Tapete

Tapete za zid spadaju u kategoriju uređenja, koja je često na „klackalici“ – varira od visoke popularnosti, do povremenog pada u zaborav. Međutim, u današnjim savremenim uslovima uređenja domova, tapete za zid su doživele iznenadan skok i popularnost.

Odabir pravih tapeta zavisi od toga u koju prostoriju se lepe i sa kojom namerom. Nekada je to estetsko uređenje doma, a opet nekada funkcionalnost ili prikrivanje zaprljenih ili nepravilno obrađenih zidova. Koje su vrste tapeta odgovarajuće rešenje za različite prostorije, sledi u nastavku ovog teksta.

Tapete za kuhinju – trajnost i kvalitet

Kuhinja je prostor u kome se provodi dosta vremena – vrši pripremanje obroka, čišćenje i pranje sudova. Ukoliko se biraju tapete za kuhinju kao rešenje za uređenje zidova, važno je biti oprezan. Naime, one se mogu postaviti iza svih gornjih i donjih kuhinjskih elemenata, duž celog zida, ili samo između elemenata, odnosno na vidljivom delu zida. Posebno je značajan kvalitet i trajnost koje treba da imaju tapete za kuhinju, najviše iz razloga prisutnosti vode, pare i mogućnosti pojave vlage i buđi. Poželjno je da tapete za kuhinju u pogledu kvaliteta budu veće debljine, plalstificirane, sa dodatkom folije ili nekog drugog vida zaštite zidova.

Kada se radi o vrsti tapeta, dobro je da budu grubo ribajuće, jer se mogu održavati i suvom, ali i mokrom krpom uz jake pritiske i ribanje. To je važno za njihovu trajnost, urednost i estetski izgled. Što se tiče motiva, dezena i boja, tu je pušteno slobodi na volju. Odabrano rešenje zavisi od celokupnog izgleda kuhinje: ako su elementi u jednoj boji, tapete za kuhinju mogu biti šarene, ili obrnuto. Poznati su cvetni dezeni, linije, „vintage“ stil i slično. Izbegavaju se prirodni dezeni, jer su pogodniji za veće i zidove koji se vide u potpunoj dimenziji.

Tapete za dnevnu sobu – estetski doživljaj

Tapete za dnevnu sobu vrlo su popularne u današnjem uređenju ovog prostora. Radi se o prostorijiu kome većina porodica provodi najviše vremena. Iz tog razloga, važno je da dominiraju boje koje ističu mir, odmor i dobro raspoloženje. U pogledu vrsta tapeta koje se ovde postavljaju, najčešći izbor su samolepljive, u većim dimenzijama, preko celih zidova od poda do plafona. Mogu se kupiti tapete za dnevnu sobu za blago čišćenje suvom ili mokrom krpom, bez mogućnosti i potreba za ribanjem, kao što je to slučaj za kuhinju.

Pored velikih dimenzija, izbor su i manje tapete za dnevnu sobu – postavljene samo u vrhove do plafona, na delove zidova i slično. Novo rešenje su i razlitčiti natpisi, odnosno imena ili poruke ispisane kroz samolepljive tapete na zidovima. Dezeni koji su popularni su uglavnom šareni ukoliko se lepe na jedan zid. Tu su omiljeni prirodni motivi, cveće, panorame gradova, obale mora, „vintage“ i rustični dezeni, i mnogi drugi. Kako bi se što fenomenalnije uredio dnevni boravak, tapete se često lepe i na police, ramove za slike, šankove, ili druge detalje u domu. Plavi i zeleni tonovi daju dozu opuštanja, dok raširene pruge daju osećaj upečatljivosti i smelosti. Posebna pažnja poklanja se oštećenim ili zidovima u kojima je česta pojava vlage, pa se u tom slučaju ili izbegavaju tapete, biraju visokokvalitne njihove vrste, ili prvo obrađuju zidovi.

Tapete za dečiju sobu – šarenilo bez granica

Dečija soba odličan je prostor za postavljanje tapeta. Razlog je što se motivima, dezenima i novinama u domu obično deca najviše obraduju. Urediti njihov mali kutak i napraviti pravo mestašce za odmor, učenje i igru predstavlja pravo zadovoljstvo. Tapete za dečiju sobu u najvećoj meri se biraju prema izgledu i kvalitetu. Bitno je da budu takvog sastava da je moguće očistiti brzo i lako poneki nestašluk napravljen bojicom ili flomasterom. Zato je poželjno da budu sa mogućnošću blagog ribanja sunđerom, suvom ili mokrom krpom.

U dečijoj sobi nekada se postavljaju na sve zidove, pa čak i na plafone. Dominiraju dezeni likova iz crtanih filmova, stripova i slično. Za dete teško da šta može izazvati veće oduševljenje od postojanja lika iz crtaća na zidu, u ogromnoj dimenziji. Pored toga, u dečijoj sobi je dozvoljena prava igra boja, oblika i dimenzija. Popularna su i trodimenzionalna rešenja, pa tapete dobijaju skroz novi izgled, oblik i estetski doživljaj. Tapete za dečiju sobu mogu biti i u vidu papira ili folije, u zavisnosti od toga šta je pogodnije za lepljenje u datom prostoru i koji nivo kvaliteta se očekuje.

Tapete za kupatilo – dizajn i kreativnost

Iako to deluje malo čudno, tapete je moguće nalepiti i u kupatilo. U ovom pogledu je važan nivo kvaliteta i dostupnost određenih vrsta. Tapete za kupatilo je potrebno da budu otporne na veće količine vode, pojavu vlage, vodene pare i potencijalno buđi i gljivica. Zato, preporučuju se visoko ribajuće, sa najrazličitijim mogućnostima čišćenja, pranja i ribanja, a da se ne pohabaju i ne izgube svojstva i trajnost. Nekada se postavljaju tapete za kupatilo u manjim dimenzijama –u vidu bordure preko zidova, na vrhove, u ćoškove ili same plafone. Dezeni su raznobojni, sa dominantnom ulogom elegantnim, dvobojnih ili tapeta izrađenih u tri boje, bez preteranih šara.

Tapete za hodnik – upečatljiv prvi utisak

Hodnik je deo doma u koji prvo zakoračimo – zato i ostavlja prvi utisak. Da bi ovaj deo prostora mogao da bude jedinstven, upečatljiv i dopadljiv, preporučuje se da se zalepe tapete za hodnik. Radi se o sličnim preporukama kao i kada govorimo o dnevnom boravku, s tim što se ovde više vodi računa o bojama i nijansama. Razlog je što preteran broj šara i tamne boje mogu da zatamne ceo prostor. Zato se biraju neutralnije nijanse i dezeni, linije, priroda, prelivanje boja, cvetovi, leptiri i slični motivi. Izbegavaju se i preterano jarke boje. U pogledu održavanja, bitno je da tapete za hodnik imaju mogućnost čišćenja mekom i suvom krpom. Tapete za hodnik poželjne su kod površina koje su podložne tamnjenju nakon krečenja, ili drugim promenama izgleda samog zida.

Tapete su odličan način da ulepšate i obogatite vaš dom novim, jedinstvenim i šarenim motivima. Bez obzira da li se biraju tapete za kuhinju, dnevnu ili dečiju sobu, kao i bilo koji drugi prostor, mogu znatno ulepšati i osvežiti vaš dom. Uz sve navedeno, stoji činjenica da su vrlo povoljne, ne zahtevaju čitavo pomeranje nameštaja, prljanje i prekrivanje, kao što je to slučaj sa krečenjem. Tapete su finansijski povoljan, estetski dopadljiv i funkcionalno koristan izbor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *