Ako razmatrate ideju da pokrenete sopstveni sajt, WordPress je termin za koji ste sigurno čuli. WordPress je platforma, odnosno sistem za upravljanje sadržajem (CMS), na kojoj ćete kreirati i podešavati vaš web sajt.

WordPress je sa radom počeo 2003. godine, a inicijalno je trebao da bude blogerska platforma. Međutim, 2008. godine je prerastao prvobitnu ideju i postao CMS koji je idealan za blogove, poslovne web sajtove, web shopove i sajtove sa drugim namenama.

Izrada sajta na WordPress platformi omogućava da ceo proces obavite online, što znači da nećete imati potrebu da preuzimate i instalirate desktop softvere za upravljanje WordPress-om.

Činjenica da se dnevno preuzima do 100.000 puta za izgradnju web sajtova, govori o popularnosti WordPress platforme. 27% svih sajtova na svetu kreirano je upravo na WordPressu, koji čini 76.4% svih sistema za upravljanje sadržajem. Neki od najvećih svetskih brendova zasnovali su svoje online prisustvo upravo na ovoj platformi, a to su BBC America, Sony Music, Vogue, Toyota, PlayStation, Bloomberg, Microsoft News, The Walt Disney Company i mnogi drugi.

Zašto se WordPress smatra najboljim CMS?

Kao što smo već spomenuli, CMS ili sistem za upravljanje sadržajem omogućava korisnicima da kreiraju sopstvenu internet prezentaciju. CMS radi u pozadini sajta, čineći sajt podložnim promenama – u svakom momentu je moguće dodati nove tekstove, slike, izmeniti meni, sadržaj u web shop-u itd.

Za razliku od CMS sajtova postoje i statički sajtovi, kod kojih su izmene sadržaja i samog izgleda sajta mnogo komplikovanije.

WordPress sistem je idealan za vlasnike sajtova koji često menjaju sadržaj na sajtu i njegov izgled, a nemaju veliko informatičko predznanje. Idealan je za SEO, jer prilikom unošenja novih sadržaja omogućava biranje ključnih reči, meta tagova, opisa, naslova, optimizaciju slika itd. Moguće mu je pristupiti sa bilo koje lokacije gde imate pristup internetu.

Karakteristike WordPress CMS-a:

 • Podržava sve programske jezike.
 • Na raspolaganju vam je 40.000 dodataka koje možete instalirati, kako biste svom sajtu dali željene funkcionalnosti. Broj dostupnih dodataka stalno raste.
 • Od basic sajta možete kreirati sajt sa izgledom i funkcionalnostima po želji.
 • Programeri često koriste osnovni WP kako bi nadogradnjama kreirali jedinstven sajt.
 • Laka izrada i jednostavno održavanje.

Zašto je WordPress toliko popularan među korisnicima?

WordPress je platforma za objavljivanje sadržaja, sa fokusom na estetiku, web standarde i upotrebljivost, a svoju široku zastupljenost i popularnost duguje sledećim faktorima:

 • Jednostavan je i lak za upotrebu. Izrada sajta na WordPress platformi ne zahteva znanje iz oblasti kodiranja. Čak i potpuni laik, prateći instrukcije, može da napravi funkcionalan web sajt. Dodavanje novih stranica, blog postova, slika i sl. je jednostavno i može biti urađeno brzo, a zbog jednostavnosti same tehnologije WordPress-a, neće vam biti potrebno puno vremena za formatiranje.
 • Možete mu pristupiti sa bilo kog računara. WordPress je vezan za pretraživač, stoga mu možete pristupiti sa bilo kog računara na kojem imate internet konekciju.
 • HTML editovanje i FTP softver nisu zahtevani. Na WordPress platformi možete dodati novu stranicu ili blog post, formatirati tekstove, dodati i urediti slike, dokumente, video fajlove bez potrebe za dodatnim HTML ili FTP softverom.
 • Pretraživači vole WordPress. Izrada sajta na WordPress platformi stavlja vas u bolju poziciju kada je u pitanju SEO. Kod koji je u pozadini WP je veoma jednostavan, što omogućava pretraživačima da lako pronađu, pročitaju i indeksiraju sadržaj. Svaka stranica, objava ili slika mogu da imaju sopstveni meta tag, ključne reči, opis i naslov, te da budu optimizovane za određene ključne reči, dozvoljavajući veoma preciznu optimizaciju.
 • WordPress ima „ugrađen“ blog. Kao što smo spomenuli, WP je originalno kreiran kao blogerska platforma, stoga je blog integrisan na svakom WP sajtu. Jednostavno je podesiti email pretplatu, komentare i dodavanje poslednjeg blog posta na druge stranice vašeg sajta.
 • Fleksibilan je. WordPress svojim korisnicima nudi hiljade besplatnih tema i dodataka. Možete odabrati dizajn vašeg sajta i dodati mu funkcionalnosti po želji, instaliranjem željenih plugin-ova. Ako želite da dodate kalendar za neki događaj, video galeriju, Twitter stranicu, Facebook fan stranicu jednostavno možete instalirati dodatke, koji su uglavnom besplatni ili imaju veoma povoljne cene.
 • Vaši podaci ostaju u vašem vlasništvu. Imaćete potpun nadzor i kontrolu nad podacima na sajtu, jer sajt hostujete na sopstvenom WordPress hosting nalogu.
 • Imate potpunu kontrolu nad vašim sajtom. Nećete morati da čekate na web dizajnere da naprave izmene na vašem sajtu. Izrada sajta na WordPress platformi omogućava vam da imate kontrolu nad svim aspektima vašeg sajta i da sami napravite izmene po želji. Vlasnik firme Digital Circle, Uroš Pajić, u prilog korištenju WordPress platforme navodi još jednu ključnu stavku – izrada sajta na WordPress platformi omogućava klijentima da samostalno ažuriraju svoje sajtove, iako ne poseduju programersko predznanje. Na ovaj način ostvaruje se velika ušteda, jer se troškovi održavanja sajta svode na minimum.
 • Stabilan je i moćan. Na WordPress-u možete kreirati sajt koji će imati veliku posećenost, bilo da je u pitanju web shop ili sajt druge namene. Izrada sajta na WordPress platformi dozvoljava vam da imate na stotine ili hiljade stranica i blog postova, bez kompromitovanja performansi samog sajta.
 • WordPress sajt može imati više administratora. Kao administrator WP sajta možete podesiti postavke i naloge za više lica koja će na njemu raditi. Takođe možete odrediti kojim funkcijama ta lica mogu upravljati i do koje granice.
 • Potpuno je besplatan. Kada kreirate sajt na WordPress platformi plaćate zakup domena i hosting, dok je upotreba same platforme potpuno besplatna.
 • Lako je pronaći odgovore na sva pitanja. Ukoliko se desi da imate neku nedoumicu ili problem, široka rasprostranjenost korisnika WordPress-a učiniće da lako pronađete odgovor. Za WordPress postoje milioni tutorijala, YouTube videa, članaka, diskusija na forumima, stoga ćete uvek lako pronaći sve željene informacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *