Kada putujemo na omor, dosta vremena i pažnje posvećujemo našem prtljagu: šta spakovti, koliko nam je garderobe potrebno, obuće, kozmetike i ostralih sitnica. Umorni od posla i obaveza, žurimo što pre da stignemo na plažu i okupamo se u moru, a zaboravljamo na druge važne detalje. Ukoliko putujete automobilom, trebalo bi da proverite njegovu tehničku ispravnost, kao i da, bez obzira što ćete krenuti ispravnim kolima na put, spakujete potrebnu opremu i alat za neki nepredviđen slučaj.

Obavezna oprema

Ono što je pod obavezno pred odmor, a svi znaju i imaju, ali nije na odmet proveriti u kakvom je stanju vaša oprema. Setite se da komplet za pružanje prve pomoći ima rok trajanja, te s toga proverite da li je još uvek važeći ili mu je potrebna zamena. Ukoliko je rok istekao, kupite novi, jer možete dobiti i novčanu kaznu, ako vas zaustavi saobraćajna policija.

Bez rezervnog točka se ne sme kretati ni na kraćim ni na daljim relacijama. Čak i ako su pneumatici na vašem automobilu novi, nikad se ne zna kada neki od njih može da se nabuši, a vi ostanete na ulici satima dok čekate pomoć. Svakako za nenošenje rezervnog točka sledi novčana kazna.

Dok menjate točak na ulici potrebno je da budete propisno obeleženi, tako da je sigurnosti trougao i svetloodbojni prsluk deo obavezne opreme koju nosite u svom prtljažniku.

Uže za vuču i aparat za gašenje požara su, takođe, predviđeni kao neophodne stavri u vašem automobilu.

U zimskom periodu je neophodna oprema za uslove vožnje po snegu i ledu. Ona podrazumeva lance i pneumatike za zimsku upotrebu.

Ukoliko je na vašem automobilu moguće menjati sijalice bez odlaska u servis, onda nekoliko rezervnih  treba nositi sa sobom.

Pomoćni alat

Svi znaju da je obavezno imati rezervni točak, ali često zaborave alat kojim će izvršiti zamenu, ukoliko dođe do potrebe za tim, zato je potrebno da vam pri ruci bude dizalica, ali i odgovarajući viljuškasti ili okasti ključ za odvrtanje i zavrtanje točka.

Baterijska lampa je nešto što bi moglo da pomogne ukoliko se javi neki problem u toku noćne vožnje. Ne zauzima mnogo mesta  i svakako treba da bude deo vaše opreme. Kvalitetni kablovi za paljenje automobila mogu da reše problem kada se akumulator isprazni. Da ne biste čekali prijatelje da donesu svoje ili zaustavljali druge vozače, najjednostavnije je da u svom gepeku imate i ove kablove, posebo u zimskim uslovima. Ovom spisku se može dodati još mnogo sitnica, a neke od njih su takođe vezane za zimu i vožnju po snegu, ledu i poledici.

Da biste skinuli sneg sa vašeg automobila, potrebno je da imate i metlicu, kojom ćete čistiti sneg, kao i poseban čistač za staklo. Mala lopata bi mogla da bude od koristi, ako se nađete u snežnim nanosima. Uvek je dobro imati i šrafciger pri ruci, klešta i poneki ključ, u slučaju da nešto treba odvrtati i zavrtati.

Kupovina opreme i alata

Osim kompleta za pružanje prve pomoći, ništa drugo ne podleže isticanju roka trajanja, te jednom kupljen alat može godinama da traje. Bitno je kupiti kvalitetnu opremu, od proverenih proizvođača, kako vas u nemilim situacijama ne bi sačekalo neprijatno iznenađenje da vam, na primer, pukne ključ za skidanje točkova u toku zamene na ulici.

Odgovornost

Učešćem u saobraćaju imate odgovornost prema sebi i drugima. Potrebno je dobro razmisliti o situacijama u kojima bi eventualno mogli da se nađete, te da za svaku imate alatku koja bi pomogla da se brže reši problem. Na taj način štedite vreme i novac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *