Skolioza je stanje koje se karakteriše nepravilnom zakrivljenošću kičme u bočnom smeru. Ovo stanje može biti prisutno kod dece i odraslih, a može imati značajan uticaj na kvalitet života i sposobnost učestvovanja u sportskim aktivnostima. 

U ovom članku će se razmotriti kako skolioza utiče na sportske aktivnosti i dati preporuke o tome šta treba izbegavati, a šta se preporučuje.

Uticaj skolioze na sportske aktivnosti

Skolioza može uzrokovati niz problema koji mogu uticati na sposobnost učestvovanja u određenim sportskim aktivnostima. 

Ograničenje pokreta

Nepravilna zakrivljenost kičme može dovesti do ograničenja pokreta u određenim delovima tela. Ovo može uticati na sposobnost izvođenja određenih pokreta u sportovima koji zahtevaju fleksibilnost i dobru rangiranost pokreta.

Neravnoteža mišića

Skolioza može rezultirati neravnotežom mišića na obe strane kičme. Ovo može uticati na stabilnost kičme i smanjiti snagu i funkcionalnost određenih mišićnih grupa. To može dovesti do većeg rizika od povreda tokom sportskih aktivnosti.

Bol i nelagodnost

Skolioza može uzrokovati bol i nelagodnost u leđima, što može ometati sposobnost osobe da se uključi u intenzivne ili zahtevne sportske aktivnosti. Ovi simptomi mogu biti posledica prekomerne napetosti i pritiska na kičmu usled nepravilne zakrivljenosti.

U takvim slučajevima, važno je da osoba sa skoliozom bude svesna svojih ograničenja i sluša svoje telo. Ukoliko sport ili određena aktivnost uzrokuju povećanu bol ili nelagodnost, može biti neophodno prilagoditi ili izbegavati tu aktivnost.

Preporučuje se konsultacija sa lekarom ili fizioterapeutom kako bi se utvrdila najbolja terapija protiv bolova i nelagodnosti. Fizioterapeuti često mogu pružiti vežbe i tehnike istezanja koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma skolioze i ojačati mišićnu podršku kičme.

Šta treba izbegavati

Kada je u pitanju sport, osobe sa skoliozom bi trebalo izbegavati određene aktivnosti koje mogu povećati rizik od povrede ili pogoršati simptome. 

Kontaktni sportovi

Kontaktni sportovi poput fudbala, ragbija, hokeja ili borilačkih veština mogu povećati rizik od povrede kičme kod osoba sa skoliozom. Kontakt sa drugim igračima i potencijalni jaki udarci mogu pogoršati stanje ili uzrokovati ozbiljniju povredu.

Sportovi sa naglim pokretima

Sportovi koji zahtevaju brze i naglo promene pravca, kao što su tenis, odbojka, košarka ili squash, mogu izazvati prekomernu napetost na kičmi i povećati rizik od povrede kod osoba sa skoliozom.

Teška dizanja

Dizanje tegova sa velikom težinom može izazvati veliki pritisak na kičmu i pogoršati simptome skolioze. Osobe sa skoliozom bi trebalo da izbegavaju dizanje tegova koji preopterećuju kičmu i umesto toga se fokusiraju na vežbe sa manjom težinom i većim brojem ponavljanja.

Prekomerna rotacija i uvijanje kičme

Sportovi koji zahtevaju česte rotacije i uvijanja kičme, poput golfa ili tenisa, mogu dodatno iskriviti kičmu i pogoršati simptome skolioze. Osobe sa skoliozom bi trebalo da budu svesne takvih pokreta i osiguraju da se izvode sa pravilnom tehnikom i kontrolom.

Šta se preporučuje od sportova kod osoba sa skoliozom

Iako postoje aktivnosti koje treba izbegavati, osobe sa skoliozom i dalje mogu biti vrlo aktivne u sportu. 

Evo nekoliko sportova koji se preporučuju.

Plivanje

Plivanje je često preporučuje sport za osobe sa skoliozom, jer je niskog uticaja na kičmu i pomaže u poboljšanju fleksibilnosti. Stilovi poput prsnog i leđnog plivanja mogu biti posebno korisni.

Pilates i joga

Pilates i joga su vežbe koje se fokusiraju na snagu, fleksibilnost i pravilno poravnanje kičme. Ove vežbe mogu pomoći u jačanju mišića kičme, poboljšanju držanja tela i smanjenju simptoma skolioze.

Trčanje i hodanje

Trčanje i hodanje mogu biti pristupačne aktivnosti za osobe sa skoliozom. Važno je da koristite pravilnu tehniku trčanja, ili da više praktikuju brzo hodanja i koriste odgovarajuću obuću.

Tai chi

Tai chi je tradicionalna kineska veština koja se izvodi kroz spor, kontinuirani pokret koji razvija koordinaciju, ravnotežu, fleksibilnost i snagu. 

Tai chi je takođe poznat pod nazivom „meditacija u pokretu“ zbog naglaska na usredsređenost i svesnu prisutnost tokom izvođenja pokreta.

Tai chi može biti koristan za osobe sa skoliozom zbog svoje sposobnosti da poboljša stabilnost kičme, smanji napetost u mišićima i poboljša opšte držanje tela. 

Ova veština se može lako prilagoditi individualnim potrebama i sposobnostima, što je korisno za osobe sa skoliozom koje mogu imati izazove sa određenim pokretima.

Jedna od prednosti tai chi-ja je to što je niskog uticaja i ne uključuje skokove, trčanje ili druge visoko-intenzivne vežbe koje mogu uzrokovati štetu kod osoba sa skoliozom. 

Samo izvođenje pokreta u okviru svojih mogućnosti može dovesti do poboljšanja u opštem zdravlju, kao i u fizičkoj i psihičkoj dobrobiti.

Konsultacija sa stručnjakom

Pre nego što se uključite u bilo koju sportsku aktivnost, bilo bi korisno konsultovati se sa lekarom, fizioterapeutom ili drugim stručnjakom koji ima iskustvo sa skoliozom. Oni će biti u stanju da pruže personalizovane preporuke o tome koji sportovi i vežbe su najbolji za vas, uzimajući u obzir stepen i prirodu vaše skolioze.

Zaključak

Skolioza može predstavljati izazov kada je u pitanju sportska aktivnost, ali sa pravim pristupom i pažljivim izborom, osobe sa skoliozom mogu i dalje biti fizički aktivne. Izbor odgovarajućih sportova i vežbi, kao i konsultacija sa stručnjacima, može pomoći u održavanju zdravlja kičme i smanjenju simptoma skolioze.

Važno je slušati svoje telo i prilagoditi se svojim individualnim potrebama kako bi se izbegle povrede i neželjeni efekti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *