zimske gume

Zimska sezona donosi sa sobom izazove za vozače širom sveta. Sneg, led i niske temperature često stvaraju otežavajuće uslove na putevima. Kako bi se očuvala bezbednost i izbegli potencijalni rizici, izuzetno je važno da vozači budu opremljeni odgovarajućim zimskim gumama. Naš zakon obavezuje da se obavezno koriste u periodu od 1. novembra do 1. aprila, ali zakonska obaveza ne treba da bude jedini razlog za njihovo korišćenje. Sigurnost i bezbednost tokom vožnje trebalo bi da budu na prvom mestu svakom vozaču i zato bi zamena letnjih guma zimskim od novembra trebalo da postane vaša rutina, čak i onda kada nema snega i leda na putevima. Nemojte čekati da sneg preko noći zaveje, a vaš automobil ostane nespreman za zimsku vožnju. 

Zašto su zimske gume neophodne

Budite sigurni na snegu i ledu. Ključna karakteristika zimskih guma je njihova sposobnost da dobro nalegnu na hladne i klizave površine. Specijalna smeša gume i duboki kanali omogućavaju bolje upravljanje i zaustavljanje u uslovima niskih temperatura. Čak i kada nema snega, preporuka stručnjaka je da nikako ne smete da vozite sa letnjim gumama ukoliko je temperatura niža od 7 stepeni. 

Smanjenje rizika od akvaplaninga

Zimske gume su dizajnirane sa posebnim profilima koji efikasno raspršuju vodu i omogućavaju bolje upravljanje po mokrim i snežnim putevima. Ovo smanjuje rizik od akvaplaninga i održava stabilnost vozila.

Kako funkcionišu zimske gume

Istinsko savladavanje izazova teških uslova na putu neizostavno se oslanja na specijalne smeše gume namenjene za ovakve prilike. Duboko unutar molekularne strukture zimske gume krije se balansirana simfonija elastomera i aditiva, koja kao odgovor na hladnoću pruža izuzetnu elastičnost čak i pod niskim temperaturama.

Njena snaga leži u tome da se prilagodi nemilosrdnim uslovma na putevima čak i kad su temperature ispod tačke smrzavanja. Posebna smeša sprečava krutost gume, pojava koja često muči konvencionalne letnje gume u hladnim danima. Dok se obične stvrdnu, zimske ostaju mekane i prilagodljive, dozvoljavajući im da se besprekorno koriste na promenljivim uslovima na putu. Ovaj mekši pristup garantuje stabilnost čak i na ledenim površinama, ostavljajući vas u potpunoj kontroli nad vozilom.

Prednosti primene zimskih guma 

Bezbednost je apsolutni prioritet svakog vozača. Upravo zato, od suštinskog je značaja da se tokom zimskih meseci primeni odgovarajuća zaštita na putevima. Zimske gume su neosporno važne u očuvanju bezbednosti vozača i putnika. One deluju kao prva linija odbrane od nepredvidivih uslova na putevima tokom hladnih i snežnih dana.

Donose niz benefita koji direktno doprinose smanjenju rizika od iznenadnog gubljenja kontrole nad vozilom i time znatno umanjuju mogućnost saobraćajnih nesreća. Dobar inženjering guma pomaže vožaču da bolje kontroliše svoje vozilo i dobro reaguje u promenljivim uslovima na putu.

Zimski pneumatici odmaraju leti

Kada se završe zimski dani treba na vreme promeniti i zimske gume jer one nisu predviđene za vožnje na visokim temperaturama. Letnje su napravljene za tople i suve uslove. Njihova smeša je čvršća i manje elastična kako bi se bolje nosila sa visokim temperaturama. Šare na letnjim gumama obično su manje duboke i imaju veći broj blokova radi bolje trakcije na suvim putevima i bržeg upravljanja. Ovi pneumatici se takođe bolje zagrevaju, što poboljšava njihove performanse u toplijim uslovima.

Zato je važno pronaći pravo mesto za čuvanje zimskih guma i uvek ih ponovo aktivirati kada dođu hladni dani. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *