Život u zajednici

Život u zajednici predstavlja idilu koja je u većini slučajeva prisutna samo u početku ovakve životne organizacije. Nakon nekog vremena dolazi do zasićenja suživota sa porodicom i stvara se želja za sopstvenim prostorom. Ovo je uglavnom slučaj kod mladih parova koji žele svoju privatnost kako bi mogli neometano da žive i prave planove za budućnost.

Nakon nekog vremena dolazi do prelomnog trenutka u kom dolazi do prelaska u drugu nekretninu i stvaranje sopstvenog doma. Ipak, do ovoga je potrebno doći, kako sa finansijske strane tako i kada je u pitanju pravljenje prvog koraka i početak potrage.

Prednosti života

Za mlade parove je glavna prednost ovakve životne organizacije mogućnost da uštede nešto novca kako bi jednog dana kupili sopstvenu nekretninu. Kada je život u zajednici u pitanju, ne postoji plaćanje mesečne rente, troškovi života su manji i uvek ima prostora za kreiranje ušteđevine i fonda za budućnost.

Pored toga, mladi parovi koji su ujedno i roditelji mogu da se oslone na članove porodice kada je u pitanju pomoć oko dece što je danas od izuzetnog značaja. Takođe, ako su odnosi normalni, može da se organizuje zajednički ručak, što će mladima koji imaju dugo radno vreme da omogući manje obaveza i bolju organizaciju.

Baka i unuka doručkuju

Sve u svoje vreme

Za sve što u životu radimo postoji određeni trenutak koji je najpovoljniji za donošenje bitnih odluka. Kada je u pitanju odluka o početku života u zajednici, ovo sigurno nije lako doneti, ali ukoliko su mladi saterani u ćošak i trenutno nemaju bolju opciju, onda se moraju prilagođavati trenutnoj situaciji.

Sa druge strane, neophodno je pronaći idealan trenutak za kupovinu nekretnine kako bi se poklopila povoljna situacija na tržištu i kada su u pitanju finansije ali i odgovarajuće nekretnine koje mogu da predstavljaju rešenje stambenog pitanja.

Ponuda i potražnja

Odnos ponude i potražnje je nešto što diktira rast cena na tržištu nekretnina i čini da ovaj balon i dalje nastavlja da raste. Kako svako od nas ima ideju o idealnoj nekretnini i čeka kada će se ona pojaviti na tržištu, ponekad je jednostavno potrebno da prođe vreme kako bi do toga i došlo.

Svako ko jebio u situaciji da kupuje nekretninu zna koliko se ovo tržište svakodnevno menja ali i da je dovoljan jedan pogled na nekretninu kako bi se donela odluka. Kada su u pitanju mladi parovi, prednost ima povoljna novogradnja jer se u tom slučaju dobija gotova nekretnina bez potrebnih dodatnih ulaganja.

Upravo zato ukoliko ne postoji odgovarajuća nekretnina na tržištu trenutno, treba sačekati povoljan trenutak kako bi se ispunili svi faktori za nekretninu iz snova.

Novi stan dvoje mladih

Mir nema cenu

Ipak, postoje situacije kada živeti u zajednici jednostavno nije moguće, što zbog različitih pogleda na svet, što zbog nedostatka prostora koji je potreban svima radi mira. U ovakvim situacijama ne treba forsirati zajednički život jer će on doneti više štete no koristi i može da stvori razdor u porodici.

Mladi tada traže rešenje za svoje stambeno pitanje, koliko god ono bilo privremeno u datom trenutku i rade na tome da se osamostale kako bi pronašli svoj dom. Ovo se nakon određenog vremena pokaže kao najbolje rešenje jer svi dobiju ono što su hteli, a to je mir i mogućnost da se obezbede stambeno.

Finansijski plan

Najveća prepreka za osamostaljivanje mladih jeste finansijsko pitanje i kako skupiti novac za kupovinu prvog doma. Jedna grupa se odlučuje na stambeni kredit koji iako ima brojne pogodnosti kada je kamatna stopa u pitanju, i dalje predstavlja veliki rizik mladima koji nemaju sigurna primanja ili nisu prijavljeni za stalno.

Sa druge strane, postoje oni koji prvo štede novac kako bi skupili barem jedan deo i umanjili visinu kredita. Upravo su ovo razlozi zašto se pojedinci odlučuju za život u zajednici kako bi uštedeli novac za učešće ili umanjili visinu kredita koji bi podigli.

Postoje brojne prednosti i mane života u zajednici, ali mladi ponekad nemaju drugu opciju pa se na kraju odlučuju na ovaj korak. Sa druge strane su oni koji nikada ne moraju da iskuse ovakav oblik suživota i biraju intimu umesto da se na neko vreme skuće sa članovima porodice pre no što se otisnu u stvaranje sopstvenog doma.

One Reply to “Problemi mladih bračnih parova: Da li živeti u zajednici ili kupiti nekretninu?”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *