Vreme korone – potpuno nova dimenzija društva, koja je uticala da gotovo sve aktivnosti budu bar privremeno obustavljene. Pandemija virusa Covid 19 prouzrokovala je da dođe do ograničenog kretanja ljudi, usporavanja privrednih i vanprivrednih aktivnosti, kao i samog saobraćaja. 

Auto škole jedne su od retkih koje su bar delimično mogle da organizuju svoj rad, u strogo kontrolisanim uslovima. Njihov rad pretrpeo je različite izmene u skladu sa merama predviđenim radi sprečavanja širenja zaraznog virusa. U nastavku navodimo način rada auto škole za vreme vanrednog stanja. 

Aktivnosti auto škole koje su promenjene tokom vanrednog stanja

Auto škole Beograd, kao i druge, bile su prinuđene da promene određene aktivnosti u pogledu obuke vozača. Pre svega, izmene se odnose na maksimalnu bezbednost u radu i sprečavanje širenja korona virusa realizacijom svoje delatnosti. Tako, obuka vozača u izmenjenim uslovima zahteva nošenje zaštitne opreme u automobilu – maski i rukavica, kako od strane instruktora, tako i kandidata. Takođe, podrazumeva se svakodnevna detaljna dezinfekcija alkoholom i drugim sredstvima, pre i posle održavanja praktične nastave na ulicama. Razlog tome leži u činjenici da svakodnevno veći broj kandidata ima praktičnu nastavu, pa se smenjuju u istom automobilu. 

Uz sve navedeno, važi činjenica da je poštovanje policijskog časa imperativ, pa se časovi vožnje održavaju do popodnevnih časova. Samim tim, izostaje vožnja kandidata po noći, što je jedan od uslova uspešnog savladavanja praktičnog dela obuke. Ono što je definitivno nepromenjeno, jeste realizacija časova praktične nastave, od strane onih kandidata koji su prošli teorijski deo obuke pre uvođenja vanrednog stanja, ili su čak tada otpočeli praktičan deo – vožnja automobila na ulicama.  

Aktivnosti auto škole koje su obustavljene tokom vanrednog stanja

Iako su neke auto škole delimično realizovale svoje aktivnosti, postoje elementi poslovanja koji su za sve potpuno obustavljeni. To je u vezi sa poštovanjem svih predviđenih mera tokom vanrednog stanja. Tu se misli na poštovanje socijalne distance, koja je nametnula potrebu da u automobilu ne mogu biti više od dve osobe. Takođe, teorijska nastava se privremeno obustavlja, od strane auto škole u Beogradu i svim drugim gradovima, iz razloga što se realizovala u učionicama sa većim brojem kandidata.

Kako je okupljanje većeg broja ljudi  zabranjeno tokom vanrednog stanja zbog pandemije virusa Covid 19, teorijski deo obuke nije moguće realizovati. Realizacija praktičnog dela ispita takođe se obustavila do daljnjeg, iz razloga što zahteva da u automobilu budu članovi komisije, zatim da više kandidata polaže vožnju u jednom danu i nađe se na istom poligonu u istom trenutku. 

Još jedan od razloga zašto se praktičan deo ispita ne realizuje tokom vanrednog stanja, jeste nemogućnost vožnje časova tokom noći, što je bitan faktor uspešnog savladavanja upravljanja automobilom. Pored toga, izdavanje zvaničnih isprava od strane SUP-a privremeno je obustavljeno, s obzirom da su mnoge službe uvele isključivo dežurstva, bez sprovođenja drugih aktivnosti. 

Funkcionisanje auto škole za vreme vanrednog stanja pretrpelo je različite izmene i novine, koje su uticale na to da se jave izmene i privremena obustavljanja u radu. Samim tim, izostanak praktičnog i teorijskog dela ispita ključna je promena, koja je nametnula potrebu odlaganja ovih aktivnosti za period nakon ukidanja vanrednog stanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *