Stanovi beograd

Jeste li se nekada izgubili na Novom Beogradu? Mnogo je onih koji su se našli u ovom lavirintu, posebno su blokove zapamtili i snalazili se svi oni koji su tražili određeni broj, blok ili neku kompaniju. Bilo je i onih koji su tražili da iznajme prostor za posao, pa su im zbog lokacija jednosobni stanovi u bloku 45 odgovarali, ali se klijenti baš i nisu snalazili kada je trebalo doći na sastanak.

Mnogi studenti koji tek dođu u Beogradu nađu se u jednom od najvećih smeštaja za student i to u “Studenstkom gradu” na Novom Beogradu, pa njihovo snalaženje po novobegradskim krajevima kreće odmah kako stignu u veliki grad. Muku oko snalaženja imaju i oni koji traže stanove, jer su najčešće jednosobni stanovi u bloku 45 primamljivi zbog svoje lokacije, ali im je cena često veća nego što je to slučaj sa drugim delovima grada. Problem sa stanovima nemaju samo kupci već i prodavci. Naime, prodaja stanova Novi Beograd nije jednostavna pre svega jer ovaj deo grada glasi za opasan za življenje zbog raznih kriminalnih dešavanja u proteklim godinama.

Raspored blokova na Novom Beogradu

Jeste li se nekada zapitali kako je nastao raspored blokova na Novom Beogradu? Mnogi se pitaju kako je blok 44 i blok 45 odmah pored bloka 70, a između 70. i 71. bloka. Pa zato nemojte da se zaprepastite ako vidite da su jednosobni stanovi u bloku 45 zapravo bliži bloku 70, jer nekog logičnog reda i rasporeda nema. U svakom slučaju, ako su vam zanimljivi jednosobni stanovi u bloku 45 nego u bloku 70, onda se uvek možete odlučiti da izaberete stan na drugom kraj, tik uz blok 71.

Uz blok 50 smešten je blok 6, a u Regulacionaom planu iz šezdesetih godina ne stoji zašto su savski blokovi dobili ovakav razmeštaj i po čemu su se određivali brojevi blokova. Naime, stručnjaci tvrde da je tada bilo najvažnije da se urbanisiti i radnici na terenu razumeju najbolje što mogu i da nije bilo važno da li je logičan raspored i naziv blokova. Mnogi tvrde da se zapravo do poremećaja u brojevima blokova došlo zbog naknadnog podizanja pojedinih zgrada i zbog širenja, te tako ne čudi što ide blok 6, a onda sledi blok 50. 

Svinjska plaža nekada, a danas?

Da li znate da su jednosobni stanovi u bloku 45 danas veoma traženi? I ne samo u Bloku 45 nego i u drugim blokovima, a otkako se Novi Beograd širio ka Bežaniji i Savi, tako se ustalio izraz blokovi za ovaj deo grada. Nekada je na području Savskog keja bila svinjska plaža, ali sve većom urbanizacijom došlo je do stvaranja specifičnih naselja koji su danas poznati kao blokovi.

Iako se stvaranjem prvog bloka preko puta opštine Novi Beograd nastavilo sa ređanjem brojeva, pa se dalje blok 2 širio prema Zemunu, danas se ne može uočiti pravilan redosled brojeva. Ali sigurno je nekoliko činjenica u vezi sa ovim specifičnim krajem. Prvi su nastali blokovi koji su obeleženi jednocifrenim brojem. Ako se ide prema Zemunu, brojevi rastu, a dvocifreni brojevi blokova protežu se od Starog Merkatora, pa do Ušća i to blokovi 11, sve do 18. bloka.

Sava centar se nalazi u bloku 19, a preko puta njega iole pravilnim redosledom ređaju se blokovi od 23. do 32. Na Bežanijskoj kosi se nalaze blokovi 57 i 57a, a nekada se na prostoru današnjih blokova 61, 62, pa do 68. bloka i na prostoru blokova 70, 44, 45, 71 i 72 nalazila svinjska plaža. Blokovi nisu vše kao što su bili. Danas su stanovi daleko moderniji i prilagođeni za porodice i miran život pored reka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *