Ukoliko se na određenom zubu pojavi karijes, a ne bude na vreme stomatološki tretiran, živac zuba može biti zahvaćen infekcijom i hroničnom upalom koja se širi kroz koren zuba, a neretko se na vrhu korena može pojaviti i cista.

Ozbiljnost navedene pojave umnogome zavisi od samog trajanja infekcije i imunog sistema osobe. U zavisnosti od stanja zuba i veličine karijesa, ponekad se može pristupiti lečenju kanala korena zuba, koja ne podrazumeva hiruršku intervenciju. U većini slučajeva, ukoliko se dugo čekalo na popravku, mora se pristupiti hirurškom zahvatu, tj. apikotomiji, kako bi se zub spasio. U razgovoru sa specijalistom za oralnu implantologiju iz stomatoloske ordinacije Pavlović, saznali smo šta je to apikotomija i u kojim slučajevima se ona primenjuje. 

Šta podrazumeva apikotomija zuba?

Apikotomija ili resekcija zuba predstavlja mali hirurški zahvat na zubima. Ovim postupkom se uklanja vrh korena zuba i okolne kosti koji su zahvaćeni infekcijom, u vidu gnojne kesice ili ciste. Ovaj proces je veoma koristan jer sprečava gubitak zuba, kojem je pretilo vađenje i produžava se njegov životni vek, a posebno se primenjuje ukoliko je zub prethodno endodonski lečen, tj. izvađen je živac zuba. 

Apikotomija se primenjuje u slučajevima jakog bola i primetne pojave otoka na zubu koji je već neko vreme zahvaćen karijesom. Što brže reagujete i potražite stručnu pomoć, veće su šanse da se izvrši ova procedura i spasi zub.

Zašto se javlja upala zuba?

Najveći uzročnik infekcije zuba i njegove upale je karijes. U početku, karijes zahvata zubnu gleđ. Ukoliko se ne reaguje na vreme, karijes se širi u unutrašnjost zuba i zahvata dentin. Dentin se nalazi neposredno uz pulpu, pa ukoliko karijes dospe do nje, tada uglavnom nastaje upala zubnog živca i njegova infekcija. Infekcija izazvana bakterijama iz karijesa dalje se širi preko kanala korena zuba do vilične kosti, koja okružuje vrh korena zuba.

Ovakva stanja zuba praćena su osetljivošću na hladno ili toplo, jakim bolovima, a neretko se javljaju i oticanja lica u delu gde se upala javila.

Kako pristupiti zahvatu apikotomije?

Pre procedure apikotomije, trebalo bi da se javite stomatologu kako bi se obavio pregled i stanje zuba i utvrdio uzročnik bola koji osećate. Uz pregled, potrebno je uraditi i snimanje, tj. rendgen zuba. Stomatološka ordinacija Pavlović je svojim klijentima obezbedila sve usluge na jednom mestu, uključujući i snimanje i dijagnostiku, tako da priprema ne zahteva mnogo vremena. Prema proceni specijaliste za oralnu implantologiju,  dr Aleksandra Pavlovića, a u zavisnosti od toga da li je infekcija praćena otokom ili bolom, mogu vam biti prepisani i antibiotici dan ili dva pre intervencije. Više o radu stomatologa koji obavljaju pomenuti zahvat apikotomije možete pogledati ovde

Ukoliko lečenje zuba zahteva apikotomiju, pacijentu se daje lokalna anestezija, a sam postupak ne traje duže od sat vremena. Podizanjem sluzokože, mali rez se pravi u predelu zubnog korena, kako bi se uklonila inficirana kost i vrh korena zuba. Potom se kanal zubnog korena obrađuje i čisti od infekcije, a zatim se popuni odgovarajućim ispunom koji sprečava ponovnu pojavu infekcije. Više o samoj pripremi i proceduri apikotomije, kao i ceni usluge, pogledajte na datom linku- https://www.stomatolog-beograd.rs/sr/apikotomija/.

Oporavak posle apikotomije

Na kontrolu se dolazi već nakon 24 sata. Ukoliko osetite blagu bol, stomatolog će vam verovatno prepisati anelgetike za ublažavanje bolnih stanja. Ukoliko su intervencija i kontrola dobro prošle, konci se uglavnom skidaju nakon nedelju dana, koliko traje i oporavak. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.