Koliko je za svakodnevno funkcionisanje važno unutrašnje osvetljenje, raspored i organizacija njegovih elemenata, jednako je bitno i ono spoljašnje. Ono ima svoju zaštitnu svrhu iako istovremeno omogućava da boravak u dvorištu bude prijatniji, a izgled kuće i bašte atraktivniji.

PRAKTIČNA ULOGA

Smisao spoljašnje rasvete prevashodno se ogleda u tome što ona olakšava kretanje po dvorištu tokom večeri i noći, posebno jer su osvetljene na primer staze, ulaz u kuću, garažu ili kapija, vanjske stepenice. Pored toga, ukoliko je skladno osvetljen vanjski prostor, možemo i noću provoditi vreme na svojoj terasi ili u vrtu, večerati, odmarati se, družiti se sa prijateljima ili nešto raditi, što je svakako prijatnije od boravka unutra, posebno tokom letnjih dana. Pored svetla, uz mirisne sveće i cveće, u naravno dobrom društvo, atmosfera zaista može biti fantastična.

U CILJU ZAŠTITE

Osvetljavanje okućnice ima i zaštitnu ulogu: vanjsko svetlo suptilno poručuje da su domaćini prisutni. Kada je prostor osvetljen, ređe dolazi do provala, tj. ulaska nepoznatih ljudi u posed, čime smo svakako i bezbedniji. Od posebne pomoći pritom može biti svetlo koje se uključuje pri približavanju neke osobe ili životinje, što predstavlja i direktan signal. Ako uz spoljašnju rasvetu posedujemo i kamere, definitivno ćemo se osećati sigurnije.

DOPRINOS ESTETICI EKSTERIJERA

Uređenje eksterijera poseban je zadatak i iziskuje mnogo posvećenosti i truda. Spoljašnja rasveta umnogome doprinosi izgledu kuća i okućnica, tako da je ona, osim što je funkcionalna, i vrlo dekorativna. Tako se, primera radi, njome osvetljavaju prozori i vrata, odnosno ističu pojedini segmenti na fasadi, cvetne aleje i stazice, kada ovi istančani elementi deluju vrlo efektno u mraku. U tu svrhu koriste se različite dvorišne lampe i svetiljke, koje i svojim izgledom i oblikom doprinose estetici eksterijera, posebno ukoliko su u pogledu stila tendenciozno ukomponovane sa fasadom i baštenskim nameštajem.

RAZLIČITI MODELI SVETILJKI

Kada treba odabrati spoljašnju rasvetu, treba se prvenstveno voditi time gde bismo postavili određenu svetiljku, odnosno gde želimo da usmerimo snop svetlosti, te da li nam je potrebno kontinuirano osvetljenje ili ono koje će raditi na senzor. U skladu sa pozicijom i namenom svetla biramo spoljne lustere, lampe, različite visilice, te vrlo zanimljive fenjere koji mogu stajati i na zemlji. Za dvorišni prostor podesnije su svetiljke koje se nalaze uz staze, bazene, jezerca ili žardinjere. Ukoliko neki element posebno želimo da osvetlimo, intenzivnim svetlom, pogodni su i reflektori. Dakle, spoljašnja rasveta načelno se deli na tri tipa: na podnu, zidnu i plafonsku, pri čemu je prisutno mnogo varijacija. Svetiljke se izrađuju od materijala koji su otporni na vetar, vodu, koroziju, odnosno različite atmosferske prilike i njihov uticaj, tj. pre svega od metala, a u neutralnim bojama – crnoj, beloj, sivoj. Takođe, mogu se koristiti i sijalice različitog tipa, nijansi i intenziteta.

ELEMENT KOJI JE IPAK NEIZOSTAVAN

Bez obzira na to da li imamo veliko dvorište ili pak živimo u stanu sa malom terasom, spoljašnja rasveta je uvek dobar izbor, čak i neophodan, kako bismo lakše funkcionisali boraveći napolju. Takođe, naš prostor na taj način biva i zaštićeniji i lepši, a atmosfera prijatnija i toplija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *