Da li čekate da vas vremenski uslovi podsete da je vreme za stavljanje zimskih guma? Ili pak da vas pre opomene saobraćajna policija da je po zakonu trebalo još pre mesec dana staviti nove zimske gume? Ako niste znali, postoji zlatno pravilo kada su zimske gume u pitanju.

Ako je temperatura niža od 7 stepeni, vreme je da stavite zimske gume.

E sada, sledeće pitanje koje treba da postavite sebi ako ste vozač je kada se koriste zimske gume. Imajući u vidu da je zima sve više oštra i da su veoma nepredvidivi vremenski uslovi, ne biste smeli nikako da rizikujete u saobraćaju, pogotovu ne ako je reč o pogrešnom kompletu guma. Da se to ne bi desilo, onda sledite zlatno pravilo. Znači, čim primetite da je pala temperatura ispod 7 stepeni, onda ne čekajte više nimalo, vreme je za nove gume.

Zašto treba montirati zimske auto gume?

Mnogi vozači često pitaju zašto treba menjati gume od oktobra do aprila, a odgovor je veoma jasan. U ovom periodu temperatura znatno pada i onda bi trebalo gume prilagoditi vremenskim uslovima na putu. Imajući na umu da letnje gume imaju veći učinak samo pri višim temperaturama, onda vam je jasno zašto ih treba menjati u zimskim mesecima. Takođe, treba napomenuti da su sve, pa i one najpovoljnije zimske gume napravljene od smesa koje su mekane i za vreme niskih temperatura. Takođe imaju i užlebljenu površinu pri čemu se stvara optimalni učinak na hladnom asfaltu.

Najpovoljnije zimske gume

U Srbiji se jasno zna, ako ne znaš šta je dobro, onda bar znaš šta je skupo. I nije čudno što se mnogi ljudi vode ovom parolom, ali to ne mora uvek da bude tako. Zlatno pravilo kada je kupovina u pitanju jeste kvalitet, pre svega. E sada, ne znači da će kvalitet uvek biti na ceni.

Kada su, na primer, auto gume u pitanju, istraživanja su pokazala da se vozači radije odlučuju za nove gume, a tek nešto manje od petine vozača kupuje polovne auto gume. Kada biraju nove pneumatike, mnogi vozači biraju najpovoljnije zimske gume, ne obraćajući pažnju na kvalitet. A svakako, ako su najpovoljnije zimske gume, to ne znači i da su lošijeg kvaliteta.

Jesu li zimske gume u Srbiji obavezne?

Prema Zakonu o saobraćaju zimske gume su obavezne u našoj zemlji, što je uglavnom slučaj i u mnogim evropskim državama. Takođe, treba napomenuti da se u udaljenim oblastima u kojima preovlađuju oštri vremenski uslovi preporučuje isključivo montiranje zimskih auto guma. Tokom zimskih meseci u Austriji, Finskoj, Islandu, Mađarskoj neophodno je posedovanje zimskih pneumatika. Ako ste planirali da putujete van Srbije, pre prelaska granice obavezno proverite koji zakonski propisi važe u toj državi.

Saveti za udobnu i prijatnu vožnju

I još jedan savet pred put želimo da vam naglasimo. Kada promenite pneumatike, proveravajte pritisak svake gume barem jednom mesečno. Posebno obratite pažnju tokom niskih temperatura, jer se dešava da oštriji vremenski uslovi negativno utiču na vaše pneumatike. Uz opreznu vožnju, želimo vam ugodan i srećan put!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *