Želite lepe i zdrave ruže u svom dvorištu u kojima ćete uživati i koje će oduševiti vaše goste i sve prolaznike? Postavlja se pitanje šta treba uraditi kako bi vaše ruže bile zdrave i šta je to što im pomaže da budu lepe i da njihova boja, struktura i miris maksimalno dođu do izražaja. Najvažniji faktor je svakako ljudski, jer od rada i uloženog truda u gajenju ruža za visi i njihov izgled i trajanje. Ako obožavate cveće, onda sigurno imate i mali strah da će vam neko cveće uspeti, da će propasti, pa se pitate šta možete da uradite da biste to izbegli. Imamo nekoliko saveta za vas kada je reč o gajenju ruža, kako da ih održavate i šta je potrebno da im obezbedite, bez obzira da li gajite klasične ruže ili imate i ruže stablašice, penjačice ili neke druge vrste.

Ružama je potrebno mnogo sunca

Da, svakom cveću je potrebno sunce, kao i svima nama, ali ružama je posebno potrebano sunce. Bilo da se radi o ružama puzavicama ili ružama stablašicama. Potrudite se da budu na suncu bar u jednom periodu dana. Naravno da to ne zavisi od vas nekada, ukoliko je godina takva da nema dovoljno sunca. Ali, svakako treba saditi ruže tako da ne budu u nekoj senci i omogućiti im da kada ima sunca, njegovi zraci u dovoljnoj meri dopiru do njih. Oni koji žive u sunčanim predelima, zaista imaju mnogo sreće, zato što to znači da imaju skoro sve mogućnosti da imaju savršene, lepe i dobro negovane ruže.

Morate ih zaštiti od vetra

Definitivno jedan od najvećih neprijatelja ruža, posebno ruža stablašica i penjačica, može da bude vetar. Ukoliko živite u predelima gde stalno duva jak vetar, onda se potrudite da ih na neki način adekvatno zaštitite. Ukoliko živite u umerenim krajevima gde je s vremena na vreme moguć povremeni jak vetar, onda gledajte da uvek imate pri ruci neko rešenje, odnosno način na koji možete da ih zaštite dok se vetar ne smiri i dok vremenski uslovi opet ne budu optimalni.

Pripremljeno zemljište

Naravno od zemljišta mnogo toga zavisi. Dakle, ne možete samo odabrati bilo koje mesto u dvorištu ili vašem vrtu i tu zasaditi ruže. Jednostavo pre toga morate da pripremite zemljište i da ga učinite pogodnim za vaše ruže. Ovo vam je pre svega i jedan test da biste videli da li vi možete da brinete o vašim ružama. Ukoliko vam je teško da se malo više potrudite oko tog prvog koraka, malo je verovatno da ćete moći da se posvetite svom vrtu koliko je potrebno. Dakle, važno je da zemljište budu pođubreno i dovoljno vlažno i da se redovno okopava. Kao takvo, zemljište je potpuno spremno da pomogne vašim ružama budu onakve kakvima ste ih oduvek zamišljali.

Redovna prihrana tečnim đubrivima

Kada ih zasadite, a pre toga pripremite zemljište, tu nije kraj. Jednostavno, morate redovno da se brinete o svojim ružama. Međutim, nemojte to da shvatate kao neku preveliku obavezu, već je poenta da uživate u tome. Rad u vrtu opušta i može imati veoma pozitivan uticaj na vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *