Letnje vrućine su uveliko počele i mnogi se već uveliko spremaju za letovanje. Pakovanje za letovanje retko ko voli, i skoro svi čekaju zadnji trenutak kako bi se spakovali za odmor. Sam proces pakovanja zna biti pomalo stresan, pogotovo ako niste organizovani i ne znate odakle da počnete.

U ovakvim trenucima, često se dešava da ponešto i zaboravimo da ponesemo, ali uglavnom su to neke sitnice, bez kojih ćemo preživeti nekoliko dana. Najvažnije stvari, poput dokumenata i novca treba odmah spakovati, a sve ostalo što vam zafali se može kupiti i dok ste na letovanju. Često i kada znate da ste sve poneli, prati vas osećaj da ste nešto zaboravili, i ne brinite, to se dešava mnogima i potpuno je normalno. Uvek ćete se setiti još nečega što ste mogli spakovati, iako većinu tih stvari nećete ni izvaditi iz kofera.

Izbor kofera ili torbe

Ukoliko ste na vreme rezervisali letovanje, onda imate sasvim dovoljno vremena za planiranje i organizaciju. U tom slučaju mala je verovatnoća da nešto zaboravite, a i prtljag će vam biti u težini koja je dozvoljena. Kofer ili torba koju ćete izabrati treba da odgovara destinaciji, dužini putovanja ali i prevozu kojim putujete na odmor. Putovanje avionom znači i poštovanje dozvoljene težine prtljaga, inače ćete morati da dodatno platite sve preko dozvoljenog.

Ukoliko je putovanje kraće onda će vam manji kofer ili torba biti dovoljni, a za duža putovanja bolje je koristiti veće kofere i torbe. Najbitnija je funkcionalnost kofera, jer on treba da pruži sigurnost svim stvarima koje ste spakovali. Žene obraćaju pažnju i na izgled kofera i torbi, nekada čak i više nego na kvalitet. Muškarcima je najvažnije da je kvalitetan, a izgled im je obično u drugom planu. 

Univerzalan spisak kao polazna tačka pakovanja

Pravljenje liste svih potrebnih stvari treba da bude prioritet pre početka samog procesa pakovanja. Ako planirate odmor u morskim krajevima, garderobu prilagodite klimi koja tamo vlada. Fokus neka bude na stvarima koje su vam zaista neophodne. Pasoši, novac, neka budu spakovani tako da vam budu na dohvat ruke, kako ne biste morali sve stvari da vadite da bi ih našli.

Odevne kombinacije stavite na spisak, i to onoliko kombinacija koliko dana planirate da budete na letovanju. Ako putujete sa decom, potrudite se da njima ništa ne zafali, ponesite dovoljno garderobe, pogotovo manjoj deci i bebama, koje su sklonije češćem prljanju pojedinih odevnih komada. Pored garderobe, na spisak stavite i obuću kao i kozmetiku i lekove. 

Birajte laganije tkanine

Na moru sigurno ne planirate da budete u dukserici i farmerkama, pa shodno tome spakujte laganije letnje stvari koje ćete najviše koristiti. Pored kupaćih kostima za žene i šorceva za kupanje koje nose muškarci, ponesite par suknji i šorceva, kao i eventualno neku lepršavu haljinu. Ženske i muške majice se podrazumevaju, i njih ponesite takođe onoliko koliko smatrate da će vam trebati i to za različite namene. Neki vole da ženske i muške majice nose na plažu uz neki šorc, a pojedine žene i mukarci ih koriste i za spavanje. Laganiji materijali se i brzo suše, pa su zato najbolji za letnje vrućine.

U skladu sa vašim navikama i potrebama, spakujte sve za šta mislite da ćete koristiti dok ste na odmoru. Prostor u koferu iskoristite maksimalno, tako što ćete na dno staviti veće i teže stvari a sve ono što je laganije na sam vrh. Vakumske vreće su isto dobar izbor, jer će vam omogućiti da spakujete dosta stvari a opet će vam uštedeti i dosta prostora. Mnogi koriste tehniku savijanja odeće u rolnu, pa tako možete muške majice i šorceve, saviti u rolnu i uštedeti prostor u torbi ili koferu. Isti princip možete ponoviti za svu garderobu, i verovatno ćete biti oduševljeni ovom tehnikom pakovanja.  

Kozmetika i lekovi – ponesite samo neophodno

Kada se radi o pakovanju kozmetike, mnoge žene uglavnom ponesu po nekoliko nesesera raznih preparata i šminke, a polovinu toga često i ne koriste dok su na letovanju. Najbitnija je krema sa UV zaštitom, kako ne biste izgoreli na suncu a i zaštitili se od štetnog sunčevog zračenja. Od ostalih potrepština, spakujte sapun, kupku i šampon, neku kremu za lice ali i telo.

Isto tako nemojte preterivati sa šminkom, već na odmoru koristite eventualno samo maskaru i sjaj za usta. Pustite kožu da diše, i ne opterećujte je teškom šminkom. Lekove je poželjno da ponesete uvek, a naročito ukoliko idete sa decom. Nešto protiv bolova, sirup ili tablete u slučaju povišene temperature, probiotik, hanzaplast i sprej za grlo i nos su dovoljni, ali isto tako ponesite i neke tablete u slučaju alergije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *