Kako voditi blog

Jeste li ikad ostavili svoj telefon negdje i jednostavno ga niste mogli pronaći kasnije? Postoji nekoliko načina za locirati izgubljeni ili ukradeni mobilni telefon. Ako uspijete pristupiti vašem telefonu možete otežati posao kradljivcu koji želi pristupiti vašim podacima.

Sada ćemo vam pokazati nekoliko načina za zaštititi  i vratiti vaš uređaj.

Gubitak ili krađa mobilnog telefona može vam prouzrokovati mnogo ljutnje i frustracije. Ne samo da gubite skup uređaj, već gubite i mnoštvo privatnih podataka, kontakte, slike i razne druge datoteke. Postoje načini da smanjite moguću štetu nastalu zbog gubljenja ili krađe uređaja i možda čak pronalaska vašeg smartfona.

Trikovi majstora zanata

Često je kradljivcima iznimno lako pristupiti vašem mobitelu. U restoranima primjerice gosti često zaboravljaju mobitele ostavljene na stolovima. Šetnja ulicom ili vožnja gradskim prijevozom je također rizik jer mnogi ljudi drže mobitele u jednoj ruci. Važno je, također, da pripazite na vaš telefon prilikom izlazaka.

U SAD-u se 16% mobitela ukrade u restoranima a 11% u barovima i noćnim klubovima.

Jedan popularan trik je da čovjek dođe do vas s natpisom:

“ Gluh sam i beskućnik, imate li možda da mi date za kafu”.

Tom prilikom dok posežete za vašim novčanikom, kradljivac pokriva mobitel  papirom s natpisom i vješto ga uzima. Na ovaj način ostajete bez mobitela i nešto novca. Sličan trik se može napraviti i s novinama.

Sljedeći trik zahtijeva brzinu. Vrata od autobusa ili tramvaja prilikom zatvaranja su idealna prilika za kradljivce. Kradljivac vam prije samog zatvaranja vrata otima mobilni telefon iz ruku i bježi, a vi ste spriječeni da ga slijedite.

Dok idete ulicom vodite računa da čvrsto držite vaš telefon prilikom razgovora i da budete što bliže zidovima ili zgradama uz ulicu.

Sprječavanje krađe mobilnog telefona

Redovan backup

U pravilu ne biste trebali čuvati vaše slike i lične podatke isključivo na mobitelu. Kontakti, slike i druge datoteke se mogu pohraniti u oblaku. Google i mnoge druge kompanije nude besplatnu pohranu u oblak s automatskom sinkronizacijom vaših podataka. Provjerite da li vam je uključena pohrana podataka na Google Drive u postavkama vašeg Android mobitela na sljedeći način: Postavke → Računi → Google → [vaš račun] → Sinkronizacija I backup.

Otežajte kradljivcima

Zaključavajte vaš uređaj PIN-om, šifrom ili uzorkom. Naznačite u postavkama uređaja da prilikom paljenja uređaja šifra mora biti unijeta da bi se dešifrirala interna pohrana, tako da joj samo vi možete pristupati. Na ovaj način, kradljivac neće moći do vaših podataka.

Koristite Google račun tako da ako vam kradljivac resetira mobilni telefon, on ili ona neće moći izvršiti reaktivaciju bez znanja vašeg Google računa i šifre. Ovim telefon postaje praktički bezvrijedan kradljivcu, a djeluje i kao prevencija krađe sudeći prema Reuters izvještaju u kojem se tvrdi da je slična funkcionalnost kod iOS-a dovela do smanjenja broja prijavljenih krađa iPhone-a.

Onemogućite gumb za gašenje uređaja pomoću Cerebusa tako da ga kradljivac ne može ugasiti te da imate više vremena da locirate uređaj pomoću online servisa.

Pronađite mobilni telefon

Zapišite 15-cifreni IMEI broj vašeg mobitela, proizvođača, model i broj korisničke službe vašeg mobilnog operatera. S ovim informacijama je lakše prijaviti krađu/gubitak uređaja te blokirati SIM karticu da ne bi došlo do dodatnih troškova I komplikacija.

Ako je SIM kartica uklonjena ali mobitel nije isključen i dalje postoji mogućnost lociranje putem IMEI broja. IMEI broj možete pronaći tako što utipkate *#06#.  Između ostalog, u ovim situacijama mogu pomoću firme koje pružaju usluge osiguranja mobilnih telefona.

Android Device Manager može pronaći vaš uređaj

Sa Android Device Manager-om možete uključiti zvono na maksimalnoj glasnoći i tako pronaći zametnuti telefon. Također možete mobitel locirati preko GPS-a. Ali, da biste bili u mogućnosti da uradite ove stvari vaš mobitel u datom trenutku mora biti upaljen i s pristupom internetu što znači ako kradljivac ukloni SIM karticu i ugasi Wi-Fi ništa od ovog nije upotrebljivo.

Android Device Manager može prikazati poruku pronalazaču mobitela s vašim kontakt podacima. Također ovaj servis može obrisati sve podatke s uređaja.

Velika slabost Android Device Manager-a je nužnost konstantnog pristupa internetu. Također komplikacija može nastati prilikom logiranja na vašem kompjuteru ako koristite dvostupanjsko logiranje a jedna od metoda je vaš mobilni telefon.

Da biste vidjeli da li je Android Device Manager instaliran i omogućen na vašem uređaju otvorite Postavke → Sigurnost → Administratori uređaja gdje možete aktivirati ovaj alat.

Proizvođači uređaja i neke aplikaciju nude slične servise. Samsung tako nudi Find my Mobile, Motorola ima Motorola Device Manager a Sony svojim korisnicima pruža uslugu pod nazivom myXperia. Ovakvi servisi su dobra sekundarna opcija ako nemate Google račun ili mu iz nekog razloga ne možete pristupiti.

Trgovina Play uključuje mnoštvo aplikacija kao što su cerberus, Avast, Lost Android i Where’s my Droid sa sličnim opcijama. Neke od njih, poput Cerberusa, omogućavaju komunikacija putem SMS poruka s vašim uređajem. Na ovaj način možete slati komande vašem uređaju bez potrebe za internet konekcijom sve dok je u uređaj umetnuta SIM kartica. Također, neke od aplikacija onemogućuju gašenje uređaja što će pomoći vama ili policiji pri lociranju istog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *