Da li znate kada su nastali tepisi?

Još u petom veku pre naše ere pojavili su se prvi tepisi. Njihova prvobitna namena bila je zaštita, jer su štitili i grejali ljudska stopala. Danas tepisi imaju isključivo dekorativnu funkciju. Zato se pažljivo biraju i traži se model koji će savršeno da se uklopi u određeni enterijer.

Današnji kupci najviše brinu o tome da li je tepih lep i kako se uklapa u prostor, da li je povoljan i koliko se isplati kupiti ga. A sve te želje potrošača lako se danas mogu ispuniti, jer tržište nudi raznovrsne modele, pa nije teško pronaći lep, povoljan i specifičan tepih.

Iako se trendovi svake godone menjaju, jedno je sigurno. Iz mode nikada neće izaći kvalitet.

Saloni tepiha imaju tepihe za svačiji dom

Tradicionalni tepisi izrađeni su najčešće od prirodnih materijala kao što su pamuk, vuna ili svila. Trajni su i veoma izdržljivi. njihov dizajn je autentičan, a prepoznatljivi su po orijentalnim motivima koji podsećaju na Istok. Kada se nađu u enterijeru, prostor posebno ukrašavaju i daju mu originalan pečat. Kada vam zatreba salon tepiha Beograd ima široku ponudu. Jedan od najboljih salona tepiha je definitivno Beomoda koji je prava kuća stila.

Za moderne tepihe se zna, cena im je pristupačna, a ponuda ogromna. Serijski se izrađuju i ima ih u brojnim dezenima, različitih su oblika i veličine. Danas su najpopularniji, ali i najprodavaniji čupavi tepisi. Iako se čini da se čupavi tepisi teško održavaju, baš naprotiv. Dovoljno je da ih redovno usisavate i prašina koju skupljaju brzo će biti uklonjena.

Pirotski ćilimi – brend Srbije

Autentični detalji, tradicionalni motivi i to sve u vašem domu?

Da, moguće je!

Ćilimi su idealan izbor za sve one koji vole tradiciju, koji radije biraju prirodne materijale i kojima su etno motivi neizostavni detalji enterijera. Najpopularnija domaća radinost su pirotski ćilimi koji su još davne 2002. godine zaštićeni.

Naše nematerijalno kulturno dobro predstavljaju upravo ovi ćilimi, a mogu se koristiti ne samo kao dekorativni detalji, već mogu da posluže i za prekrivanje zavesa, stolica, kreveta ili fotelja. Na pirotskim ćilimima prepoznatljive su jedinstvene i autentične šare zbog kojih ovi ćilimi dodatno vrede. Pošto se isključivo ručno izrađuju, umetnost izrade ćilima je pravi zanat, a zbog toga su dodatno na ceni.

Za etno motive se vezuje neka posebna priča, a kako predanje kaže oni se vezuju za pozitivnu energiju i imaju čudotvornu moć. Mogu biti različitih dimenzija, a na krajevima ćilima nalaze se resice koje im daju potpuno originalan izgled.

Tradicija se vraća u naše domove

Bez obzira da li je prostor klasično ili moderno opremljen ćilimi će se savršeno uklopiti u svaki dom. S obzirom na njihovu izuzetnu estetsku i umetničku vrednost pariraju svim drugim vrstama tepiha, a mogu da zadovolje ukus svakog potrošača.

A šta je sa starim dobrim ćilimima naših baka?

E pa oni su ponovo postali popularni, a najčešće ih biraju ljudi koji žele u svoj dom da unesu dodatnu toplinu, malo tradicije i kreativnosti.

Ćilimi se izrađuju od vune, imaju mnogo šara i uvek šalju posebnu poruku.

Naš kutak zapravo predstavlja naše želje i odražava naš pogled na svet. Ako želite nešto drugačije i autentično u svom kutku, onda su ćilimi najbolje rešenje. Ako pak želite malo modernih detalja u prostoru, onda su čupavi tepisi idealni za vaš enterijer.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *