Da li ste ikada razmišljali o tome šta je to što obeleži prvi trenutak nakon bebinog rođenja? Ako niste, otkrićemo vam tajnu. 

To su narukvice! 

Da, dobro ste pročitali. 

Razmislite o tome šta u porodilištu odmah nakon rođenja stavljaju oko ruke jedne bebe. Pa naravno, narukvice na kojima su navedene osnovne informacije o bebi i njenoj mami, odnosno o vremenu bebinog rođenja. 

Šalu na stranu, nema nikakve sumnje da mnoge dame i kasnije kroz život upravo takva vrsta nakita prati. 

Poznato je da mnoge pripadnice nežnijeg pola i te kako vole da nose ženske narukvice od različitih materijala, ali i minđuše, ogrlice i drugi nakit. 

Kratka istorija narukvica 

Od različitih prirodnih materijala je primitivan čovek izrađivao ne samo narukvice, nego i ogrlice, ali i minđuše. Kako se čovek razvijao, počeo je da da otkriva nove materijale, tako se menjao i nakit kroz istoriju. 

Smatra se da su narukvice stare koliko i ljudski rod. 

Osim od zlata, prvobitne narukvice u doba Starog Egipta su izrađivane i od srebra, ali i od različith vrsta dragog kamenja. U drevnom Egiptu su narukvice, kao uostalom i u Staroj Grčkoj predstavljale svojevrsnu zaštitu od lošeg. 

Konkretno, narukvice u Starom Egiptu su sa tim ciljem bile izrađivane u različitim oblicima, poput na primer zmije ili lotosa, ali i Horusovog oka. 

A kada su u pitanju narukvice u doba Antičke Grčke, najčešće je kao materijal korišćeno srebro. Pojedini istraživači smatraju da je srebro korišćeno zato što je simbolizuje određenu čistotu. Otkrivene su narukvice koje su stare čak više od 4 500 godina na području antičke Troje. 

Mnogi narodi su i te kako vodili računa o tome ko nosi nakit i kakvu vrstu nakita, odnosno od kog materijala. Zato se slobodno može reći da su i narukvice, ali i ogrlice i minđuše u određenim kulturama predstavljale čak i statusni simbol. 

U današnje vreme je moguće pronaći nakit izrađen ne samo od najrazličitih materijala, nego i najrazličitih oblika, ali i boja. 

Narukvice prijateljstva 

U drugoj polovini prošlog veka, tamo negde 70 – ih godina su se svetom proširila takozvane narukvice prijateljstva. Da li je to imalo veze sa hipicima ili ne, tek one su uglavnom bile veselih boja i šarene. 

Nekako je i očekivano da su u pitanju narukvice, koje su interesantnije mladima. 

Narukvice prijateljstva se izrađuju od tkanine, a mogu i da budu specijalnom tehnikom isprepletane. U tom slučaju se obično koristi nešto deblji konac, a mlađi su naučili i sami da ih izrađuju. 

Nepisano je pravilo da se ovakve narukvice poklanjaju dragim ljudima. 

Pametne narukvice 

Savremeno doba donosi nove trendove u svim aspektima života. Zato i nije čudno što su se pojavile i takozvane pametne narukvice. 

Naravno da se one ne mogu svrstati u nakit, ali se ne može osporiti da su vrlo korisne. 

Takozvane fitnes narukvice su savremeni, odličan izbor za ljude koji koriste savremene tehnologije. Naime, ovakve narukvice se mogu sinhronizovati sa pametnim telefonima i svakako pomoći vlasniku da zna koliko je prepešačio u toku tog dana, odnosno koliko je za to vreme utrošio kalorija. 

Iako se pametne narukvice ne mogu smatrati nakitom, one mogu zbog savremenog dizajna da budu lepo uklopljene u konkretni stil oblačenja. 

Još malo zanimljivosti o narukvicama 

Najskuplja narukvica na celom svetu je ona koja je pripadala kralju Velike Britanije, Edvardu VIII, koji je 1936. godine došao na vlast. Da sve bude još interesantnije, on je na čelu zemlje bio samo u periodu od januara do decembra te godine. 

S obzirom na to da je presto napustio zbog ljubavi, on je na dan venčanja izabranici svog srca poklonio narukvicu. A ta narukvica je kasnije prodata za 12,4 miliona dolara. 

U određenim knjigama koje su štampane tokom 17. i 18. veka su postojala uputstva za dame o tome kako bi trebalo da nose narukvice, odnosno ostali nakit. 

U vreme kada je vladao Napoleon Bonaparta, uobičajeni motivi na nakitu su bile palme, zatim različite životinje, ali i piramide. 

U doba postojanja hipi pokreta su možda bile viđene narukvice najinteresantnijih boja. Međutim, u to vreme se nisu nosile samo narukvice, već su hipici ukrašavali i stopala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *