Studiranje u Srbiji iz godine u godinu postaje sve skuplje. I dok su se povećale cene smeštaja (bilo da je reč o domu ili stanovima za izdavanje), prevoza, hrane, plate su uglavnom ostale na istom nivou, pa roditelji često nisu u mogućnosti da finansiraju u potpunosti školovanje svoje dece. U takvim situacijama studenti su primorani da traže dodatni izvor prihoda.

Nije lako uskladiti obaveze na fakultetu i obaveze na poslu i uglavnom je nemoguće biti dobar student koji redovno daje ispite i imati posao koji podrazumeva puno radno vreme. Neki studenti iz tog razloga odlučuju da „zamrznu“ godinu na fakultetu, odnosno pauziraju i za to vreme rade i skupe dovoljno novca za nastavak studija, dok se drugi okreću traženju honorarnih poslova, kao i poslova koji se obavljaju vikendom ili od kuće. Možda jedan od najlepših načina da studenti zarade novac i pritom uživaju jeste jedinstveni program Work and Travel.

Work and Travel

Morali smo da krenemo od programa koji je želja većine studenata. Posebno je primamljiv studentima koji su na vreme završili svoje ispitne obaveze i sada bez griže savesti mogu da se upuste u ovu avanturu. Osim što ste u prilici da zaradite, Work and Travel je odlična prilika da usavršite  znanje engleskog jezika, upoznate Ameriku, steknete nova iskustva i proširite krug prijatelja. U trenutku kada se student odluči za ovaj program, sledi mu par određenih stvari, a između ostalog i prikupljanje neophodnih dokumenata za američku vizu. Program obično podrazumeva 3 do 4 meseca aktivnog rada i još mesec dana putovanja po Americi. Za vreme trajanja programa studenti obično nađu i dodatni posao, pa su u prilici da se u Srbiju vrate sa lepim prihodom. U ponudi su različiti poslovi i pozicije na teritoriji cele Amerike. To su obično poslovi u restoranima, hotelima, supermarketima, šoping centrima, na bazenima, kao i poslovi čuvanja dece i sl. U ovom programu mogu učestvovati studenti od 18 do 30 godina koji redovno polažu ispite i poseduju srednji nivo znanja engleskog.

Poslovi preko omladinskih i studentskih zadruga

Studenti se vrlo često obraćaju omladinskim i studentskim zadrugama da bi došli do zaposlenja. Zadruge obično nude širok spektar poslova, na vama je da se učlanite, platite godišnju članarinu (neke zadruge funkcionišu tako da ne plaćate odmah članarinu, već pošto dobijete prvi posao) i čekate prvu ponudu. Iskustvo govori da nije dobro birati posao i čekati bolji, jer se može desiti da vas zaobiđu kad se otvore nove prilike. Neki od poslova koje zadruge nude su administrativni poslovi, poslovi u magacinu, deklarisanje robe, anketiranje, rad u kafiću, statiranje u spotovima i filmovima, poslovi na građevini, deljenje letaka, rad u call centru… Zadruge sarađuju sa mnogim firmama, često veoma velikim i poznatim, te od velikog značaja može biti i povremeni angažman za dalje zaposlenje. Poslodavci neretko zadrže nekog od „sezonaca“ ukoliko se dobro pokazao na datim pozicijama.

Sam svoj gazda

Svoja znanja i talenat studenti često mogu iskoristiti i doći do džeparca. Studenti koji pretenduju da budu budući profesori mogu već tokom studija, a posebno tokom leta, držati privatne časove i tako sticati neophodno iskustvo. Pošto je konkurencija velika, a i nemaju diplomu u rukama, oni moraju smanjiti cenu časa, ali to će im sigurno obezbediti i više zainteresovanih.

Jedna od opcija je i rad od kuće, tj. rad preko interneta za koje nije potrebno fizičko prisustvo, pa se i o tim mogućnostima treba raspitati. Prednost je to što ne postoji satnica, već samo rok koji se mora ispoštovati za završetak projekta, bilo da je u pitanju pisanje tekstova, prevođenje, dizajn ili nešto drugo. Ovakav posao vam omogućava da sami organizujete svoje vreme i odlučite kada ćete u toku dana ili nedelje raditi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *