Svest o važnosti zdravlja zuba za celokupan organizam, te redovnih poseta stomatologa i redovne higijene usne duplje kod nas je na niskom nivou, slažu se mnoge stomatološke ordinacije širom zemlje. Otuda i ovi saveti kako da vodite računa o svojim zubima, te čega treba da se čuvate kada su različite stomatološke intervencije u pitanju.

Grickajte zdravo

Mnogi ljudi nisu ni svesni koliko slatkiši i slane grickalice, prepuni šećera i veštačkih aditiva, štete zubima i usnoj duplji.

Stoga se stomatološke ordinacije slažu da je potrebno u ishranu uvesti zdravije grickalice, te redovno prati zube nakon konzumiranja hrane loše za zube. Tako se savetuje da se što češće jede šargarepa, sezonsko voće i jabuka, koje svojim voćnim kiselinama pozitivno utiču na zdravlje zuba.

Svakako, isto važi i za napitke prepune šećera, poput gaziranih sokova, ali i crnog vina i kafe koji boje zube. Njih bi bilo dobro zameniti limunadom ili vodom sa malo limuna.

Veruje se da voće čisti usnu duplju, iako je to zapravo mit – sastojci voća samo pomažu zdravlju usne duplje, ali je i posle konzumiranja voćki potrebno prati zube, odnosno – redovno voditi računa o higijeni.

Vodite računa o oralnoj higijeni

Posao svake stomatološke ordinacije bio bi prepolovljen ako bi se zaista vodilo računa o oralnoj higijeni. Svakako, za nju je presudno pranje zuba odgovarajućom pastom, to jest onom koja vodi računa o desnima ukoliko imate problema sa gingivitisom, ili pak onom koja izbeljuje zube, ako su vam oni potamneli od konzumiranja slatke hrane.

Svakako, konac za zube je najefikasnije sredstvo za borbu protiv hrane koja se skuplja u međuzubnom prostoru. Ako vam je ovo sredstvo previše grubo za upotrebu, možete koristiti interdentalne četkice, ali je važno da taj prostor redovno čistite, jer je upravo njegova nehigijena uzrok kvarenja zuba, apeluju stomatološke ordinacije.

Korišćenje tečnosti za ispiranje takođe je važno za eliminaciju svih preostalih štetnih bakterija, i ne bi je trebalo izbacivati ili preskakati.

Zubni implanti takođe zahtevaju redavno održavanje, iako je implantologija drastično napredovala i danas nudi daleko bolja i trajnija rešenja. U slučaju da koristite fiksne proteze, oralna higijena mora biti još rigoroznija.

Pazite gde ulepšavate zube

Estetske intervencije, poput ugradnje cirkona ili izbeljivanja zuba, deo su ponude svake stomatološke ordinacije. Međutim, često se dešava da po nižoj ceni iste usluge nude i razni kozmetički saloni.

Zubari apeluju da nikako ne nasedate na ove i slične marketinške trikove. Svaka intervencija sa zubima posao je isključivo stomatološke ordinacije, nikako osoba koje nisu obrazovane za taj posao, jer njihovim angažmanom umnogome rizikujete kako zdravlje svojih zuba i usne duplje, tako i infekcije i narušavanje celokupnog zdravlja.

Izbeljivanje zuba nije jedina estetska intervencija koje može da vam ulepša osmeh. Fasete takođe daju fantastične rezultate.

Redovna poseta stomatološke ordinacije

Redovne kontrole trebalo bi da budu prirodne, međutim svest o njihovoj važnosti je takođe na izuzetno niskom nivou.

Naime, na svaka tri meseca trebalo bi da odete do najbliže ili stomatološke ordinacije u kojoj vršite razne intervencije da proverite stanje svojih zuba. Na ovaj način će stomatolog biti u prilici da na vreme primeti sve promene i uoči eventualnu potrebu za nekom intervencijom, a vi ćete moći da budete sigurni u zdravlje svoje usne duplje.

Stalno imajte na umu da zdravlje celog organizma zavisi od stanja usne duplje, i vodite računa o svojim zubima, kako ne biste tek zbog bola ili kad situacija postane alarmantna morali da posećujete stomatološke ordinacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *