Sezona grejanja još uvek traje, proleće nikako ne donosi toplije dane, pa se odužila zima, sa njom i briga o grejanju, zato što su rezerve ogreva odavno potrošene, pa ih svakodnevno dopunjujemo i u dilemi smo: Koji je ogrev najekonomičniji?

Ovo više nije pitanje koje nas muči samo na početku grejne sezone, ovo nas pitanje muči tokom cele zime, a čini se ponajviše kad je zimi izmak i kad više ne treba da brinemo o grejanju, baš tada najviše brinemo o tome kako da se ogrejemo još tih nekoliko dana. Grejanje na struju je uvek mač sa dve oštrice, jeste da je najčistije, ali nije baš najekonomičnije. Lako ćete ugrejati stan sa manje prostorija, pa je dovoljna jedna peć, a kako da ovih dana ugrejete kuću od nekoliko stotina kvadrata. U našim domaćinstvima pretežno se instaliraju kotlovi na čvrsta goriva, na drva i ugalj ili pelet. Poslednjih godina mnoga domaćinstva uvode grejanje na pelet, verovatno zato što su čuli da će im grejanje na pelet dodatno sniziti troškove. Pelet ima prednost zbog mogućnosti velike iskorišćenosti ovog ogreva, ali i zbog svoje ekološke prednosti. Mnogima je prednost grejanja na pelet retko loženje, međutim, sistem grejanja na pelet je skuplji i ogrev je skuplji. Najjeftinije je grejanje na ugalj  (aktuelni cenovnik uglja možete videti ovde). Prodaja uglja prati mogućnosti potrošača, pa mnogi prodavci daju mogućnost otplate na više rata.

Ugalj kao gorivo budućnosti

Da li postoje opravdani razlozi što se ugalj naziva gorivom budućnosti na jednoj strani, dok ga mnogi nazivaju prljavim gorivom na drugoj strani. Najznačajnija prednost uglja je da ga ima u izobilju, da se lako kopa i još lakše transportuje do potrošača i zbog toga je najjekonomičnije energetsko sredstvo. Potrošači ga lako mogu nabaviti od dobavljača, a prodaja uglja je odlično organizovana. Ugalj još uvek zauzima primarno mesto u proizvodnji električne energije, a to je zabrinjavajuće ako se zna u kojoj meri zagađuje okolinu i životnu sredinu. Međutim, naučnici koji zagovaraju primenu uglja u industriji i domaćinstvima, navešće kao ekološku opciju čist ugalj. Šta je čist ugalj? Čist ugalj nastaje primenom tehnologija, kao što je hemijsko pranje uglja radi uklanjanja nečistoća. Postoje i neke složenije tehnologije kojima bi se ugalj preradom pretvarao u sintetički gas, njega bi dalje prerađivali i prečišćavali od zagađivača. Iako su se mnoge ideje do sada završile samo na planu eksperimanta, verovatno će se u budućnosti posvetiti više pažnje ovom neiscrpnom energentu.

Dok čekamo čist ugalj

Najveći problem prilikom grejanja ovim ogrevom je zagađenje vazduha, zato što prilikom sagorevanja ugalj oslobađa ugljen monoksid. Savremena istraživanja teku u pravcu izolovanja i skladištenja tog ugljen monoksida ili još bolja su ova koja vode ka pročišćavanju uglja od štetnih materija i proizvodnji čistog uglja. Dok čekamo vreme kada će se i u širokoj potrošnji eksploatisati čist ugalj, ostaje nam da se odlučimo kako da rešimo grejanje tih mesec dana koliko ostaje do pravog proleća. Pošto su sve rezerve na izmaku, možda je najbolje rešenje da nabavimo ugalj, prodaja uglja je dobro organizovana, pa ga i sada ima u dovoljnim količinama da zadovolji potrebe svih koji nisu računali da će zima ovako da bude uporna ove godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *