Putovanja su oduvek bila značajna za sticanje mnogobrojnih znanja, iskustava i doživljaja. Zahvaljujući njima bivamo bogatiji i pametniji, ostvarujemo poznanstva sa najrazličitijim ljudima i kulturama, a posebno su važna kada su u sklopu obrazovanja. Otuda je studentska viza za Ameriku važan korak ka ostvarenju snova mnogih mladih osoba.

PUT PREKO BARE

Put u Sjedinjene Američke Države oduvek je bila želja mnogih, a mnogobrojni pojedinci su se na njega i otisnuli iz različitih pobuda, pre svega zbog turizma ili posla, ali u velikom broju slučajeva i radi školovanja i stručnog usavršavanja. Za mnoge je ova zemlja izazovna, kao zemlja koja je sinteza raznovrsnih kultura i naroda, koju odlikuje moderno i demokratsko društvo, u kojoj se mnogo toga može videti i doživeti, koja je sinonim i za tehnološki napredak i za prirodna bogatstva. Otuda ni poriv za putovanjem na severnoamerički kontinent u našem društvu ne jenjava već duže od veka, s tim da je posebno intenziviran poslednjih decenija. On je naročito privlačan studentima, koji to mogu ostvariti dobijanjem studentske vize za Ameriku, upravo jer je SAD država koju odlikuje najveći broj institucija u obrazovanju, visoko rangiranih i među najboljima na svetu.

STUDENTSKI BORAVAK – ŠTA DONOSI?

Studentska viza za Ameriku omogućava da se u ovoj zemlji boravi u svojstvu studenta, odnosno osobe koja pohađa studije različitog usmerenja i koja će u ovoj zemlji nastaviti svoje školovanje ili baš tu provesti jedan deo školovanja, bilo da su posredi osnovne, master ili doktorske studije, kurs engleskog jezika ili pak pohađanje nekog od programa stručnog ili profesionalnog usavršavanja. Osim usavršavanja u okviru neke struke, i naravno engleskog jezika, boravkom u Americi stiču se i neprocenjiva praktična znanja, odnosno radno iskustvo, razvijaju se i usavršavaju veštine, što svakom pojedincu omogućuje napredak u karijeri ili čak i prekvalifikaciju.

Usavršavanje, dopunjavanje i nadograđivanje znanja i veština veoma je dragoceno, međutim, valja napomenuti da se benefiti studentske vize za Ameriku ne ogledaju samo o tome. Važno je i životno iskustvo koje se na tom putu stiče, odnosno upoznavanje druge kulture i studenata iz celog sveta, drugačije sredine i državnog sistema, kao i sticanje mnogih poznanstava koji s vremenom mogu prerasti u neraskidiva prijateljstva ili izuzetno važne poslovne odnose.

PREDUSLOVI

Kako bi neko ostvario mogućnost za dobijanje studentske vize za Ameriku, pre svega je važno da bude u sistemu akademskog obrazovanja ili da je polaznik obuke jezika ili kakvog stručnog programa. Bitno je i da je ustanovu sa koje se planira odlazak na doškolovavanje odobrio SEVP, te da kandidat poseduje zadovoljavajući nivo poznavanja engleskog jezika ili da je u programu za njegovo učenje, kao i da poseduje finansijsku osnovu koja omogućava odlazak i boravak u SAD.

U zavisnosti od studijskih programa, razlikuje se nekoliko vrsta viza, ali je za sve zajedničko da su one privremene. Da bi se konačno studentska viza za Ameriku dobila, osim uslova koje treba ispunjavati, potrebno je u potpunosti završiti kompletnu proceduru. U svakom slučaju, pohađanje studija u ovoj zemlji predstavlja iskustvo koje je izuzetno dragoceno, te tu šansu ne treba propustiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *