Ako se na putovanju suočite s kvarom na svom automobilu, moguće su dodatne finansijske obaveze za šlepovanje i popravku vozila. Zbog toga je izuzetno važno da budete na vreme obavešteni o mogućim problemima na svom vozilu. Kvačilo je ključni deo menjača vašeg automobila i može biti jedan od potencijalno problematičnih delova. Kada primetite bilo kakve znakove navedene u nastavku, neophodno je da odmah posetite servis kako biste izbegli moguće rizike po vašu bezbednost.

Kvačilo je konstruisano da omogući spajanje i razdvajanje motora i menjača, što vam omogućava da menjate brzine kada je to potrebno. Međutim, ako primetite da kvačilo proklizava ili je pritisak na njega otežan, to može uzrokovati poteškoće ili čak onemogućiti promenu stepena prenosa. Ovi simptomi mogu ukazivati na potencijalne probleme sa kvačilom i zahtevaju brzu intervenciju stručnjaka.

Nepravilno funkcionišuće kvačilo ne samo da može dovesti do neprijatnih iskustava pri vožnji, već i stvoriti ozbiljne bezbednosne rizike. Zato je ključno da na prve znakove problema potražite savet ili pomoć od kvalifikovanog servisera. Očuvanje ispravnosti kvačila i redovno održavanje može vam pomoći da izbegnete neočekivane probleme na putu i održite vašu vožnju sigurnom i bezbednom.

Kompleti kvačila

Kvačilo je glavni deo menjača vašeg automobila i odgovorno je za sprečavanje pregrevanja motora dok usporava u slučaju hitnog zaustavljanja ili pokretanja. Dobro održavano kvačilo može da vam uštedi troškove zamene.

Najbolji način da pronađete kvalitetno kvačilo je preko pouzdanog mehaničara ili uglednog prodavca auto delova na internetu. Auto delovi se  sve više prodaju online i u ovim specijalizovanim prodavnicama rade stručnjaci sa dobrim poznavanjem automobila. Oni mogu preporučiti odgovarajuće i pristupačno kvačilo za vaš auto na osnovu modela i istorije održavanja vozila.

Kvačila dolaze u svim oblicima i veličinama, a jedinice na vrhu linije su dizajnirane da traju. Neki od skupljih modela su dizajnirani da izdrže veliki broj pređenih kilometara i imaju posebne karakteristike kao što je dvostruko prigušenje. Ova vrsta kvačila će sigurno poboljšati vašu voznu sposobnost, i otkloniti mnoge buduće poteškoće sa automobilom. Nekada je za set kvačila cena najbitnija ali znajte da nekada ušteda može dovesti do novih glavobolja.

Sajla kvačila

Sajla kvačila se često koristi u vozilima sa ručnim menjačem kako bi se omogućila veza između ručice pedale kvačila i viljuške za menjanje. Ova čelična sajla omogućava produžavanje i otpuštanje kvačila kada pritisnete pedalu. Ako primetite da je kvačilo teško ili kruto na pritisak, ili da menjate brzine otežano, moguće je da postoji problem sa sajlom. Evo kako možete proveriti i rešiti ovaj potencijalni problem:

Pratite kabl ispod instrument table, gde izlazi iz pregrade motora. Pažljivo potražite znakove oštećenja ili habanja na kraju koji je najbliži pedali.

Isključite kabl tako što ćete ukloniti maticu ili regulator. Navrtka za podešavanje je na jednom kraju pričvršćena za kraj sajle, dok je drugi kraj spojen sa pedalom kvačila. Uklonite iglu odvijačem ili je razdvojite.

Kabl je obično pričvršćen za unutrašnji deo viljuške za menjanje i može se držati na svom mestu pomoću kontra navrtke ili ključa. Ako nije, odvrnite maticu ili regulator, a zatim gurnite spoljnu maticu dok se ne olabavi i kabl se može izvući iz kućišta kvačila.

U nekim slučajevima, sajla ima bradavicu koja se uklapa u prorez na kraju poluge kvačila. Možda ćete to moći ukloniti tako što ćete prstima gurnuti ručicu kvačila od bradavice i izvaditi bradavicu kliještima. Druga vrsta veze uključuje spojnicu ili viljušku na kraju kabla i pin koji ga pričvršćuje za pedalu kvačila. Igla obično dobro pristaje, pa ćete možda morati da je povučete odvijačem.

Ako primetite da je problem u vezi s kvačilom uzrokovan kvarom glavnog ili podređenog cilindra, sistem možda neće moći pružiti dovoljno kočione tečnosti za pokretanje kvačila. To može rezultirati teškoćama pri uključivanju kvačila ili čak nemogućnošću rada istog. U tom slučaju, morat ćete zameniti delove sistema koji uzrokuju problem.

Zapamtite da je održavanje ispravnosti kvačila važno kako biste osigurali sigurnu i efikasnu vožnju. Ako naiđete na bilo kakve probleme ili nedoumice, preporučuje se da se obratite stručnjaku ili serviseru kako biste rešili problem na pravi način.

Pedale kvačila

Pedala kvačila je sastavni deo svakog automobila sa ručnim menjačem i važno je znati kako da je pravilno koristite. Ako niste sigurni kako da pritisnete pedalu ili ako ste imali problema sa kvačilom vašeg automobila, najbolje je da posetite mehaničara za pomoć.

Moderno kvačilo se sastoji od četiri glavne komponente: poklopca, potisne ploče, pogonske ploče i oslobađajućeg ležaja. Oni su povezani sa zamajcem, koji je zauzvrat pričvršćen za motor. Kada je kvačilo potpuno pritisnuto, vrši pritisak na potisnu ploču i zamajac da prenese snagu na točkove.

Da biste isključili kvačilo, gurate pedalu kvačila prema zamajcu (napred i nazad). Ovo primorava ležaj za izbacivanje da se kreće napred prema otpuštajućim prstima ili polugama potisne ploče, koji se rotiraju sa ležajem za otpuštanje da bi prekinuli vezu između potisne ploče i zamajca, prekidajući prenos snage.

Ako niste pažljivi, kvačilo vam može proklizati. Ovo je čest problem u vozilima sa kvačilom i može dovesti do toga da vaš motor prestane da radi i da vam oteža menjanje brzina. Ovo može biti znak da je vaše kvačilo istrošeno ili može ukazivati na problem sa vašim kvačilom ili sistemom prenosa. Ako kvačilo ide skroz do poda sa malim ili bez otpora, to je dobar pokazatelj da morate da ga proverite.

Takođe bi trebalo da proverite tečnost kvačila, koja je ključna komponenta sistema. Ako curi, možda je vreme da se kvačilo zameni.

Mnogi automobili sada imaju senzore koji će sprečiti pokretanje automobila ako ne pritisnete papučicu kvačila do kraja pre nego što okrenete ključ za paljenje. Ovo je odlična karakteristika za bezbednost, jer pomaže u sprečavanju zastoja motora dok pokušavate da upalite automobil.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *