Ugradnja multifokalnih sočiva

Аko vam je dosadilo da nosite naočare, često ih zaboravljate kod kuće, a bez njih ne možete da vozite automobil, radite na kompjuteru, niti da čitate novine, krajnje je vreme da razmislite o ugradnji multifokalnih sočiva. Moderna oftalmologija omogućila je pacijentima da se zauvek reše naočara i za blizinu i za daljinu.

Ugradnjom multifokalnih sočiva postiže se da se jasno vide i prizori u daljini, podjednako kao i slika na kompjuterskom ekranu, ili tekst u novinama. Ona se najčešće ugrađuju prilikom operacije katarakte, što znači da je hirurgija katarakte danas uveliko i refraktivna procedura, jer se operacijom katarakte i implantacijom odgovarajućih intraokularnih sočiva, može korigovati i dioptrija.

Medjutim, sve više ima zahteva pacijenata kojima je nošenje naočara dosadilo, a koji nemaju kataraktu. Oni takodje mogu ugraditi multifokalna sočiva, jer se sama procedura izvodi i bez postojanja katarakte u cilju korigovanja dioptrije, u godinama kada nema akomodacije
(CLE- clear lens exchange).

ŠTA SU MULTIFOKALNA SOČIVA?

Trifokalna multifokalna sočiva omogućavaju jasan vid bez nošenja naočara na daljinu (vožnja, gledanje televizije, sportske aktivnosti,…), na srednjoj distanci od oko 60 cm (desktop računar, laptop) i na blizini od oko 40 cm (čitanje, mobilni telefon, tablet).

Hirurgija se izvodi u lokalnoj anesteziji kapima, u trajanju od svega nekoliko minuta, minimalnog je reza (2 mm), bez šava, bez ostajanja u bolnici. Operišu se oba oka u istom aktu.
U slučaju postojanja i preoperativnog astigmatizma (cilindra), danas je moguće izabrati multifokalno sočivo koje istovremeno koriguje i cilindar.

 

KADA JE VREME ZA UGRADNJU MULTIFOKALNIH SOČIVA?

Kod osoba starosti oko 50 godina, kada nestaje prirodna moć akomodacije oka, javlja se potreba za naočarima za čitanje (tzv. presbiopno doba).
Savremena oftalmologija pruža mogućnost da se problem presbiopije reši i postigne povratak vida kao u mladosti, bez potrebe da se koriste naočare.

Ugradnjom multifokalnih sočiva kod ovih ljudi, značajno im se povećava kvalitet života, jer se njihovom ugranjom ujedno rešavaju naočari i za daljinu i za blizinu (čitanje).

Operacija oka Sveti Vid

PREDUSLOVI ZA UGRADNJU MULTIFOKALNIH SOČIVA

Da bi lekar preporučio ugradnju multifokalnih sočiva trebalo bi najpre ispuniti određene uslove. Potrebno je da oko bude zdravo, bez patoloških promena (kao što su bolesti žute mrlje, uznapredovali glaukom, keratokonus, hronična izražena suvoća oka, i druge).

Izuzetak je katarakta, jer je u toku uklanjanja katarkte moguće ugraditi multifokalna sočiva. Oftalmolog će na detaljnom pregledu utvrditi da li su ispunjeni ovi uslovi, kao i da li se njihova ugradnja preporučuje određenom pacijentu.

Ovu vrstu elitne hirurgije, kako bi se dobio maksimum, mogu raditi samo najiskusniji i posebno odabrani hirurzi.

PREDNOSTI UGRADNJE MULTIFOKALNIH SOČIVA

Ugradnjom multifokalnih sočiva, moguće je povratiti dobar vid i na daljinu i na blizinu i osloboditi se nošenja naočara. Kod većine osoba koje su starije od 45-50 godina i koje imaju naočare za blizinu, a koje žele da vode aktivan život bez naočara i ograničenja, može da se razmatra ugradnja multifokalnih sočiva. Prednosti su velike i ogledaju se, pre svega, u nastavku normalnog svakodnevnog života.

I baš u periodu kad je čovek radno najaktivniji i najostvareniji, oko 45. godine života, počinje da primećuje da sve teže čita, da slabije vidi tekst na mobilnom telefonu i računaru, da su mu predmeti na bliskoj razdaljini van fokusa, da bi do pedesete godine života postao potpuno zavistan od neprestanog stavljanja i skidanja naočara za čitanje.

Prijemno odelenje Bolnica Sveti Vid

NEŽELJENE REAKCIJE

Multifokalna intraokularna sočiva mogu da izazovu tzv. ‘‘halo‘‘ optičke fenomene oko svetlosnih izvora ili prelivanja svetlosti. To se primećuje jedino tokom noćne vožnje zbog bleska farova.

Specijalna bolnica SVETI VID, kao vodeća oftalmološka ustanova u zemlji i okruženju, poznata je svetska adresa na koju se upućuju pacijenti iz različitih krajeva i zemalja radi pronalaženja najoptimalnijeg rešenja za problem sa vidom.

Ova renomirana bolnica uvodi najsavremenija hirurška rešenja i čini ih dostupnima našim ljudima, a jedno od njih je najnovije PREMIUM intraokularno sočivo produbljenog fokusa (EDOF), koje ima brojne prednosti u odnosu na dosadašnje implante ove vrste.

Pre svega ima smanjeno rasipanje svetlosti i smanjen intenzitet ‘’halo’’-a pri noćnoj vožnji, kao i široki opseg fokusa jasnog vida, kontinuirano, bez ”praznina” izmedju fokusa, može se primeniti kod pacijenata sa i bez katarakte, i očuvana je kontrastna osetljivost-jasan vid na svim distancama, od daljine do blizine, bez ograničenja u fokusu, čak i u uslovima slabe osvetljenosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *