Digitalno doba i jedan od najvećih problema njegove današnjice jeste narušavanje privatnosti. Zapravo ovaj problem jeste uvod u mnogo veće i strašnije probleme, te stoga i važi za jedan od najvažnijih problema kojim se sve više bave države, ali i razne organizacije i pojedinci.

Zbog čega se to radi i postoji li način da se efikasno zaštitimo?

To rade oni koji žele na neki način da se okoriste preko vas namerno ili potpuno nasumično kada bivate kolateralna šteta, što nikako ne znači da je u redu ako je u pitanju prvi slučaj. To rade oni koji vam mogu ukrasti identitet i predstavljati se lažno da bi nešto „izvukli“ ili koji mogu ukrasti vaše lozinke za internet naloge ili doči do vašeg pina za tekuči račun. To su samo neke mogućnosti, a ima ih verujte mnogo. Nekada uopšte krajnji cilj nije materijalna korist, već je otkrivanje vaših podataka ili informacija o vama cilj sam po sebi.

Kada je tehnologija u pitanju, postoji mnogo načina na koji vam mogu ukrasti podatke, zato su mere opreza neophodne. Dakle, način postoji. Možda zvuči jednostavno, ali nemojte ostavljati svoje lične podatke na društvenim mrežama radi preventive. Krenite od toga. Intimne podatke i detalje nemojte „kačiti“ na internet! Na ovaj način štitite ono što je samo vaše i vama bitno, kao i osobe koje su u vašem okruženju. Neko će pomisliti da su ovo banalne stvari, ali razmislite zašto bi neko trebalo da zna vašu kućnu adresu ili vaš broj telefona, zašto da vaši podaci budu „na izvolte“ a onda morate trpeti razna maltretiranja.

Isto važi i za dopisivanje, nemojte nepoznatima davati svoje podatke koje mogu da zloupotrebe. Kada ne poznajete nekoga dovoljno dobro, ne znate ni njegove namere. A načina da zloupotrebi vaše podatke ili neke osetljive informacije o vama ima previše. Međutim, postalo je rizično otkrivati previše i pilikom dopisivanja sa najbližim ljudima, u koje imate poverenje. Ovo iz razloga što je sve više onih koji lako mogu pristupiti vašem mejlu ili vašim prepiskama na fejsbuku ili drugim društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

Jedna od mera zaštite je i da takozvane spam poruke ne otvarate. To je neželjena pošta iza koje se neretko kriju virusi i drugi „neželjeni gosti“ vaših računara, koji mogu omogućiti lakši pristup svim vašim podacima. U težim slučajevima, ovi virusi mogu vam onemogućiti pristup važnim folderima na vašem računaru, a zatim vas i ucenjivati.

Kada se sve uzme u obzir, čini se da je sve važne informacije najbolje dati uživo, i to čak ne preko telefona, već usmenim putem onda kada vidite tu osobu. Paranoično, i da i ne, ali istina je da postoje gedžeti koji omogućavaju pristup vašim pozivima i prisluškivanju istih. Ti gedžeti zovu se prisluškuvači i samo su jedni u nizu izuma moderne tehnologije koji omogućavaju lakše otkrivanje privatnih podataka i detalja o nekome ili nečemu.

Šta su prisluškivači?

Prisluškivači su gedžeti koji omogućavaju slušanje tuđeg razgovora najčešće sa neograničenog dometa. Jako korisna kao deo detektivske opreme i kada treba nešto dokazati, ali danas se koristi i za dokazivanje neverstva među partnerima bilo ljubavnim, bilo poslovnim, kao i za lakše odgovaranje u školi i za prepisivanje na pismenom zadatku i ispitu.

Tri izuma koja su koja su omogućila lakše narušavanje privatnosti

Pored pomenutih prisluškivača, druga dva izuma koja su unela potpunu pometnju kada je reč o zaštiti privatnosti su društvene mreže i mobilni, pre svega pametni telefoni. Ovi izumi pružaju ne tako lepu, a svakako ne moralnu mogućnost: praćenje drugih ljudi u vidu uhođenja, preuzimanja tuđih identiteta ili preuzimanja određenih podataka da bi naškodili vlasnicima istih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *