleski, francuski i sejšelski kreolski. 

Kulturna mešanja od prvog naseljavanja 1770. godine

Sejšeli su šarena i harmonična mešavina različitih nacionalnosti iz celog sveta, od kojih su svi doneli nešto od svojih običaja i kultura kako bi stvorili dobro integrisanu, harmoničnu i živahnu modernu ostrvsku državu sa posebnom kulturom obogaćenom sa mnogih kontinenata. Tamo gde druge nacije žive u strahu od svojih suseda, Sejšeli su uspešno utkali različite uticaje u filozofiju „živi i pusti druge da žive“ u kojoj je harmonija postala način života.

To se posebno vidi u arhitekturi. U Viktoriji (najmanjoj prestonici na svetu) rimokatolička katedrala se nalazi pored anglikanske katedrale, adventističke crkve, džamije, hinduističkog hrama i bogomolja za nekoliko drugih denominacija.

U pogledu verske orijentacije, francuski katolicizam se pokazao kao najuticajniji, dok su popularne mise i druge parohijske gozbe šarene prilike za Sejšelce da se tradicionalno oblače i da se druže.

Kreolski jezik, adaptacija francuskog iz 17. veka sa rečima i izrazima koji potiču od Afrikanaca i Madagaskaraca, je lingua franca i uzdignut je u status nacionalnog jezika, zaslužujući isto poštovanje koje dobijaju engleski i francuski. Kreolski je danas pisani jezik kao i govorni jezik, što rezultira izlivom kreativnosti u predstavama, poeziji i prozi. Kreolska kultura je danas glavna atrakcija za posetioce širom sveta koji žele da iskuse jedinstven način života i svake godine se prikazuje na živopisnom festivalu Creole. To je svojevrsni omaž kreolskoj kulturi, koji uljučuje mnoge različite oblike kreolske muzike, plesa, književnosti i poezije.

Kreolska arhitektura je još jedan važan kulturni aspekt ostrva gde dizajn nekih od velikih starih kuća sa njihovim strmim krovovima predstavlja arhitekturu prilagođenu udobnom životu u tropima. Kuće imaju mnogo otvora za hvatanje ostrvskog osvežavajućeg vetra. Moderna arhitektura pokušava da asimiluje tradicionalne stilove i moderan način življenja.

Gastronomija za pamćenje

Još jedan dragulj kulture je kuhinja. Kreolska gastronomija je rođena iz ove spektakularne fuzije kultura. Ona nudi suptilnost i inovativnost francuske kuhinje, kao i pikantne ukuse i egzotične kulinarske kombinacije Istoka kroz fascinantni spektar tekstura, ukusa, boje i sastojaka.

Ostrvo Mahe – dobar domaćin za svačiji ukus

Mahe, glavno ostrvo Sejšela, mesto je gde se nalazi glavni grad Viktorija. Ovde živi većina stanovništva, a to je i mesto gde se nalazi međunarodni aerodrom i glavno čvorište turističke infrastrukture ostrva. Sa svojom užurbanom lukom, Mahe je trgovački centar Sejšela i tu se nalazi većina prodavnica. Mnogi su koncentrisani na severu ostrva, dok jug sa svojim živopisnim selima promoviše mirniji ritam života.

Šta ćete još ovde videti? Ukoliko samo malo istražite van vašeg rizorta, imaćete prilike da vidite netaknute šume koje se spuštaju niz bujne planinske obronke do više od 60 plaža na kojima će, često, jedini otisci koje ćete pronaći, biti vaši.

Uprkos svom jedinstvenom šarmu, Mahe poseduje modernu, ali diskretnu infrastrukturu, kao što je Eden Island sa svojom elegantnom marinom i tržnim centrom, kazinom, izborom barova, restorana i živahnim noćnim životom.

Mahe takođe nudi širok izbor mogućnosti smeštaja u luksuznim, međunarodnim odmaralištima sa 5 zvezdica (cene pogledajte ovde), dobro opremljenim vilama i atraktivnim pansionima i samostalnim restoranima koji nude odličnu vrednost za uloženi novac. 

Nazaobilazne aktivnosti na Sejšelima koje turisti ne propuštaju

Sejšeli su raj za aktivnosti svetske klase. Njegovo bezbedno i netaknuto okruženje je idealno mesto da svojoj porodici priuštite odmor koji se dešava jednom u životu.

Pre svega, Sejšeli nisu samo destinacija za ljubitelje okeana, već i riznica za svakog nautičara, ronioca i ribara, jer nudi raznovrsne mogućnosti za uživanje i iznad i ispod talasa. Tako da ne brinite ako ste nepripremljeni. Ovde postoje brojni operateri za ronjenje, jedrenje i pecanje koji nude pakete za jednodnevne izlete po meri i izlete na čamcima i jahtama.

Spektakularna plaža Beau Vallon savršena je za dan prepun aktivnosti uz more. Ovde ćete moći da uživate u brojnim sportovima na vodi, što je divan način da uživate u okeanu i istražite skrivene kutke i zavučene lagune na obali. Za one koji vole tradicionalnije sportove – fudbal ili odbojka na sitnom pesku biće dovoljno uzbudljiva zanimacija.

Kako zamišljate raj?

Nema toga ko raj neće poistovetiti sa gustom vegetacijom, toplim vremenom i savršenim morem, a Sejšeli se sa svojim pejzažima veoma lako uklapaju u tu idealnu sliku. Sejšeli se mogu pohvaliti neverovatnom raznolikošću flore i faune koja uključuje neke od najređih vrsta koje se nalaze na zemlji.

Sa okruženjem tropskih autohtonih šuma i mestom gde žive džinovske kopnene kornjače, sa stotinama hiljada tropskih ptica i utočištem za gnežđenje kornjača Havksbill, ova utočišta prirode nude iskustva i aktivnosti koje se dešavaju jednom u životu. Ako imamo sreće! 

Orijentisani na očuvanje biodiverziteta, gostima se nudi šansa da rone sa morskim kornjačama, uživaju u posmatranju ptica u neposrednoj blizini, budu svedoci kako izleganja kornjača jastrebova kljuna čine svoje epsko putovanje do mora i cene zaštitu prelepih netaknutih prebivališta.

Iskustva koja se pamte

Volite li istoriju – veliki broj muzeja i kulturna raznolikost Sejšela će vas oduševiti. Ako ste pak rešili da idete u provod – luksuzni hoteli, bogata kazina i noćni klubovi i barovi biće Aladinova pećina za vaša iskustva. Spa centri na Sejšelima redifinišu ideju o podmlađivanju tela i uma, kuhinja inspiriše i podstiče sva čula. Uz sve ovo dodajte plaže koje su jedinstvene na svetu, beskrajni tirkiz koji vas okružuje i mekani pesak pod nogama. Za letovanje iz snova i više nego dovoljno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *