Kada je autfit kod momaka u pitanju, čini se da su oni mnogo jednostavniji. Muškarci kupuju da bi to trajalo i bilo dobro iskorišćeno.

Oni će se veoma retko odreći neke odeće samo zato što im je dosadila ili više nije u modi. Tako je sa bukvalno bilo kojim odevnim predmetom, ali mi ćemo danas govoriti o odevnom predmetu kom niko ne može odoleti. Pogađate verovatno, kožne jakne su u pitanju. Nama će u ovom tekstu u fokusu biti muške kožne jakne, ali daćemo vam i neke savete kako da ih održavate i šta treba raditi ako ste slučajno napravili neku gadnu fleku. Za početak, nešto ineresantno o istoriji kožne jakne.

Kratka i zanimljiva istorija

Kožne jakne su najpre bile simbol rata i vojske, jer su bile deo uniforme nemačkih vojnih pilota u toku Prvog svetskog rata i zvale su se bombarderske jakne. Bile su izrazito čvrste i tople. Ubrzo nakon toga Irving Šot je dizajnirao kožnu jaknu za firmu motocikala Harli Dejvidson, koja je bila nešto kraća od vojne i imala rajsferšlus umesto dugmića. Da bi ponovo sa novim ratom, kožne jakne dobile istu onu ulogu kao u Prvom svetskom ratu. U Drugom svetskom ratu nosili su ih pripadnici američke vojske, čuveni model A-2. A onda nešto lepši period, period Holivuda i loših momaka koji puše cigarete, voze motor i nose kožne jakne, san svih devojaka. Takvi su bili Geri Kuper, Marlon Brando i Džejms Din. Kožna jakna je tada bila povezivana sa buntom i revoltom. Onda je ova manija pogodila i muziku, te glavni njeni predstavnici su bili: Bitlsi, Ramonsi, Dorsi, Seks Pistolsi…

Kolekcije muških kožnih jakni

Kratke kožne jakne

Kratke kožne jakne su must-have. One idu bukvalno uz sve, vrlo se jednostavno kombinuju, a vašem izgledu daju neku izazovnost. Mogli bismo reći da spadaju u onu grupu sportske elegancije.  Sa kožnom jaknom na sebi muškarac nikada ne može izgledati obično, jer istina kožne daju tu neku posebnu draž. Setimo se ko je sve u prošlosti nosio kožne jakne: Elvis Prisli, Džim Morison, Džejms Din, Marlon Brando… pa kako da onda kožne jakne dobiju status nečeg običnog i svakodnevnog.

Pilotske kožne jakne

Pilotske jakne kako smo videli imaju dugu istoriju, one zapravo predstavljaju prve modele, a to je bilo još na samom početku 20.veka, ali to ne znači da su izašle iz mode, one verovatno nikada neće izaći iz mode, jer su to kvalitetni, neobični, a  klasici, uvek traženi. Ljubitelji kožnih jakni ako nemaju ovu jaknu, oni sanjaju o njoj i čekaju trenutak kada će se to i ostvariti. One ne podležu nikakavim promenama sa menjanjem ukusa i stilova, prosto jer su same stil po sebi jedan i neponovljivi koji ostaje na vrhu, baš zato što poštuje te utvrđene vrednosti. Tradicionalne pilotske kožne jakne su sa krznom i našivenim pilotskim aplikacijama i pločicom. Možda postoje radnje koje će vam izaći u susret ukoliko izrazite želju da ne želite ove pilotske oznake.

Bajkerice – rokerice

Bajkerice – rokerice ili bajkerske kožne jakne kako nam samo ime predočava zaštitni su znak bajkera i rokera. Ali zbog njihovog očaravajućeg izgleda sve im se više priklanjaju i oni koji to nisu. Naravno, da niko nikome ne brani šta će da nosi, niti šta će da sluša. Kada je rok muzika u pitanju, ona je stil života, a ne stil mode i garderobera. Bajkerske kožne jakne u poslednjih nekoliko decenija postaju najpopularnije kako kod muškaraca tako i kod žena. Naročito su interesantne bajkerske kožne jakne za muškarce u više boja, dakle ne samo onih klasičnih: crne, svetlo i tamno braon, već i bordo, crvene, sive, teget, tamnozelene boje.

Duge kožne jakne

I duže kožne jakne predstavljaju prave klasike kod muškaraca. Ako su pilotske jakne legendarne, one koje imaju svoju istorijsku priču i određenu simboliku, a kratke kožne jakne nešto opuštenije varijante, ali u isto vreme novijeg kroja i modela, koje često bivaju strukirane, odnosno predstavljaju modernije modele, a duže kožne jakne su pravi klasici, obične, ali udobne, kvalitetne i ni manje lepe ili popularnije. Interesantno je to što one imaju retro look.

Kožni sakoi

Kožni sakoi su za vrlo smele i odvažne muškarce. Dosta neobični odevni komad, koji zahteva i drugačiju garderobu uz to, ali mi svakako da ohrabrujemo sve vas da eksperimentišete i uživate u dobrom komadu garderobe, jer koža će uvek biti na visini svog zadatka i uvek će biti poželjna od strane svih.

Muške kožne jakne godinama unazad postoje u samo dve, eventualno tri boje. Klasici su crna i braon. A danas se javljaju i crvena, teget, siva, bordo, zelena. Tkanina je najčešće od najkvalitetnije jagnjeće, teleće kože, pa i kože od bizona.

Saveti za održavanje i čišćenje kožnih jakni

Čišćenje kožnih jakni ukoliko ih nosite na hemijsko čišćenje može biti prilično skupo, što je i očekivano jer kožne jakne imaju dobru cenu, onu za koju se mnogi narade ili skupljaju mesecima, ali jednom kada se kupi kožna jakna ona se ima godinama uz pravilno održavanje i čišćenje, ukoliko vi sami ne odlučite da želite novu. Kožne jakne imaju specifičan način čišćenja, verovatno svi znamo da se kožna jakna ne može ubaciti u mašinu za pranje veša, ali šta onda može, čitajte u nastavku.

  1. Prvo i najbitnije nikako nemojte koristiti amonijak ili izbeljivače, jer oni mogu uništiti tkaninu. Dovode do suvoće i do toga da kožna jakna popuca. Takođe važno je da se ne koristi previše vode, zato što će voda promeniti boju, ovo naročito važi za prevrnutu kožu, kada je promena boje drastična.
  2. Suva krpa je pravo rešenje ako ste se polili sokom ili alkohol, ako ste napravili mrlju od kafe, hrane ili šminke. Koža usled svoje poroznosti upija tečnosti i tako stvara mrlje. Od ogrebotina je čuvajte tako što je nećete držati pored oštrih predmeta.
  3. Smese koje možete sami praviti kod kuće da biste uklonili mrlje sa kožne jakne su kombinacija vode i tečnost za pranje sudova, potrebno je da umočite u tu smesu krpu, dobro je procedite i obrišete jaknu. Međutim tu nije kraj, onda treba prebrisati čistom suvom krpom, pa dobro osušiti peškirom. Ovu smesu možete praviti sa vodom i sirćetom, a postupak je isti.

Još neke stvari koje vam mogu pomoći za skidanje mrlja jesu:

  • Soda bikarbona

Ostavite sodu bikarbonu na masnu mrlju preko noći i neka tako bude do jutra, kada ćete prebrisati vlažnom krpom, a onda osušite jaknu peškirom.

  • Alkohol

Alkohol je dobar za uklanjanje buđi sa kožne jakne. Alkohol treba pomešati sa vodom, prebrisati, možda je čak potrebno nekoliko puta da bi uspelo. Nakon toga jaknu treba premazati kremom, najbolje bi bilo ostaviti tako sa kremom 15 minuta pa onda uviti u peškir da pečkir upije suvišno. Svakako da možete svoje jakne premazivati kremom i kada nemate određene fleke na njoj, jer krema sama po sebi daje sjaj jakni i sprečava njeno pucanje.

  • Skidač laka za nokte

Skidač laka za nokte je dobar izbor ukoliko imate fleku od mastila, tada treba natopiti krpu acetonom i držati na fleku, ne sme se držati dugo i morate proveravati, nikako ne smete da trljate kako ne biste oštetili ostatak jakne, potrebno je samo da držite dok aceton ne izvuče boju, tj.mastilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *